HDP Niğde Merkez İlçe Eş Başkanı Cemal Taş; İsrail Doğu Kudüs’ü ilhak planlarından vazgeçmelidir”dedi.
 
 
HDP Niğde Merkez İlçe Eş Başkanı Cemal Taş, bir basın açıklaması yaptı. Cemal Taş açıklamasında ;
 
Filistin’in bağımsız devlet hakkını inkâr eden ve birleşik Kudüs’ü başkenti yapma amacıyla, Doğu Kudüs’ü ilhak etme planını 20 yıldır sürdüren İsrail, Filistin halkının en önemli inanç merkezi Mescid-i Aksa’yı askerlerle basarak bu saldırganlığını bir üst aşamaya taşıdı.
 
İsrail yönetimi Mescid-i Aksa’yı Filistinlilere kapatmak istiyor. Bu, Kudüs’ten Filistinlileri kovma planının bir parçasıdır. Siyonist yayılma ve ilhak planlarının unsurudur. Kudüs Filistinlileri, günlük olarak kültürel soykırım ve etnik temizlikle yüz yüzedir. Evlerine ve topraklarına el konuluyor, evleri yıkılıyor, sürekli yeni İsrail yerleşimleri inşa ediliyor, Kudüs kimliklerine el konuluyor, Arap mahallelerine yüzlerce kamera yerleştiriliyor. Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinliler ise Kudüs’e alınmıyor.
 
Kudüs Filistinlileri için günlük yaşam, büyük bir direnişle sürdürülebiliyor. Filistin halkı Kudüs’te kalabilmek için, yıllardır çok zorlu bir mücadele yürütüyor. Kudüs’te Filistin halkının en önemli inanç merkezinin yasaklanması, yeni bir intifadaya davet çıkarmak demektir. İkinci İntifada’nın da Ariel Şaron’un Mescid-i Aksa’ya girmek istemesi üzerine patlak verdiği unutulmamalıdır.
 
Gazze ve Batı Şeria arasındaki ayrışmanın aşılması ve seçimlerle yeni bir ulusal birlik hükümetinin kurulması; Filistin’in BM’ye fiili üye olması; İsveç tarafından tanınması ve Fransa gibi kimi devletlerin de tanımayı gündeme alması İsrail’i panikletiyor ve saldırganlaştırıyor. Doğu Kudüs’ü de içeren, 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin uluslararası toplum tarafından giderek meşru bir gerçek olarak tanınması, Kudüs’ü başkent olarak gören İsrail’in özellikle Doğu Kudüs’e yönelik baskılarını tırmandırıyor.
 
AKP Hükümeti’nin yaşananları Yahudiler ve Müslümanlar arasında bir dinsel çatışma olarak ele alan tutumu, halklarımızı yanlış yönlendiriyor. Kudüs’te yaşanan, işgal altında etnik temizliğe ve kültürel soykırıma direnen bir halkın özgürlük ve kurtuluş mücadelesidir. Kudüs’ün Filistinli kimliğini savunma direnişidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun açıklamaları işin bu özüne hiç değinmiyor. Diğer yandan İsrail Devleti de yaşananı bir dinsel çatışma olarak sunmaya özel gayret sarf ediyor.
 
Filistin halkının haklı mücadelesinin ve bağımsız devlet hakkının yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. İsrail’i zorla sürgün, inanç merkezlerine saldırı gibi ortaçağdan kalma yöntemlerden uzak durmaya ve Doğu Kudüs’ü ilhak planlarından vazgeçmeye çağırıyoruz”dedi.
 
Editör: TE Bilişim