Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  sitemizde de yayınladığımız Niğde’nin Kapadokya içinde yer almadığı iddiaları, Yüksek Hızlı Tren’in Kapadokya tarihi ve doğal dokusuna zarar vereceği konuları ile Niğde’nin bazı önemli konularında basın toplantısı yaparak açıklama yaptı.

Haber: Selim GÖKEL
Video/Foto: Fatih ÖZATA / Hüseyin ÖĞDÜR

 İLGİLİ HABERLER SAYFANIN ALTINDA

"Niğde Kapadokya'nın Başkenti" kitabı yazarı da olan ve konuya hakim olan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in basın toplantısına CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı, Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi ve parti yöneticileri katıldı.
 
SAYIŞTAY RAPORLARINI İNCELEYEREK FİKİR BEYAN ETTİM
 
Niğde İl Başkanlığı binasında parti yönetiminin de katılımı ile yapılan basın toplantısında Milletvekili Ömer Fethi Gürer; Genelde mecliste bir çok konuyu dile getiriyorum. TBMM tutanaklarını inceleyen arkadaşlar görmüşlerdir. Bölge ile ilgili en çok sözlü, yazılı soru önergelerinin yanında, hemen hemen her meclis toplantısında bölgemizin sorunlarını dile getirdim. Ama başka bir sorumluluk ve görevim de var. KİT Komisyon üyesiyim, bugüne kadar yapılan KİT Komisyon toplantılarında Sayıştay raporlarını inceleyerek, fikir ve düşüncelerimi dile getirdim. Bugün yanlış yapılan bir işin bedelini hepimiz ödüyoruz.

 
BURSA’DA 50 KİLOMETRELİK YOL GÜZERGAH DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI
 
Bu bağlamda Devlet Demir Yolları İşletmesi  Genel Müdürlüğünün Denetim raporunda yer alan, Bursa’da yapılacak olan Yüksek Hızlı Tren ile ilgili çalışmada, sözleşmenin imzalanmasından sonra, 75 kilometrelik hattın 50 kilometrelik kısmında güzergah değişikliği yapılması, bu değişikliğin projedeki hattın üzerinde çok değerli tarım arazileri, meyve bahçeleri ve seralardan geçmesi. DSİ’nin Bursa’nın yıllık içme suyu şebekesi planlarını etkilemesi gibi… gerekçelere dayandırılarak yapılan yol değişikliği ile önemli ölçüde  yüzde 96 harcamanın yapılmasına rağmen, demiryolundaki güzergah değişikliğinden yola çıkarak orada, Devlet Demir Yolları Genel Müdürüne şuan orada mevcut demiryolları varken, neden Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri yeni Yüksek Hızlı Tren Demiryoluna ihtiyaç duyulduğunu sordum. Bu bölgenin tarihsel dokusu ile ilgili, gerekli inceleme ve araştırmaların yapılıp yapmadığından bahisle bu konuyu irdelemeye çalıştım. Genel Müdürün bana verdiği yanıtta “İnşallah”lı tanımlamayla, bölgeye böyle bir zararın olmayacağı düşüncesini ifade etti.
 
HIZLI TREN İÇİN TÜNELLER VE ALT VE ÜST YAPI, HARFİYAT ÇALIŞMALARI  BÖLGENİN DOKUSUNA ZARAR VERECEK
 
Yeni yapılacak olan demiryolu ile doğal olarak bu Niğde’deki demir yolu, Yüksek Hızlı Trenden mahrum kalıyor. Yapılacak olan demiryolu, Aksaray merkez ilçe, Gülağaç ilçesi, Eskil ilçesi, Nevşehir’de ise merkez ilçe, Acıgöl, Avanos ve Ürgüp ilçesini kapsayan demiryolu hattının olduğu bölgede yapılacak çalışmalarda yarma ve doldu çalışmalarını, keza bölgede açılacak olan tünellerin, alt ve üst yapı ile ilgili çalışmaların antik bölgenin dokusuna zarar vereceğini, bu bağlamda Peribacaları dahil bölgenin zarar göreceğini ifade ettim. 
 
 
BİLİMSEL VERİLERE GÖRE KONUŞUYORUM
Buna gerekçe olarak da tabi bilimsel veri olmadan konuşmanın çok anlamlı olmadığı için “Ulaşımda Demiryolu Gerçeği” isimli Makine Mühendisleri Odasının yayınlamış olduğu raporda. Prof.Dr. Aydın Erel’in “Yüksek hızlı trenin hızı, alttaki yumuşak zemin, yol yatağı/dolgu ve hareketli yükten oluşan dinamik sistemin karakteristik dalga hızına erişebilir ya da aşabilir. Tren hızı bir “kritik hız” a eriştiğinde büyük şekil değiştirmeler oluşabilir. Bu hareketler tren ve yapının bütünlüğü için tehlikeli olabilir, yol bakım maliyetlerini yükseltir. Bu nedenle yoldaki şekil değiştirmeleri kabul edilebilir düzeylerde sınırlayacak dinamik bir rijitlik sağlayacak dolguların tasarımının yaşamsal önemi vardır. Genel olarak demiryollarında ve özel olarak da hızlı tren uygulamasında alt yapı üst yapıdan çok daha önemlidir. Ancak bu sorun ülkemizde çözümlenmemiştir. “Yol–taşıt–hareket koşulları” bütünlüğü ve gerekli yüksek standartlı yeni hatlar sağlanmamıştır. Zira mevcut hatların altyapısı, hızlı trenin bir depreme benzer tarzda yaratacağı olağan dışı titreşimlerle hızlı trenlerin dengesini bozacaktır.” şeklinde ifadeler yer almaktadır. Bilimsel veriler şunu göstermektedir.
 
TURİZM ANLAMINDA KAPADOKYA NEVŞEHİR, ANTİK KAPADOKYA’NIN ASIL MERKEZİ TYANA’DIR
 
Demiryollarının bir bölgede yapıldığında mutlaka alt-üst yapı çalışmalarında, gerek patlatma, gerek dolgu, gerek nakliye sürecinde bölgenin tahrip olmaması mümkün değil, burası UNESCO’nun da kabul ettiği Dünya mirası, çok önemli bir bölge,  bu bölgenin içinden tren yolu geçsin, havaalanı olsun, şu olsun bu olsun yerine buranın bakir yapısının korunması gerekiyor. Geleceğe taşınması gerekiyor. Bu bizim bugünden yarına en önemli mirasımız. Hiç kimse Kapadokya’nın varlığını red edemez. Ama bir yanlış daha var. Turizm anlamındaki Kapadokya doğru Nevşehir. Ama antik Kapadokya’nın asıl merkezi, Güney Kapadokya’nınki Tyana’dır. Yani Niğde, diğer tarafta da Kayseri’dir Yani Kapadokya iki bölgeye ayrılmıştır. Tabi bunları ben söylemiyorum.
 
BİLGİDEN MAHRUM İNSANLAR FİKİR YÜRÜTÜYOR. İSTENİLEN YERDE VE OTURUR TARTIŞIRIZ.
 
Bazı insanlar bilgiden mahrum oldukları için, sağolsun. Nevşehir Milletvekili arkadaşımız ramazan mübarek günü biraz da bize hakaret vari cümlelerle bizleri küçümsemeye çalışmış. Kamuoyunun önünde söylüyorum. Hangi televizyon ve nerede isterse Kapadokya’yı antik Kapadokya’nın neresi olduğunu oturur tartışırız. Bir turizm Kapadokya’sından bahsetmiyoruz. Tarihte olan Kapadokya’dan bahsediyoruz. Niğde  Kapadokya’nın Başkenti diye ismini koyduğum kitap. Antik Çağdan Cumhuriyet’e kadar ki bilgileri içermektedir” dedi.
 
DÜNYA KAPADOKYA’NIN BAŞKENTİ OLARAK TYANA’YI KABUL EDİYOR, GÜZEL ATLAR ÜLKESİ BULGULARI BAHÇELİ KÖŞK KAZILARINDA ÇIKTI
 
Ömer Fethi Gürer, bölgede inceleme yapan bir çok tarihçi ve bilim adamı ismi vererek;  Bu insanların yaptığı incelemenin sonuncunda buranın Antik Kapadokya’nın başkenti olduğu ve resmi belgelerle sabittir. Dünya bunu kabul ediyor. Güney Kapadokya’nın Başkenti Tyana’dır. Ha buraya bizim sahip çıkmamız kimin eksikliği onu bilemem. Ama bir gerçek var, Kapadokya’nın gerçek anlamda, tarihsel süreçteki ana merkezlerinden biri Tyana’dır. Güzel Atlar Ülkesi adıyla anılmasına vesile olan bulgular Niğde -  Bor-Bahçeli Köşk kazılarında ortaya çıkmıştır. Bölgenin en eski kilisesi yine 5. Yüzyılda olmak üzere Kemerhisar’da açığa çıkmıştır. Nevşehir Bölgesinde bulunan kiliseler 6. Yüzyıla aittir. Bölge antik zenginliği olarak Niğde bölgenin en önemli merkezlerinden birisidir. Keza  Niğde-Nahita,  Tyana, Andaval, Asmaz, Valısa, Hasaköy, Yeşilburç, Gölcük, Çiftlik, Gümüşler, İftiyan, Gökbez, Ortaköy, Kayardı, Edikli, Bağlama, Çukurkuyu, Karatlı, Kavlaktepe, Misli, Narköy,  Altunhisar, Dikilitaş, Orhanlı gibi yerlerdeki yer altı şehirleri ve tarihi doku. Bu bölgenin tarihi göstergesidir, belgeleridir.
 
UNESCO DÜNYA MİRASINDAKİ DEĞERİ YOK ETMEYİN DİYORUZ. ARAŞTIRIN DİYORUZ.
 
Şimdi arkadaşlar kalktılar olayı Kapadokya neresidir’e getirdiler. Kapadokya Niğde’dir, Aksaray’dır, Nevşehir’dir, Kayseri’dir, Konya’dır, Kırşehir’dir. Bu Dünyada kabul edilmiştir. Ama turizm anlamında merkez Kapadokya Nevşehir’in  olduğu yerdir. Bizde şimdi diyoruz ki O değeri yok etmeyin. İç Anadolu Çevre Platformunun yayınladığı belgeye  göre bırakın Hızlı Treni bu hali ile büyük tahribat var. Antik dönemden kalan yapıların yanına dikilen binalar. Zelve’deki yıkılmalar. Biz dedik ki araştırılsın, incelensin. 
 
 
Öte yandan Devlet bu kadar zengin, varlıklı bundan da mutluluk duyarız ama. Ama mevcut demiryolu var. Konya, Ulukışla, Niğde, Kayseri demir yolunu Yüksek Hızlı Tren için düzenlenip bunun kullanılmasının bir mahsuru yok. Alt yapı var, istimlak edilmesi gereken bir alan  yok. Pek masraf gerekmiyor.  Ha istasyonu götürürsünüz. Nevşehir makasına koyarsınız. Bizim söylemeye çalıştığımız bölgede yapılacak çalışmanın bilimsel anlamda daha çok tartışılması. Şimdi tünel kazarken yer altı şehri çıktı, güzergah değişti. Yeni bir sorun. Yalnız trenin geçmesi değil, orada çok ciddi harfiyat yapılacak. O harfiyatın geçmesi sırasında da etkilenilecek. Biliyorsunuz tarihi binaların yanından geçen kamyon veya aracın bile zararını şuan görüp tespit edebiliyoruz.
 
BİZ NEVŞEHİR’E TREN GELMESİN DEMİYORUZ
 
Biz Nevşehir’e Tren gelmesin demiyoruz. Gelsin de yapılacak yatırımın yarın getireceği olumsuzlukları da tartışalım, konuşalım. Kalkıp da hakaret etmenin, küçük düşürmeye kalkmanın, eksik yada yanlış bilgilerle konuşmanın kimseye faydası yok. Biz burada kalkıp da Niğde -  Nevşehir arasında bir ayrım yaratma işine girmedik. Keşke Nevşehirli milletvekili arkadaşımız Nevşehirli patates üreticilerinin sorunları ile ilgili bir kere mecliste konuşsaydı. Neymiş efendim Yüksek Hızlı Tren’e karşıymışız. Niye karşı olalım. Ama biz şuna  karşıyız. Kamuoyuna demiryollarına önem veriyorum diye gösterge  sunacaksın. Yalnızca İstanbul Ankara bide Konya’ya yapıp Türkiye genelindeki  demiryollarını yok edip bitireceksin. İstasyonları kapatacaksın, yüzde 94’ü bakımsız  hatlarla ülkeyi baş başa bırakacaksın.
 
BİR YANDAN HIZLI TREN DİYORLAR, BİR YANDAN DA ÜLKENİN YÜZDE 94’ÜNDE VAR OLAN DEMİRYOLLARINI BAKIMSIZ BIRAKACAKSIN
 
Bunun yanında Niğde gibi yerde her gün 5 yolcu treni geçerken 1’e düşüreceksin. Toros Ekspresini, Kurtalan Ekspresini, Yayla Trenini  bilen yok. Demiryollarını zaten donanım olarak yaya düşürmüşün. Yalnızca pazarlamak amacıyla demiryolu kuruyorsun. Niye oralara bu demiryolları açılıyor. Çünkü demiryollarını özelleştirmek istiyorlar. Özelleştirerek demiryolu üzerinde kar sağlamak istiyorlar. Tıpkı Enerji üretiminde olduğu gibi. Yapılmak istenen demiryolu değil rantı devşirme olayıdır. Olay bundan ibarettir.” dedi. 
 
TÜRKİYE’DE DEMİRYOLLARI GERÇEĞİ CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA  CHP İLE OLUŞMUŞTUR.
 
Ömer Fethi Gürer; Türkiye’de Demiryolları gerçeği Cumhuriyet Halk Partisi ile oluşmuştur. O günün koşullarında Halk Partisi yapmıştır. Önemli olan hizmet yapıldıktan sonra ortaya çıkabilecek sorunlarında bugünden görülmesidir. UNESCO tarafından Dünya Mirasına alınan bir bölgenin olumsuzluktan etkilenmemesini istiyoruz. İşte Toki binalar yapacaktı. Yıktılar gördüler ki. Dünyanın en büyük yer altı şehri çıktı. Nevşehirlilerin kendi arasında şunu da bir tartışması lazım. Anlatya ile Nevşehir arasında Hızlı Tren yapılırsa. Antalya’daki turist gelir Nevşehir’de konaklar mı? Yoksa Antalya’dan günü birlik gelip Nevşehir’i gezer akşam yine Antalya’ya döner. Birde bunu düşünsünler. Bazı şeyleri siyaset yapmak için konuşuyorlar. Yazdığım kitap ortada, tarihçilerin bilgilerine dayanıyor. Yine söylüyorum bu konuları istedikleri ortamda tek tek tartışmaya hazırım” diyerek  Kapadokya ve Hızlı Tren konusunda sözlerini tamamladı ve daha sonra Niğde ile ilgili sorunları dile getirdi.

 
 
 

 
Editör: TE Bilişim