Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Uzman Jandarma ve polisler ile güvenlik güçlerinin özlük hakları ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorular yöneltti. İçişleri Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde Bakana sorular yönelten Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“Uzman jandarmaların okulda geçen sürelerinin hizmetten sayılması düşünülmekte midir? Uzman jandarmalarının statülerinde değişiklik ve kadro düzenlemesi yapılacak mıdır?

    Kolluk kuvvetlerinin özlük haklarını iyileştirme, göstergelerinde yükseltme ve emeklilerin özlük haklarında iyileştirme düşünülmekte midir? ”
 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu soruları yanıtlarken şöyle konuştu:“ Özellikle, uzman jandarma özlük hakları konusunda, 1989'da açılan uzman jandarma okulu 2012 yılında kapatılarak uzman jandarmaların teminine son verilmiştir. Kadroların kapatılması ve teminlerinin sonlanmasıyla birlikte, uzman jandarmaların mali ve özlük haklarına ilişkin çeşitli vasıtalarla yaptıkları başvurularda büyük bir artış gözlenmektedir. Uzman jandarmalıktan astsubaylığa geçiş şartları, Uzman Jandarma Kanunu ve Uzman Jandarma Atama ve Sicil Yönetmeliği'yle düzenlenmiştir. Bu şartlar: Fakülte, yüksekokul veya yüksekokullardan, meslek yüksekokullarından mezun olmak, 28 yaşından gün almamış olmak, sicil notlarının ortalaması yüzde 90 ve yukarısında olmak, yönetmelikte öngörülen sınavlarda başarılı olmak ve yönetmelikle düzenlenen ahlaki disiplin şartlarını taşımaktır.

Hâlen Jandarma Genel Komutanlığında 20.691 uzman jandarma görev yapmaktadır; bunlardan 6.807'si eğitim şartlarını karşılamaması sebebiyle, kalanların 2.067'si sicil şartını karşılamaması sebebiyle, kalanların 8.803'ü ise 31 yaşın üzerinde olması sebebiyle astsubaylığa geçirilemeyecek durumdadır. Astsubaylığa geçiş şartlarını taşıyan, teklifi yapılan astsubaylığa geçiş yaşının 31'e yükseltilmesi hâlinde -ki bunu yükselteceğiz- 3.014 uzman jandarma mevcuttur. Uzman jandarmaların özlük haklarına ilişkin olarak da 2002 yılından günümüze kadar ek göstergeleri 2.200'den 3 bine yükseltilmiş, yan ödeme kararnamesiyle maaşlarda artış yapılmış, ön lisans ve üzeri eğitim görmüş personelin 1'inci derecenin 4'üncü kademesine kadar yükselebilmesine imkân sağlanmıştır. Aynı zamanda, bunların bir bölümüyle ilgili, Adalet Bakanlığının da ortaya koyduğu yeni bir çözüm söz konusudur. O çözümün de özellikle yani 676 sayılı KHK'yla Adalet Bakanlığı bünyesinde ceza infaz koruma memuru olarak istihdam edilmelerine yönelik, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'na tabi olarak en az iki yıl süreyle uzman erbaş statüsünde çalıştıktan sonra, 2016 tarihine kadar yani Ekim 2016 tarihine kadar kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olup sözlü sınavın son başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olanlardan yaş ve merkezî sınav şartı hariç, infaz ve koruma memuru olarak istihdam edilebilmeleri yani hem bize ait bir 31 yaş büyütmesi olacak hem de bu arada Adalet Bakanlığı da bu konuda yeni bir süreç ortaya koyacaktır.Yine, bunun yanı sıra, özellikle fazla mesai ücretleri konusunda Emniyet teşkilatımızdan sizin de sorduğunuz gibi bir talep gelmektedir. Şu açıktır: Bugüne kadar taltif müessesesiyle belki bu getirildi ama bir aydan beri biz de bu "Fazla mesai ücretleri konusunda ne yapabiliriz?"in üzerinde çalışıyoruz. Doğrusunun da İçişleri Bakanlığı olarak, Emniyet teşkilatı olarak "fazla mesai ücretleri" olarak nitelendirilmesinin daha doğru olabileceği kanaatini taşıyoruz çünkü taltif müessesesiyle aslında belki bu biraz dengelenmeye çalışılmış ama sürekli bir taltif müessesesiyle beraber bunu getirmek, taltifi kendi mecrasından, orijininden çıkarıp sürdürülebilir bir hâle getirmenin de doğru olmadığı kanaatindeyiz. Taltif daha istisnai olmalıdır ama fazla mesai… Burada fazla mesai haklarının koruyuculuğunu ortaya koyabilmelidir düşüncesi içerisindeyim.”
 
Editör: TE Bilişim