Niğde-Ankara Otoyolunun açıldı ama tartışmalar ve oluşan sorular bitmiyor. İhale sürecinden beri tartışılan Niğde – Ankara otoyolu geçtiğimiz aylarda kullanıma açıldı. Geçiş ücretlerinin fazlalığı gerekçesi ile az kullanılan otoyolun ilgili bakanlık tarafından geçiş ücretleri de düşürüldü. Buna rağmen yanıtlanması gereken yeni sorular oluştu.

Niğde'ye Değer Vekil Uzkurt İle Geliyor Niğde'ye Değer Vekil Uzkurt İle Geliyor

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman Niğde – Ankara Otoyolu ile soruları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yöneltti.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman’ın  4 ayrı sorudan oluşan önergesi  aynen aşağıda.

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 05.04.2021

  Abdulkadir KARADUMAN

Konya Milletvekili

Kamu özel sektör iş birliği ile ERG şirketine Yap İşlet Devret modeli ile yaptırılan Ankara-Niğde Akıllı Otoyolu'nun 2. kısmını 16 Aralık 2020 tarihinde açmış ve Ankara-Niğde Akıllı Otoyolu'nun da başarıyla tamamlanan dev projeler arasında yerini aldığını ve bu proje vesilesiyle yıllık 1 milyar 628 milyon TL tasarruf sağlanacağını ifade etmiştiniz. Bununla birlikte otoyolun toplam yatırımın maliyeti 1 milyar 320 milyon lira, İşletmecinin yaptığı kamulaştırma 12 milyon 890 bin avro, işletme ağır bakım maliyeti 1 milyar 58 milyon avro, finansman maliyetinin 860 milyon avro, genel toplam 3 milyar 252 milyon avro olduğunu ifade etmiştiniz. Geçiş ücretlerinin yüksek olmasını ve yakıt tutarlarını da hesaba katarsak yolcuların eski devlet yolunun yanında yeni Niğde – Ankara yolunu tercih etmesi akla çok yatmamaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Otoyolunun yapımı işi söz konusu şirkete hangi para biriminden, toplam kaç yıllık ve günlük olarak kaç sayıda araç geçiş garantisi ile verilmiştir?
  2. Açıldığı günden itibaren Ankara-Niğde Otoyolunda toplam kaç araç geçişi olmuştur? Bu geçişlerin günlük ortalama geçiş sayısı kaçtır? Şu ana kadar toplanan hâsıla miktarı nedir? İfade ettiğiniz tasarruflar şu ana kadar hangi kalemlerde ne kadarlık olmuştur?
  3. Geçiş ücretlerini düşürmeyi düşünüyor musunuz?
  4. Verilen rakamlarda yatırım bedelleri TL, bakım maliyeti ile kamulaştırmanın Euro bazlı olduğu görülmektedir. Bunun nedeni nedir?

Editör: TE Bilişim