Haber-Yorum: Selim GÖKEL

Geçtiğimiz yıllarda, Ak Parti hükümeti çözüm sürecinde belli kesimlere şirin görünmek için kamu kurum ve kuruluşlarından T.C. ibaresini kaldırtmıştı. Bu durum toplumun büyük kesiminin tepkisine yol açmıştı. 

T.C.lerin kaldırılmasına en iddialı  tepki de MHP lideri Devlet Bahçeli'den gelmişti. Devlet Bahçeli bu konuda yaptığı konuşmasında; "T.C. ibaresini devletin kurumlarına tekrar taktırmazsam namerdim" demişti. 

MHP ve HDP ÇEKİMSER KALMIŞTI

İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk tarafından  'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresinin kaldırılmasının araştırılması ve yeniden eklenmesi ile ilgili  TBMM'ye  sunulan önergeyi  İYİ Parti ve CHP desteklerken, AKP milletvekilleri reddetmiş, MHP ve HDP milletvekilleri çekimser kalmıştı. MHP'nin buradaki duruşu da büyük tepki toplamıştı. 

31 Mart 2019 seçimleri yapılmış ve CHP li belediyeler ve MHP li bazı  belediyeler T.C. ibaresini tekrar belediye tabelalarına eklemişlerdi. Ak Partili belediyelerin ise T.C. konusundaki olumsuz tutumu devam etti. 

Bu konuda Niğde Belediyesi ve komşu il Aksaray Belediyesi'nde yeni gelişmeler yaşandı. 

Milliyetçi Hareket Partisi Niğde  Belediye Meclis Üyesi Cumhur Durmaz imzası ile Niğde Belediyesine  dilekçe vererek, T.C. ibaresinin Niğde Belediyesi, ona bağlı kurum ve kuruluş tabelalarında yer alması, resmi  internet sitesinde ve kurum yazışma başlıklarında yer verilmesi hususunun 03 Mayıs 2019 tarihli Meclis toplantısı gündemine alınması teklifini yapmıştı.

MHP'nin bu teklifi  Niğde Belediye Başkanlığı tarafından,  konunun meclis yetkisinde olmadığı, idarenin yetkisinde olduğu gerekçesi ile  MHP'nin bu teklifi meclis gündemine gelmedi. MHP İl Başkanlığı ise Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir'den  TC. ibaresinin yerine getirilmesi hususunu hassasiyetle takip edip beklediklerini! belirttiler. 

MHP'nin Niğde'deki teklifine benzer bir teklif de komşumuz Aksaray ilinden geldi. 

MHP TEKLİF VERDİ, CHP VE İYİ PARTİ DESTEKLEDİ, AK PARTİ RED ETTİ

Aksaray Belediye Meclisi, ikinci olağan toplantısını gerçekleştirdi.  Ak Partili Belediye Başkanı Enver Dinçer’in katılmadığı toplantıyı Ak Partili  Belediye Başkanvekili Cem Elibol yönetti. Toplantıda MHP’li üyeler tarafından verilen Aksaray Belediyesi tabelasına T.C. ibaresi eklenmesi önerisi için oylama yapıldı.

MHP’li üyelerin yanı sıra CHP’li ve İYİ Partili üyeler de önerinin kabulü yönünde oy kullandı. Ak Partili  üyeler ise ret oyu verdi. Oylama sonucu, 15 kabul, 16 ret oy ile T.C. ibaresinin eklenmesi kabul edilmedi.

MHP’Lİ ÜYEDEN AK PARTİ’YE TEPKİ

Ak Partili  üyelerin T.C. önerisini kabul etmemesi, MHP tarafında şaşkınlıkla karşılandı. MHP’li Belediye Meclis Üyesi Muhterem Gür, Ak Partili üyelere tepki göstererek, “Burada T.C. ibaresinin yer almasının hiçbirimizi rahatsız edecek bir yönü yoktur. Türkiye Cumhuriyeti hepimizin ortak paydasıdır ama kabul etmediler, durum ortada” diye konuştu.

AKSARAY'DA MECLİS YETKİSİNDE... NİĞDE'DE İSE MECLİS YETKİSİZ...

MHP'nin Niğde'deki bu girişimi " Belediye Meclisi yetkisinde olmadığı, idarenin yetkisinde olduğu" bildirilmesine rağmen; 
MHP'nin Aksaray'daki girişimi ise Belediye Meclisinde oylamaya sunuluyor. 

T.C. ibaresinin belediye kurum ve kuruluşlarında kullanılması talebi ; Aksaray'da Meclis oylaması gerektirirken,  Niğde'de ise Meclis yetkisinde olmadığı belirtilmiş...  5393 Sayılı Belediye Kanunu,  Belediye Meclisi Çalışma Görev ve Yetkileri Yönetmeliği illere göre değişiyor mu? (Yönetmelik burada tıklayın)

MHP teklifi yaparken, usül hatası mı yaptı? "Dostlar alışverişte görsün" teklifi mi?  Aksaray'da yetkili olunan meclis Niğde'de neden yetkili değil... MHP kandırılıyor mu?

 MHP bu konuyu takip edecek mi? Bekleyecek mi?  MHP veya Niğde Belediyesi bu konuda açıklama yapacak mı? 

Bizde bekliyoruz!
 
Editör: TE Bilişim