Hülle Belediyeler Oluşuyor… Yeşildere Geliyor!

Özel Haber : Selim GÖKEL

İçişleri Bakanlığınca  hazırlanan kanun ile 27 ilde 1032 belde mahalle statüsüne dönüşecek. Diğer illerimizde de nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde köy olacak.

 

Niğde genelinde ise  23 Belde Köy olacak.

 

Köy olacak bu beldelerden iki de Bor İlçesine bağlı Karanlıkdere  ve Altunhisar İlçesine bağlı Yeşilyurt beldeleri.

 

Her iki beldenin de köy olmaları halinde, hizmet alamama korkusu var.

 

Bu durum karşısında,  Karanlıkdere ve Yeşilyurt  belde belediyeleri çözümü birleşmekte buldu.

 

Geçtiğimiz hafta Niğde’de 23 belde belediyesinin kapanacağının haberini yaptıktan sonra, her iki belediye başkanları bir araya geldi komşu belediyeler birleşme kararı aldı.

İKİ  BELEDİYE DE  MECLİS KARARI ALDI

Yeşilyurt ve Karanlıkdere belediye meclisleri toplantı yaptı ve   geçtiğimiz hafta içinde aynı anda her iki belediye meclis üyeleri çoğunlukla  birleşme kararını aldılar.

 

Bu konuda Niğde Mahalli İdareler Müdürlüğü ve Bor İlçe Kaymakamlığı ile Altunhisar Kaymakamlıklarına gerekli başvuruyu yaptılar.

 

Her iki belediyenin birleşmesi sonucunda, Yeşilyurt ve Karanlıkdere isimlerinden oluşan yeni belediye’nin ismi de YEŞİLDERE olarak belirlendi.  

 

Yeşilyurt ve Karanlıkdere beldeleri arasında Altunhisar yolu haricinde birde her iki beldeyi birbirine bağlayan 3 kilometrelik yol bulunuyor.  

 

Demokrasilerde çare tükenmiyor,  Yeşilyurt ve Karanlıkdere beldeleri bir örnek olacak, burada merak edilen konu,  yeni ismiyle Yeşildere beldesi kurulduğunda  Bor İlçesine mi bağlı olacak? Yoksa  Altunhisar İlçesine mi? Çünkü şuan için Karanlıkdere  Bor İlçesine bağlı, Yeşilyurt  ise Altunhisar İlçesine bağlı.

 DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLACAK

Bu tür hülle (kılıf bulmak) belediyeleri diğer belde belediyelerine de örnek olacağa benziyor. Beldeler şuan ki durumlarından geri adım atmak istemiyorlar.  İstermisiniz, Babemdere beldesi, Burç Beldesi ile birleşsin...

Her ne kadar gelişmeler böyle seyrederken, edindiğimiz bilgiye göre de,  kapanan her iki belde de birbirleri ile çok yakın olsa bile birleşemiyor. Ancak kapanan bir belediye kendisi ile  belediye sınırı olan ve 10 km. uzaklığı geçmeyecek şekilde başka bir başka belediye ile birleşebiliyor. Buna en iyi örnek kapanması muhtemel Bor Kızılca Beldesinin çok yakın olan Çukurkuyu Beldesine bağlanması gibi.

 

Yeni Büyükşehir Belediyesi kanun tasarısıyla, Niğde ilimizde ise sırasıyla;

 

Altunhisar ilçesine bağlı; Çömlekçi, Ulukışla, Yakacık, Yeşilyurt,

Bor ilçesine bağlı; Karanlıkdere, Kızılca

Çamardı ilçesine bağlı; Bademdere, Burç,

Çiftlik ilçesine bağlı; Kitreli,

Niğde Merkeze bağlı; Çavdarlı, Çayırlı, Dikilitaş, Elmalı, Fertek, Hacıbeyli, İçmeli, Kayırlı, Koyunlu, Ovacık,

Ulukışla ilçesine bağlı; Çiftehan, Darboğaz, Kılan, Yeniyıldız belde belediyeleri kapanacak.

 
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZE LÜTFEN TIKLAYIN

Niğde’de Belediyeler diken üstünde! -  TIKLAYIN

Belediyelikler için Referandum Çağrısı - TIKLAYIN

Türkiye’nin İlk Köy Gazetesi Niğde’den -  TIKLAYIN


 

Editör: TE Bilişim