CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, karaağaçlarda ölümcül bir mantarın yol açtığı hastalığın, yoğun mücadeleye rağmen tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önlenemediğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde Aladağlar Milli Parkındaki göknar ağaçlarının ve Bor ilçesinde bulunan karaağaçlardaki ölümcül hastalığı Meclis gündemine taşıdı. Gürer, sözlü soru önergesinde bu hastalıklarla ilgili yeterli mücadele yapılıp yapılmadığını sordu.

ALADAĞLAR MİLLİ PARKINDA BÖCEKLERE 30 ADET TUZAK KURULDU

Hükümet adına açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Aladağlar Millî Parkı sınırları içerisinde göknar ağaçlarından meydana gelen kurumalar için Kayseri Orman Bölge Müdürlüğüyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde ağaçların zayıflamasına sebep olan ökse otu toplattırıldığını ve 30 adet feromon tuzağı asılarak ağaçların kurumasına sebep olan göknar kabuk böceğiyle mücadele edildiğini bildirdi. Bakan Özhaseki, mücadelelerin iki yıldan beri uygulanmakta olduğunu ifade ederek mücadelenin kurumalar tamamen bitene kadar da artırılarak devam edeceğini belirtti.

ÖLÜMCÜL HASTALIK ÖNLENEMİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Özel mülkiyete konu alanlarda bulunan karaağaçların, mikroskobik boyuttaki bir mantarın yol açtığı "karaağaç hastalığı" denilen ölümcül bir hastalıktan çok etkilendiğini kaydederek, mücadele edilmesine rağmen hastalığın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tam olarak önlenemediğini vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer karaağaçlarda oluşan  hastalığa çözüm bulunmamasının onlarca ağacı yok ettiğini ve konun önemsenmesi gerektiğini belirtti. Dayanıklı bir ağaç türü olmasına karşın ağaçlarda oluşan sorunun çözülmemesinin farklı ağaçlarda oluşabilecek sorunlara da neden olmasının doğal bir tahribat yaratması olasılığına karşın  sorunun mutlaka çözüme erdirilmesini istedi.​

Editör: TE Bilişim