Niğde’de Kobi Gelişim-KOBİGEL Destek Programı Proje Çağrısı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Niğde KOSGEB Müdürlüğü toplantı Salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (NİTSO) Şevket Katırcıoğlu, Niğde KOSGEB Müdürü Haşim Kahraman, Kamu-Üniversite-Sanayi Temsilci Prof. Dr. Yüksel Kaplan, öğretim görevlileri ve küçük ve orta ölçekli işletme sahipleri katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (NİTSO) Şevket Katırcıoğlu: “KOSGEB’in yeni destek modeli KOBİ-Gelişim ve Destek Projesi, Ülkenin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılmasını, KOBİ’lerin rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi, amacıyla hazırlayacakları projelerin desteklenmesini amaçlıyoruz. KOBİ’lerin sağlıklı bir biçimde büyüyebilmesi, daha uzun ömürlü olabilmesi ve ekonomideki etkinliklerinin arttırılabilmesi için özellikle yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliştirilmesi büyük önem arz ediyor. KOBİ Gelişim ve Destek Programı başvuru koşullarını taşıyan tüm KOBİ’lerimizi proje hazırlamaya ve destek programında yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.

Niğde KOSGEB Müdürü Haşim Kahraman: “ülkemizde birçok kurum ve kuruluş, KOBİ’lerimize çeşitli destekler vermektedir. KOSGEB Genel Destekleri hariç bu desteklerin bir çoğu proje karşılığında verilmektedir. Ancak maalesef özellikle ilimizde birçok KOBİ’miz proje hazırlama konusunda tereddütler yaşadığı için bu desteklerden yeterince istifade edememektedir. Bunu geçtiğimiz KOBİGEL çağrısında da gördük. Geçtiğimiz Nisan-Mayıs ayında çağrıya çıkan imalatçı sanayimize yönelik KOBİGEL desteğimizi o zaman da sayın Başkanımız ve Sayın Hocamla burada bir basın toplantısı yaparak vatandaşlarımıza bu desteklerden istifade etmeleri çağrısında bulunmuştuk. Yaptığımız tüm çağrılara, işletme ziyaretlerine, sivil toplum örgütleri ile yapılan, toplantılara hatta işletmelerimizi tek tek aramamıza rağmen maalesef öngördüğümüz kadar başvuru alamadık.

Yaptığımız tespitlere göre bu isteksizliğin ana nedeni de proje hazırlama konusunda sanayicilerimizin yaşadığı tereddütlerdir. Bu nedenle bugün yine burada KÜSİ Temsilcimiz Prof. Dr. Sayın Yüksel Kaplan ve projeci hocalarımız da bulunmaktadır. Toplantımızın akabinde hocalarımız ile birebir görüşme imkânınız olacak. İnşallah bu toplantımız yeni projelerin başlangıcına vesile olacaktır. Şunu özellikle ifade edeyim ki, dünyanın neresinde olursanız olun, proje hazırlamadan sadece kamu kurumlarından değil, sivil toplum örgütleri ve uluslar arası kurumlardan da fon sağlamanız mümkün değildir.

Bu yüzden mesele sadece KOSGEB'den veya diğer ulusal kuruluşlardan fon sağlama, kredi sağlama meselesi değil, KOBİ’lerimizde proje kültürünün oluşması, oluşturulması meselesidir. İşte bugün de buraya hem KOBİ'lerimizde Proje kültürünün gelişmesine katkıda bulunacak hem de KOBİ'lerimizin bizden çok uzun süredir beklediği yeni bir destek kaleminin müjdesini vermek için toplanmış bulunuyoruz.

KOBİGEL, yani KOBİ Gelişim Destek Programı adını verdiğimiz bu destekle KOBİ'lerimize “gel” diyoruz. Ama burada şunu özellikle ifade etmek istiyorum. Sunulacak projeler tarafımızdan değerlendirilmemektedir. İlk önce sistem tarafından otomatik olarak değerlendirip. 55 ve üzeri puan alan projeler değerlendirilmeye alınmaktadır. Bu nedenle Projeleri son müracaat tarihinden en az 3 gün öncesinde sisteme girilmeli ki arkadaşlarımız projeye bakıp eksiklikleriniz varsa müdahale edebilsinler. Çünkü 1 Temmuz yani müracaatın son gününden sonra bizim herhangi bir şekilde müdahalemiz mümkün değildir. 2 olarak istenen belge ve bilgileri tam olarak sisteme girilmeli. Mesela belli bir limitin üzerindeki alımlarda 3 adet proforma fatura yoksa sistem otomatik olarak elemektedir. Bu nedenle sanayicilerimizden ricamız kendilerinden istene bilgi ve dokümanı tam olarak sisteme girmeleridir.

Bu desteklerimiz tüm KOBİ’lerimizin gelişimi ve büyümesi için büyük bir imkan ve fırsat sağlamaktadır. Umarım hep birlikte bu fırsatları doğru kullanır ve Niğde’mizin bu desteklerden en iyi şekilde faydalanmasını sağlarız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Editör: TE Bilişim