CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 25 gün süren Adalet Yürüyüşü'nü tamamladı. Kılıçdaroğlu yüz binlerce kişinin katıldığı Maltepe mitinginde yaklaşık 1 saat konuştu. Kılıçdaroğlu konuşmasının başında, "15 Haziran 2017’de sabah saatlerinde Ankara Güvenpark’ta başladığımız yürüyüşü Maltepe’de noktaladık ama kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin. Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır" dedi. Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca 10 maddelik bir liste açıkladı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:

“9 TEMMUZ YENİ BİR ADIMDIR”

“Herkes şunu çok iyi bilsin 9 Temmuz yeni bir adımdır. 9 Temmuz yeni bir iklimdir. 9 yeni bir tarihtir. 9 Temmuz yeni bir doğuştur. Ankara’da yürüyüşe başladığımda bir grup yurttaşımızla birlikte ilk gün 21 km’yi 10 dakikalık arayla bitirdik. Yol boyunca bizi yüreklendiren, bize destek veren yerlere yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Yol boyunca yürürken araç kullanıcıları bazen kornayla bazen elleriyle bizi yüreklendirdiler. Onlara da buradan şükranlarımı gönderiyorum. Bize sofrasını açan, ayranını ikram eden, çayını ikram eden, yemek gönderen, topladığı kır çiçeklerini sevgiyle bize veren, hayır dualarım sizinledir diye annelere, babalara, dedelere şükran borçluyum. Buradan onlara teşekkürlerimi gönderiyorum. Yol boyunca büyük bir kısmını birlikte yürüdüğümüz Harp Okulu’ndayken tutuklanan oğlu için yürüyen Veysel Amca’ya da teşekkürlerimi gönderiyorum. Ve tabii ki yolda gelirken bizi protesto eden sevgili vatandaşlarımız da vardır. Kemal Kılıçdaroğlu herkese saygılıdır. Onlara da teşekkür ediyorum. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasini getireceğiz. Herkes düşüncesini ifade edebilecek. Bir teşekkürüm de güvenlik güçlerimize. Ankara’dan İstanbul’a kadar polisinden jandarmasına bütün güvenlik güçleri bizim burada sağlıklı olarak toplanmamız için çaba harcadılar. Hiç kimse unutmasın biz yürürken taşkınlık yapacağımızı düşünüyorlardı. Vurup kıracağımızı düşünüyorlardı. Dünyanın en barışçıl eylemini yaptık.

“BUGÜN SÖZCÜ MUHABİRİ GÖKMEN ULU’NUN DOĞUM GÜNÜ”

Olmayan adalet içi yürüdük. Hapisteki milletvekilleri için yürüdük. Hapisteki gazeteciler için yürüdük. Bugün Sözcü muhabirinin doğu günü kendisine buradan mutlu yıllar diliyorum. Hapistesin biliyorum ama unutma, Maltepe meydanı senin yanında, gazetecilerin yanında.

 

“FETÖ’YE KARŞI OLDUĞUMUZ İÇİN YÜRÜDÜK”

Kamu görevlerinden atılanlar için, çocuk işçiler için, orman köylüleri için, hapisteki askerler, linç edilen askerler için yürüdük. Tek adam rejimine karşı olduğumuz için yürüdük, FETÖ’ye karşı olduğumuz için yürüdük. Terör örgütlerine karşı olduğumuz için, yargı siyasetin emrine verildiği için yürüdük.

“MAVİ MARMARA ŞEHİT VE GAZİLERİ İÇİN YÜRÜDÜK”

Şiddet mağduru kadınlarımız için yürüdük, Mavi Marmara şehit ve gazileri için yürüdük. Açlık grevindeki kardeşlerimiz Nuriye ve Semih için yürüdük. Can ve mal güvenliği olmadığı için korku iklimindeki iş dünyası için yürüdük.

“ŞEHİTLER VE GAZİLER ARASINDA AYRIM YAPILAMAZ”

FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıksın, gerçek darbeciler yargılansın diye yürüdük, 249 şehidimiz için yürüdük. Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapılamaz. Şehitler ve gaziler arasında ikilik yaratıldı. Ayrım yapılmasın diye yürüdük.

“9 TEMMUZ YENİDEN DOĞUŞUN TARİHİDİR”

Özetle bu ülkede adalet için yürüdük. Adaleti getirmek için yürüdük. 9 Temmuz yeniden doğuşun tarihidir. 9 Temmuz bir yürüyüşün sonu değil bir barışın, bir birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının tarihidir.

Adalet mülkün temelidir. Yunus’un dediği gibi zulüm ile abad olunmaz. Zulüm ediyorlar. Herkese zulüm ediyorlar. Zulme karşı durmak bizim boynumuzun borcudur.

Konfüçyüs adaleti şöyle tanımlar.., Adalet bir kutup yıldızı gibidir. Yerinde sabit durur, bütün dünya etrafında döner.

İranlı Sadi çok güzel bir tanımlama yapıyor. Dünyanın bütün nehirleri adalete susamış bir insanın susuzluğunu gidermeye yetmez. Buradaki ve bu meydana gelememiş adalete susamış sizlere tekrar selamlarımı gönderiyorum.

Kuran’ı Kerim’de adaletle hükmediniz, işi ehline veriniz der. Peygamberimizin veda hutbesinin temeli de adalettir. Onun için diyoruz ki önce adalet. Hak, hukuk, adalet. Siyaset ahlak, adalet temelli yapılmak zorundadır. Siyaset topluma adanmışlıktır, malı götürme alanı değildir.

“HİÇ KİMSENİN ETNİK KİMLİĞİNE GÖRE, İNANCINA GÖRE SİYASET YAPMAYACAĞIZ”

Siyaset ülkenin çıkarları için yapılır. Siyaset ülkeyi birleştirmektir, bölmek değil, kutuplaştırmak değil. Hiç kimsenin etnik kimliğine göre, inancına göre siyaset yapmayacağız. Yapanlar vatan hainidir.

“BİR HALKIN 15 TEMMUZ’U VAR BİR DE SARAY’IN 15 TEMMUZ’U”

Darbeyi önlerken sokak iyi, adalet isterken sokak kötü. Darbeyi de önleyeceğiz, adaleti de getireceğiz. İki tane 15 Temmuz var. Bir halkın 15 Temmuz’u, iki sarayın 15 Temmuz’u. Halkın 15 Temmuz’unda halk sokağa indi, 249 şehit ve gazilerle darbeyi önledi. Bir de sarayın 15 Temmuz’u var. Sarayın 15 Temmuz’una sonuna kadar karşıyız. Buna sonuna kadar direneceğiz. Sarayın 15 Temmuz’u…

“BEYEFENDİ BİLİYORSUNUZ ERGENEKON DAVALARININ DA SAVCISIYDI”

5 gün sonra 20 Temmuz7da sivil darbe yapıldı. Siyasi otoritenin yetkileri elinden alındı. Saraydaki zat diyor ki yıl sonuna kadar ciddi manada mahkumiyet kararları gelecektir diye düşünüyorum. Yani diyor ki kimin ne ceza alacağına ben karar veriyorum. Bir kişinin suçlu olup olmadığına ancak hakim karar verir. Beyefendi biliyorsunuz Ergenekon davalarının da savcısıydı. Şimdi hakim oldu. Buradan söylüyorum senin cezaların bizi yıldıramaz. Ne olursan ol, kim olursan ol adaleti bu ülkeye getireceğim.

“20 TEMMUZ SİVİL DARBESİNDEN SONRA DELİLSİZ CEZA VERME DÖNEMİ BAŞLAMIŞTIR”

20 Temmuz sivil darbesinden sonra dosyada delil varmış yokmuş hiç önemli değil. Hakim gözünü dikmiş saraya. Saraydan gelen talimata göre karar veriyor. 20 Temmuz sivil darbesinden sonra delilsiz ceza verme dönemi başlamıştır. Bunu her yerde herkese anlatmak Türkiye’nin görevidir.

“SARAYDAN TALİMAT GELİYORSA ELİNİZİN TERSİYLE İTİN”

Oysa hakimlik kutsal bir görevdir. Hakimin cübbesinde ilik yoktur. Düğme yoktur. Hakim kimsenin önünde eğilmez, ayağa kalkmaz. Ben buradan bütün hakimlere ve savcılara sesleniyorum. Adaletin hakkını korumak benim kadar sizin de görevinizdir. Dik durun, onurlu durun, vicdanınızın sesini dinleyin ve ona göre davranın. Saraydan talimat geliyorsa elinizin tersiyle itin. Çocuklarınıza, torunlarınıza güzel bir miras bırakın.

“FETÖ’NÜN DARBE GİRİŞİMİNİN SİYASİ AYAĞI ORTAYA ÇIKSIN DİYE YÜRÜYORUZ DEDİM”

Konuşmanın bir yerinde dedim ki niçin yürüyoruz. FETÖ’nün darbe girişiminin siyasi ayağı ortaya çıksın diye yürüyoruz dedim. Yargı ele geçirildikten sonra yani 20 Temmuz sivil darbeden sonra FETÖ olayının ayrıntılarını ortaya çıkarmak için görev yapan onurlu savcılardan dosyalar alındı, sonra sürüldüler. Bir darbe girişiminin üstünü örtmeye çalışanlar sivil darbecilerdir. Bu açıdan bir şey de yapıyorlar. FETÖ iddianameleri önce Adalet Bakanlığı’na gidiyor, Bakanlık gözden geçirdikten sonra savcı mahkemeye veriyor.

“KORKMAYIN, KORKUNUN ECELE FAYDASI YOKTUR”

Bu arada AYM’nin değerli başkan ve üyelerine de seslenmek istiyorum. Korkmayın, Korkunun ecele faydası yoktur. Neden korkuyorsunuz? Neden sarayı ürkütürüz diye çekiniyorsunuz? Sizin dik durmanız, adaleti korumanız, sizin sarayın değil ülkenin çıkarlarını korumanız size güç katar. Türkiye’ye güç katar. Birilerinin oyununa gelmeyin. Saray bize ne yapar diye düşünmeyin. Ne yaparsa yapsın. Yarın çocuklarınızın yüzüne bakacaksınız. Saraydan gelen talimat geldi diyecekseniz o koltukları boşaltın, oraya onurlu yargıçlar gelsin.

“EVET YÜRÜDÜM, ÜLKEM İÇİN YÜRÜDÜM, 80 MİLYON İÇİN YÜRÜDÜM”

450 km’yi büyük bir keyifle yürüdüm. 450 km’yi yürürler mi diye soranlar oldu. Fazla yürümezler, 50-60 km’de bırakırlar diyenler oldu. Evet yürüdüm, ülkem için yürüdüm, 80 milyon için yürüdüm. Hiçbir ayrım yapmadım, herkesi kucakladım.

“TOPLUM OLARAK KORKU GÖMLEĞİNİ ÇIKARIP ÇÖP SEPETİNE ATTIK”

Bu yürüyüşle ne kazandık. Önce toplum olarak korku gömleğini çıkarıp çöp sepetine attık. Cesur olacağız. Bir milli kurtuluş savaşını vermiş bir milletiz. Yalnız olmadığımızı gördük, tüm dünyaya bunu duyurduk. Umudumuzu yeniden yeşerttik. Artık hepimiz umutluyuz. Biliyorsunuz umut bulaşıcıdır. Ben umutluysam yanımdaki arkadaşım umutludur. Maltepe umutluysa İstanbul, İstanbul umutluysa Hakkari umutludur.

“BU DESTANI YAZAN SİZLERSİNİZ”

Konu adalet olunca bütün farklılıklarımızı bir kenara bırakıp kenetlendik. Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli destanlarından birini yazdık. Bu destanı yazan sizlersiniz. Size, hepinize, 80 milyona saygılarımı, selamlarımı, muhabbetlerimi bir kez daha gönderiyorum.

Peki ne istiyoruz?

OHAL kalksın, Türkiye normalleşsin, adliyeye, kışlaya, camiye siyaset girmesin istiyoruz.

Hapiste gazetecileri olmayan bir Türkiye istiyoruz özgür medya istiyoruz.

Üniversiteleri susturulmuş değil üniversiteleri konuşan bir Türkiye istiyoruz.

Düşünceleri susturulmayan bir Türkiye istiyoruz.

FETÖ ile mücadelenin göstermelik değil gerçekten yapılmasını ve bu darbe girişiminin siyasi ayağının kesinlikle ortaya çıkarılmasını istiyoruz.

Tek adım rejimi değil demokratik parlamenter sistem istiyoruz.

TBMM’nin gasp edilen yetkilerinin iadesini istiyoruz.

Kadın erkek eşitliği istiyoruz.

Gençler potansiyel olarak suçlu gösterilmesin itiyoruz.

Toplumsal barışımızı bozan tüm anti demokratik uygulamaların eşit yurttaşlık temelinde sona erdirilmesini istiyoruz.

İŞTE KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN 10 MADDELİK 'ADALET ÇAĞRISI'

Biz, 15 Haziran’dan bu yana yürüyen on binler, bugün İstanbul Maltepe’de bir araya gelen yüzbinler, milyonlar olarak tüm Türkiye’ye ve dünyaya sesleniyoruz.

Biz, sadece ve sadece adalet istiyoruz. Sadece burada bir araya gelenler için değil, sadece bizleri destekleyenler için değil, herkes için adalet istiyoruz.

Biz, 25 gündür, on binlerce ağızdan hep birlikte haykırdığımız ‘Hak, Hukuk, Adalet’ talebimizin çok geç olmadan karşılanmasını istiyoruz.

Biz, siyasete ve toplumsal yaşama Adalet Yürüyüşümüzün gösterdiği barışçıllığın hakim olmasını istiyoruz.

Adalet bir haktır. Adalet hakkımızdır. Biz hakkımızı istiyoruz.

Adalet mülkün temelidir. Günümüz Türkiye’sinde mülkün temeli ne yazık ki sallanmaktadır. Gün, temelinde adalet olan yeni bir toplumsal sözleşme yapma günüdür. 

İşte bu anlayışla bir araya gelen milyonlar olarak Türkiye’nin özellikle son bir yılda içine sokulduğu duruma dair tespitlerimiz ve en acil şekilde yerine getirilmesi gerekenlere ilişkin çağrımız şudur:

1. 15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha açık ve kesin bir dille lanetliyoruz. 15 Temmuz gecesi TBMM’nin kararlı, onurlu duruşu ve halkımızın sokağa çıkarak FETÖ darbe girişimine karşı direnmesi ülkemizin anayasal ve demokratik kazanımı olmuştur. Biz buna sokağın/halkın 15 Temmuzu diyoruz. Ancak bu darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması iktidar tarafından bilinçli olarak engellenmektedir. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için Fetullah Gülen Terör Örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır. 

2. İktidar tarafından 15 Temmuz darbe girişimi fırsat bilinerek, 20 Temmuz darbesi yapılmıştır. 20 Temmuz’da OHAL ilan edilmiş ve TBMM’nin yetkileri gasp edilmiştir. Biz buna Sarayın 15 Temmuzu diyoruz. Bir sivil darbeye dönüşen OHAL uygulamaları yasama, yargı ve yürütme gücünü tek kişide toplamıştır. OHAL derhal kaldırılmalı ve hukuk düzeni evrensel ilkelere uygun olarak yeniden tesis edilmelidir. 

3. Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Dolayısıyla demokrasinin, can ve mal güvenliğinin vazgeçilmez kuralı olan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmalıdır. Adil yargılanma hakkı eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. “Kolektif suç” gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir. 

4. Bugün, OHAL uygulamalarıyla mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik hakları ellerinden alınmıştır.  OHAL mağdurları adeta “sivil ölüme” terkedilmiştir. Mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara hukuk devletinin gereği olarak son verilmelidir.

5. 20 Temmuz sivil darbesinden sonra, 15 Temmuz darbe girişimiyle veya onun arkasındaki örgütle hiçbir ilişkisi bulunmayan, ama sırf Hükümete muhalif görüldüğü için bütün haklarından yoksun kılınan akademisyenler ve diğer kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir. Anayasa Mahkemesinin içtihatları dikkate alınarak, tutuklu milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır.

6. 150’nin üzerinde gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Sadece mesleklerini yaptıkları için tutuklanan gazeteciler derhal serbest bırakılmalı, medya üzerindeki tüm baskılara son verilmelidir. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

7. OHAL koşullarında, serbest tartışmanın yapılamadığı bir ortamda ve üstelik “devletin bütün imkânları seferber edilerek” gerçekleştirilen Anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Toplumun ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan anayasa yerine, bir kişinin beklentilerine yanıt veren bir Anayasa değişikliği Yüksek Seçim Kurulu’nun yasadışı kararıyla yürürlüğe konulmuştur. Bu bir “mühürsüz seçimdir.” Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir.

8. Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olan, insan haklarına dayalı demokratik, laik, sosyal hukuk devleti güçlendirilmeli, liyakat esası kamuda göreve başlama ve yükselmede esas alınmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmeli ve toplumsal adaletsizliği yeniden üreten eğitim politikaları değiştirilmelidir.

9. Sadece hukuk alanında değil, toplumsal yaşamın bütün alanlarında yaygın bir adaletsiz düzen devam etmektedir. İşsizlik, yoksulluk, insanca yaşam ücretinden yoksunluk, örgütsüzlük, ayrımcılık, yaygın şiddet, terör gibi çok geniş bir yelpazede yaşanan toplumsal adaletsizliklerin giderilmesi için ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal barışımızı bozan tüm antidemokratik uygulamalara eşit yurttaşlık temelinde son verilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahim görünümlerden biri olan kadınlara karşı ayrımcılığın önüne geçilmeli, kadınların özgürlük alanları korunmalı, kadın hakları toplumsal hayatın her alanında uygulanmalıdır.

10. Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemizin içindeki adaletsizlikleri de kökleştiren bir kısırdöngü yaratmıştır. Adalet sadece iç politikaya ve toplumsal yaşama değil uluslararası ilişkilere de hâkim olmalıdır. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara, tüm kimliklere kardeşçe, adilane yaklaşan, barışçıl ve uluslararası hukuka saygılı bir dış politikaya dönüş yapmalıdır. Türkiye yüzünü insan haklarına, hukuk devletine, adalete önem veren milletler ailesine çevirmelidir.

Hukuka ve Anayasaya saygı, adaleti sağlamanın ilk koşuludur. Hukuk güvenliğinin olmadığı ve adaletin gerçekleşmediği bir toplumda, kamu düzeni ve toplumsal barış sağlanamaz. Adaletsiz toplum ise, insan haysiyetinin zedelendiği bir toplumdur.

Bu “Adalet Çağrısı”; adaletin, insan haysiyetine saygının ve toplumsal barışın temeli olduğu inancıyla hazırlanmıştır.

Bu mücadele bizim mücadelemiz. Ve biz Türkiye’yiz. Adalet isteyen, barış isteyen, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve kardeşlik isteyen Türkiye’yiz. Biz dünyadan kopmak değil, dünya ile barış içinde kardeşçe yaşamak isteyen Türkiye’yiz. Biz kavga değil huzur isteyen Türkiye’yiz. Biz halkız. Bu yol bizim yolumuz, bu meydanlar bizim meydanımız. Bu memleket bizim memleketimiz.

Bu mücadele adalet mücadelesi… Bu yürüyüş bizim yürüyüşümüz. Bu çağrıdaki tüm taleplerimiz karşılanıncaya kadar durmayacağız. Bu yürüyüş artık başladı. Korku duvarlarını yıkacağız. Adalet yürüyüşümüzün bu son günü yeni bir başlangıçtır… Yeni bir ilk adımdır.

Bu bağlamda Yasama/yürütme ve yargı erklerini kullanan bütün yetkililere bu uyarılarımızı iletirken, siyasal partileri, toplumun farklı kesimlerini, sivil toplum örgütlerini ve bütün yurttaşları, bildirinin hedeflerini sahiplenmeye ve hayata geçirmek için mücadeleye çağırıyoruz.

MİTİNG ALANINDA İKİ BUÇUK MİLYON KİŞİ

Kılıçdaroğlu'nun kürsüye çıkmasından önce konuşna CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, ise miting alanında iki buçuk milyon kişi bulunduğuna dikkat çekti. CHP'li Başkan Canpolat, 1 milyon kişinin ise miting alanına girmeye çalıştığını belirterek, “Hepinize teşekkür ediyorum, hoş geldiniz Genel Başkanım. Şimdi iktidar zamanı” dedi.

TÜSİAD BAŞKANINDAN ADALET MESAJI

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik de, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajıyla Adalet Yürüyüşü’ne destek verdi. Erol Bilecik, Twitter’da “Çok sade, çok net ve çok masum. Üstelik küçük harflerle ifade edildiğinde daha etkili... Siyasi parti gözetmeksizin herkese #adalet” diye yazdı.

İşte o mesaj:

Öte yandan alan içinde yapımına dün başlanan  uzun tutukluk süreçleri, sağlık sorunları olup da cezaevlerinden tahliye edilmeyenlerle ilgili dev dilekçe "İlgili makama" şeklinde yazıldı. 

Dilekçenin yanında ise adaleti simgeleyen Themis Heykeli"nin resmi yer aldı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu son metrelerini destek sloganları eşliğinde böyle yürüdü:

 

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ODATV’YE AÇIKLAMA

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, mitinge saatler kala Odatv'ye konuştu. Özgür Özel, "Hayır’ birleşebilirmiş bunu gösterdik. Tarihi bir yürüyüş gerçekleştirirdik" dedi.

İşte o açıklamalar:

AHMET ŞIK DÖVİZLERİNE ENGEL

Tutuklu Gazeteci Ahmet Şık’a özgürlük için hazırlanan dövizlerin miting alanına alınmadığı öğrenildi.

İşte o dövizler:

VODAFONE’DAN ÜCRETSİZ İNTERNET

Vodafone, Maltepe'deki Adalet Miting'ine ücretsiz kablosuz internet sağlayacağını duyurdu. Vodafone, kullanıcılarına şu mesajı gönderdi:

VODAFONE’DAN AÇIKLAMA

Vodafone Türkiye’den yapılan yazılı açıklamada Adalet Mitingi için verilen ücretsiz internet hizmetine değinildi. Açıklamada “Vodafone Türkiye olarak, abonelerimizin kesintisiz ve rahat iletişim kurmasına önem vermekteyiz. Bu doğrultuda, yoğun halk katılımının olduğu mitinglerde teknolojinin gerekliliği olarak sektörümüzde iletişimin devamlılığını sağlamak üzere tüm operatörlerin yaptığı standart bir uygulama olarak, diğer mitinglerde olduğu gibi ücretsiz Wi-Fi hizmeti sunmaktayız” denildi.

"BEYLİKDÜZÜ ADALET DONANMASI"NDAN GÖRÜNTÜLER

Miting alanına yurdun dört bir yanından gelen vatandaşlar sloganlar, pankart ve balonlarıyla renkli görüntüler yarattı.

"Beylikdüzü Adalet Donanması" adı verilen gemide konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şunları söyledi: 

BOSTANCI SAHİL PARKI'NDAN MİTİNG ALANINA YÜRÜYÜŞ

Bostancı Sahil Parkı'ndan miting alanına yürüyüş sırasında ise bu görüntüler ortaya çıktı:

ZÜLFÜ LİVANELİ VE ONUR AKIN KONSERLERİ

Alanda, saat 16.00'dan itibaren Zülfü Livaneli ve Onur Akın konser verdi. Aynı dakikalarda  CHP lideri Kılıçrdaroğlu, 'Adalet Yürüyüşü'nün son etabını tamamlamak üzere Dragos'tan hareket etti.

80 METRE UZUNLUĞUNDA SAHNE

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını, 80 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğinde olan bir  sahneden yaptı. Sahnenin arkasında  'Adalet' yazısı olan büyük bir pankart asıldı. Kürsünün bulunduğu platformun bir tarafında büyük bir Türk bayrağı diğer tarafından ise Atatürk'ün resmi yer aldı. 

680 GAZETECİ AKREDİTE EDİLDİ

Mitingi yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda basın mensubu takip ederken, CHP basın bürosundan alınan bilgiye göre miting için 680 basın mensubunun akreditasyon yaptığı öğrenildi. 

MERAL AKŞENER’DEN ADALET YÜRÜYÜŞÜ AÇIKLAMASI

Meral Akşener de Adalet Yürüyüşü’nün ardından yapılacak olan mitingle ilgili açıklamada bulundu. Akşener, sosyal medyada hesabından paylaştığı mesajında, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu kutladı.

İşte o mesaj:

Öte yandan İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, CHP'nin Mitingi öncesi dün gece saatlerinde alana gelerek güvenlik önlemlerini yerinde inceledi ve sorumlu müdürlerden alandaki güvenlik tedbirleri hakkında bilgi aldı.

Çalışkan, geldiği sırada alanda bulunan Maltepe Belediye Başkanı ile kısa süreli sohbet etti.

İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan gazetecilerin soruları üzerine, "15-16 bin personel görev yapacak. Son kontrollerimizi yapıyoruz. Arkadaşlar burayı bir kaç gündür hazırlıyor. Bütün detaylarıyla kontrollerimizi yaptık. Yarın çok rahat bir miting olacak Allahın izniyle. Biz her türlü tedbiri aldık, buraya gelecek vatandaşlarımızın geleceği güzergaha kadar gemiyle gelenler diğer türlü gelenler tamamıyla tedbirimizi aldık. Herhangi bir sorun olmadan tamamlayacağız. Arkadaşlar bir kaç gündür yoruldu ama yorulduğumuza değiyor. Sorunsuz bir şekilde devam ediyor, yarın da sorunsuz bir şekilde tamamlayacağız

HAVADAN, KARADAN VE DENİZDEN, 15-16 BİN POLİS GÖREV ALDI



Yaklaşık, 15-16 bin polis görev alacak. Havadan, karadan ve denizden her türlü tedbirimizi aldık. Yüksek binalar, geliş gidişler, bomba arama, köpekler her türlü tedbiri aldı arkadaşlarımız. Yarın burayı tertemiz teslim edeceğiz. İstanbul'da bu tür mitingler çok yapılıyor. Arkadaşlarımız da bu konuda yeterli tecrübeye sahip. Herhangi bir sorun olmadan tamamlarız" dedi. 

VATANDAŞLARIN MALTEPE'DE TOPLANMAYA BAŞLADIĞI O ANLAR

Mitingin yapılacağı alanda vatandaşların birikmeye başladıkları görülmüştü. Henüz alana alınmayan vatandaşlar Maltepe sahilinde dinlenerek bekleyişlerini sürdürmüştü.

Öte yandan, miting alanının polis bariyerleriyle kapatıldığı ve miting alanının çevresinde helikopterlerin uçtuğu görülmüştü.

Odatv.com

Editör: TE Bilişim