AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, tarafından TBMM’ye sunulan bazı kanun teklifleri herkesi yakından ilgilendiriyor. Ehliyetten vekil imamlığa, özel sektöre kamudan müdüre kadar birçok konuda değişiklik talebinde bulunduğu torba yasanın önümüzdeki günlerde yasalaşması bekleniyor.

 

Seçildiği 2011’den bu yana ilk defa bur kanun teklifinde ilk imzası bulunan Kavaklıoğlu, bir çok kişiyi ilgilendiren kanunları 14 Haziran tarihinde TBMM’ye sundu. Değişikliklerin önümüzdeki günlerde mecliste görüşülüp onaylanması bekleniyor. AK Parti iktidarlığı döneminde ilk defa bir iktidar milletvekili torba kanun tasarısı hazırlayıp TBMM’ne sunması dikkat çekti.

 

İlk teklif ehliyet için…

Hükümet, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu yeni torba kanun teklifiyle trafik kurallarında önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Teklife göre sürücü ehliyetlerinin beş yılda bir yenilenmesi öngörülürken, trafik polisi ve jandarmanın ceza tahsilat yetkisi kaldırılıyor.



Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nun verdiği bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinde, 2198 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik istendi. Buna göre daha önce süresiz olarak verilen ehliyet belgesi 5 yılla sınırlanırken, süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullananlara 343 lira idari para cezası kesilecek ve sürücü belgesi geri alınacak. İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek.

Faizsiz ceza ödemesi 1 ay

Sürücüler, yurt dışına çıkışlarında uluslararası sürücü belgesi almak zorunda kalmayacak. Türkiye’deki sürücü belgelerinin AB ve e-Devlet normlarına uygun bir yapıya kavuşturulması ve sürücü belgelerinin elektronik ortamda merkezi sistemle kişiselleştirilerek ilgililerine teslimi öngörülüyor. Teklife göre, kamulaştırılacak taşınmazlar üzerine yapılan sabit tesisler ile dikilen ağaçların bedeli, kamulaştırma bedelinin tespitinde dikkate alınmayacak.



Teklifle trafik cezaları da yeni esaslara bağlandı. Daha önce trafik cezası kesilen sürücü cezayı anında trafik polisi ya da jandarmaya ödenebilirken, kanun değişikliğiyle ödemenin sadece Maliye Bakanlığı vezneleri, PTT ve banka şubeleri aracılığıyla ödenebileceği düzenlemesi getiriliyor. Ayrıca mevcut uygulamada 10 gün olan faizsiz ödeme süresi bir aya uzuyor. Bir ayı geçince cezaya yüzde 5 faiz geliyor.

 

Özel sektöre kamudan müdür dönemi

Meclis'e gelen yeni torba yasa teklifinden Turkcell kararı çıktı. SPK'ya yönetim kurulu boşalan halka açık şirketlere resen atama yetkisi veriliyor

Meclis'e gönderilen torba yasadan halka açık şirketlere dönük önemli bir değişiklik çıktı. AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve arkadaşlarının imzasını taşıyan teklife göre, halka açık şirketlerin yönetim kurulu üyeliklerinin bir kısmı veya tamamının boşalması halinde, yeni üyeler seçilene kadar toplantı yeter sayısının sağlanması için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) resen atama yapabilecek. Atamada kurumsal yönetim ilkelerindeki bağımsızlık kriterlerini sağlama şartı aranacak. Görev süresi dolan yönetim kurulu üyeleri, SPK tarafından atama yapılıncaya kadar pozisyonlarını koruyacak. 



Genel Kurul yetkisi YTM’ye 


SPK, resen atama sonucunda geriye kalan boş üyelikler için, kurumsal yönetim ilkelerindeki bağımsızlık kriterlerini sağlayan, boş üye sayısının 3 katı kadar kişiyi şirketin ortaklarından aday göstermelerini talep edecek. Kurul bu talebini, pay oranlarını dikkate alarak belirleyecek. Düzenleme, Olağan Genel Kurul toplantısını kanuni süresi içerisinde üst üste iki hesap döneminde yapmayan şirketleri ilgilendiriyor. Yönetim kurulu üyeleri SPK tarafından atanan şirketlerde, genel kurulun yetkilerini de Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) kullanabilecek. 

Turkcell düğümünü çözer


Teklifteki düzenleme en çok yabancı ortaklar nedeniyle bir türlü genel kurul toplayamayan Turkcell'i ilgilendiriyor. Şirket en son mayısta genel kurulunu yapamamıştı. Bu nedenle de nisanda görev süresi dolan 4 yönetim kurulu üyesinin yerine atama gerçekleştirilememişti. Şirketin genel kurulunu 24 Haziran'da yapması bekleniyor.



Faizi merkez belirleyecek


Tacirlere verilen kurumsal kredi kartlarının azami, akdi ve gecikme faiz oranlarının Merkez Bankası tarafından belirlenmesini içeren teklifte yer alan diğer düzenlemeler şöyle: Vergi müfettişleri görevlerinden ayrıldıktan sonra 3 yıl süreyle, inceleme yaptıkları şirketlerde çalışamayacak. Sağlık Bakanlığı, tüm vatandaşların kişisel bilgileri ile gördükleri tedavilere ilişkin bilgilere ulaşabilecek.

 

Vekil imamlara kadro çıktı

Torba Yasa'dan vekil imamlara kadro müjdesi çıktı. AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan teklif ile vekil imam, vekil müezzin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kurslarında öğreticilik yapanlar, hiçbir sınırlamaya bağlı olmaksızın kadroya alınacaklar. 



3 ay içinde müracaat şart 


Meclis tatile girmeden önce çıkartılması planlanan yasa teklifiyle, 01.01.2005 tarihinden itibaren vekil imam, vekil müezzin-kayyım ve Başkanlığa bağlı Kur'an kurslarında vekil olarak öğreticilik yapanlardan, ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde müracaat etmeleri halinde ve yeterlilik belgesine sahip olmaları koşuluyla Başkanlık tarafından ilgili kadrolara hiçbir sınırlamaya bağlı olmaksızın atanabilecekler. 

 

Kavaklıoğlu’nun Karnesi

TBMM tarafından bu kanun tekliflerinin görüşülüp ay sonuna kadar çıkarılması bekleniyor. Böylece 2002’den bu yana ilk defa Niğdeli bir iktidar milletvekilinin kendisi tarafından hazırlanan kanunlar çıkmış olacak.  Alpaslan Kavaklıoğlu 2 yıllık milletvekilliği döneminde ise partili arkadaşları tarafından hazırlanmış 8 kanun teklifine imza koyarken, 9 kez de meclis araştırma önergesini önerdi. 12 kez de TBMM kürsüsünden genel kurul konuşması yaparak dikkat çekti.

 

 

Editör: TE Bilişim