Niğde İl Genel Meclisinin 2016 yılı Eylül ayı olağan toplantısı dördüncü birleşiminde patates üreticisinin sorunları konuşuldu. 

İl Özel İdaresi İl Genel Meclis binası toplantı salonunda yapılan toplantı yoklama ve açılışın ardından başladı. Küçüktuna’nın başkanlığındaki toplantıda ana gündem maddesi patates yetiştiriciliği oldu. 

MHP İl Genel Meclis üyesi Tahsin Eren, patatesin kullanım alanlarının geliştirilmesi ve bu kapsamda bir cips fabrikasının kente gerekli olduğuna dair öneri sundu. Eren, ‘‘Şu an Nevşehir de patatesin bazı fırınlarda ekmeklerin içine katıldığını öğrendim. Bu uygulamanın da Niğde’de ekmeklere katılarak çiftçiyi birazda olsa rahatlatmak isteriz. Bu yüzden böyle bir önerge sunmak istedim.’’ dedi.

Tahsin Eren'in önerisine İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna şu şekilde yanıt verdi: "Ziraat Odasının toplantısına katılmıştım yine bu konu geçmişti. 20 kilo patatesten 1 kilo un elde ediliyor. Bugün patates 20 kuruş, un yapıldığı zaman unun kilosu 4 liraya geliyor. Düşünün patates para ettiyse de 50 kuruş olsa patates 10 liraya gelecek 1 kilo un patateste 20 kuruş olarak kalmayacaktır. Ayrıca Niğde’deki topraklar cips fabrikasını kaldıracak topraklar değildir.’’ dedi.

CHP Meclis Üyesi Rasim Yılmaz ise, ‘‘ Türkiye de 4 tane cips fabrikası var Niğde’de sıfır, Türkiye’de 2 tane nişasta fabrikası var Niğde’de sıfır Türkiye’de Patates üreticiler birliği 8 tane Niğde’deki sayısı sıfır.42 tane Türkiye’de patates üreten firma var Niğde’deki sayısı yeni bir oldu. Burada ortaya şu çıkıyor, 15 yıl boyunca bu memleketi yönetmişsiniz ama maalesef 1 buçuk milyon top üretimi olan patates ile ilgili hiçbir alt yapı yapmamışsınız. Ne zaman gündeme gelse patates hep göz ardı edilmiştir.’’ diye konuştu.

Önergenin tarım komisyonuna tekrardan görüşülmek üzere oy birliğiyle sevkine karar verildi.

Gelecek birleşim gün ve saati görüşüldükten sonra toplantı sona erdi.
Editör: TE Bilişim