HDP Niğde; Her şart ve zeminde demokrasi ve insan haklarını savunacağız.
 
 
HDP Niğde İl Örgütü basın açıklaması yaptı.
 
Halkların Demokratik Partisi Niğde İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada;      Gezi olaylarının yıldönümünde yine benzer manzaralar yaşandı. Türkiye polis şiddetine, haksız göz altılara sahne oldu. Başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere pek çok ilde düzenlenen barışçıl gösteriler polis şiddetiyle dağıtıldı;  günün bilançosu yüzlerce gözaltı, onlarca yaralıydı. Polis, siyasi iktidardan aldığı cesaretle sokağa çıkan ilericisinden devrimcisine, yurtseverinden çevrecisine milletvekilinden sıradan eylemcisine gaz,jop toma bermuda şeytan üçgeninden herkes nasibini bol bol aldı.
 
      Ethem Sarısülük‘ün polis kurşunuyla vurulduğu gün olan 1 Haziran‘da ise Ankara‘da eşi benzeri görülmedik vahşet sergilendi. Aralarında DKÖ, siyasi parti ve sendika yöneticisi olan onlarca insanımız gözaltına alındı.
 
      Ne yazık ki ülkemiz en sıradan demokratik hakkın kullanılamadığı, barışçıl protesto gösterilerinin bile dağıtıldığı bir coğrafya haline getirilmiştir. Ülkemiz, polis devleti olma yolunda hızla ilerlemektedir; insanların ölen yakınlarını anmasına bile izin verilmemektedir. 
 
      Başbakanın tahammülsüz, antidemokratik ve hukuksuz tavrı olayları kışkırtmakta, polis şiddetini adeta meşrulaştırmaktadır. Dünyanın hangi gelişmiş ülkesinde bir başbakan, “polisimiz destan yazdı”, der ve şiddetin önünü açar? Hangi gelişmiş demokrasisinde bir başbakan “polisimiz a‘dan z‘ye gereğini yapacak” diyerek sergilenen hukuksuzluğun hazırlayıcısı olur? Hangi ülkede demokratik ve barışçıl hakkın kullanımı imkânsız hale getirilir?
 
       Soma ve benzeri yaşanan katliamları protesto etmek, sorumluların hesap vermesini istemek için sokağa çıkanlar bile polis şiddetinin kurbanı haline getiriliyorsa, insanlar toplumsal acılar karşında dayanışma içinde olduklarını gösteremiyorsa, demokrasiden, demokratik hak ve taleplerden, ifade özgürlüğünden söz etmek mümkün müdür?
 
       2014 Türkiye’si adı konulmammış bir baskı döneminin içerisinden geçmektedir. Darbe dönemlerini aratmayan bir dizi uygulama gün be gün devreye sokularak haklı meşru protestolar dahi polis şiddetiyle burun buruna gelmektedir. “Darbelerle hesaplaşma” iddiasıyla iktidara gelenler, ancak darbe dönemlerinde görülebilecek uygulamaları hayata geçirmekte beis görmemektedir.
 
       İnsan Hakları Evrensel normlarına, hukuk devletinin temel kabullerine bağlı bir siyasi iktidarın ancak birkaç bin kişinin düzenlediği gösteri için 25 bin polis, 50 TOMA görevlendirmesi, kentin merkezi bölgelerinde adeta sokağa çıkma yasağı ilan etmesi, sokağa çıkanlara tarif edilmesi mümkün olmayacak şekilde şiddet uygulaması anlaşılamaz ve kabul edilemez, ülkemiz bu ayıbı daha fazla taşıyamaz.
 
        Maalesef ülkemiz, 15 yaşındaki çocukların öldürüldüğü, 10 yaşındaki çocukların yaka-paça gözaltına alındığı bir coğrafyadır artık. Bu ülkede kolluğun silah kullanması, insanları hedef alarak ateş açması, can kaybına yol açtığını bile bile gaz bombası kullanmaya devam etmesi, gaz kapsüllerini hedef gözeterek kullanması olağanlaştırılmıştır. Gezi olaylarından bu yana yaşanan polis şiddeti sonucunda kaç insanımız ölmüş, kaç insanımız yaralanmış, kaçının gözü kör olmuş, kaçının kolu, bacağı kırılmış, kaç insanın yüzü parçalanmış artık hesabını bile tutamıyoruz.
 
        Açık ki, ülkeyi bu hale getirenler, vatandaşına eziyeti reva görenler, toplumsal gerginlikten beslenenler tarihe kara bir leke olarak geçecektir.
 
        Halkların Demokratik Partisi Niğde İl örgütü olarak; baskılara, hukuksuzluğa ve polis şiddetine karşı her şart altında demokrasi ve insan haklarını savunacağımızı baskılara boyun eğmeyeceğimizi kamuoyuyla paylaşır “bu daha başlangıç,mücadeleye devam” şiarını yükselteceğimizi beyan ederiz”denildi.
 
                                                                                                   
Editör: TE Bilişim