62 yıllık göç sisteminizde değişiklikler getiren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu tasarısını görüşen TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyon AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu başkanlığında 4. toplantısını yaptı. AK Parti Milletvekilleri Cuma İçten, Sermin Balık, A.Tevfik Uzun ve Mehmet Emin Dindar, CHP Milletvekilleri Celal Dinçer ve Namık Havutça ile MHP Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu’ndan oluşan alt komisyon toplantısına İltica ve Göç Bürosu idarecileri, kamu kurumları temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

 

Tasarının göç, yabancılar ve iltica alanında çok önemli ve olumlu değişiklikler getirdiğini ifade eden Alt Komisyon Başkanı Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, özellikle üç önemli ayağı olduğunu ifade ediyor: “Birincisi, kanunla düzenlenmesi gereken, daha çok ikincil düzenlemelerle yürütülen göç alanı, kanun ve kanun temelinde hazırlanacak düzenlemelerle yürütülmeye başlanarak, uluslararası insan hakları standartlarına uyumlu göç sistemi hayata geçirilmiş olacak. Bunun yanı sıra uluslararası bir sorun haline gelen düzensiz göçle mücadelenin hukuki alt yapısının güçlendirilmesi ve etkinleştirilmesi; düzenli göçte ise bürokratik işlemlerin olabildiğince azaltılarak tutarlılık ve güvene dayalı bir göç sistemi anlayışının hâkim kılınması sağlanacak. Üçüncü ayak ise, insan hakları temelinde, özgürlük ve güvenlik arasındaki hassas dengenin korunduğu, uluslar arası insan hakları normlarına ve AB müktesebatına uyumlu, göç alanında ihtiyaç duyduğumuz hukuki, idari ve fiziki alt yapıya uygun etkin ve yönetilebilir bir göç sistemi kurulacak. Son dönemlere kadar daha çok bir geçiş köprüsü konumda olan ve daha çok transit bir güzergâh olarak nitelendirilen ülkemizin artan ekonomik gücü ve istikrarıyla göç hareketleri açısından bir “hedef ülke” konumu geldiği bir gerçek. İşte bu faktörler böyle bir yasayı zorunlu kılmaktadır”.

 

Öte yandan tasarıyla getirilen düzenlemelerden oluşan göç sistemini ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon içinde yöneterek, bu alandaki kurumsal sorumluluğu üstlenecek bir de idari teşkilatın kurulması öngörülüyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra yapılanmasının yanı sıra yurtdışında da temsilcilikleri olacak. Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne çok sayıda göç uzmanı, sosyal çalışmacı ve mütercimlerin yer aldığı Merkez biriminde 365; 81 İl’de kurulacak taşra teşkilatlarında ise İl ve İlçe göç idaresi müdürleri, göç uzmanları ve mütercimlerden oluşan 2540 kadro ihdas edilecek. Yurt dışı yapılanmalarda ise göç müşaviri ve göç ataşesi olmak üzere 100 kadro ihdası olacak.

 






Editör: TE Bilişim