5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yıl dönümü nedeni ile CHP Kadın Kolları Niğde İl Başkanı Nevriye Sayın  bir mesaj yayınlandı. 


Nevriye Sayın  mesajında; Yaşadığımız coğrafyada kadınlar 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın başlarında yükselmeye başlayan kadın hareketinin de katkılarıyla, 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştular. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıllarda, dünyanın saygın sosyologları cumhuriyetimize “Kemal’in Feminist Cumhuriyeti” demişlerdir. Bu söylem, söz ile eylemin birbirini tamamladığı noktada oluşmuştur. Bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası ve aydınlanma mücadelesinin açtığı yolda yürümeye devam ederken, bu mücadelenin içinde yer alan Nezihe Muhiddin ve arkadaşlarını, bu hakkın alınmasına emek veren tüm kadın ve erkekleri saygıyla anıyoruz.

Yüzyıllardır tüm dünyada büyük sıkıntılara katlanılarak, olağanüstü fedakarlıklarla ve çoğu kez can pahasına verilen, kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesi 21. yüzyılın başında da sürüyor. Kadınlar 1935 yılında %4.6 oranında Meclis'te yer alırken,bugün bu oran ancak %15'e çıkabilmiş durumda. “Erkek egemen” yönetim anlayışının gölgesi altında yaşamaya ve “siyaset” yapmaya zorlanan kadınlar bugün hala, "sözde" verilen hakların "özde" kullanılmasını sağlamak için mücadele veriyorlar. Kadınların özgür ve eşit bireyler durumuna gelmesi için mücadele etmek, yalnızca kadınlar tarafından değil, Laik Demokratik Sosyal Hukuk Devleti idealine inanan herkesin görevidir. Kadın sorununun doğru ve radikal biçimde kavranması, sorunların çözümü için yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi ve kadını ikincilleştiren, yok sayan hatta yaşam hakkı tanımayan zihniyete karşı yapılması gereken kapsamlı mücadele bir bütün olarak ele alınmalıdır.

Bizler CHP Kadın Kolları olarak, seçme seçilme hakkının alındığı bu günde, 12 Eylül ürünü Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasası’nda yapılması gereken değişiklikleri bir kez daha dile getiriyoruz. 12 Eylül öncesi aldığımız hakları geri istiyoruz. Özellikle kadın kollarının karar mekanizmalarında yer alması ve hak ettikleri yetkiye sahip olması için, kadın kolları başkanlarının yönetim kurullarının doğal üyesi ve doğal delege sayılmalarını ve kota uygulamalarının yasal olarak güvenceye alınmasını bir zorunluluk olarak görüyoruz.

Adaletli bir dünyanın oluşması için kadın gücüne ve enerjisine ihtiyaç olduğunu, gerçek demokrasiye ancak eşit hak ve özgürlükler ile ulaşılabileceği gerçeğini bir kez daha vurgulayarak, kadın ve erkeğin her alanda eşit haklara sahip olduğu, huzurun ve barışın egemen olduğu bir dünya yaratma yolunda mücadelemize, "Emeğimiz, Bedenimiz, Kimliğimiz Bizimdir" demeye devam ediyoruz" dedi. 

Editör: TE Bilişim