Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde ilinde gündemde olan göletlerin durumunu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu. Bakan yapılan çalışmaları anlattı.  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde ili Ulukışla İlçesi Emirler Göleti  ile ilgili son durumu sordu. Bakan Eroğlu-“Niğde Ulukışla Emirler Göleti işi DSİ Genel Müdürlüğünün Göl-Su 2 Projesi kapsamında yer almaktadır. Hâlihazırda planlanmış çalışmaları devam etmekte olan işin 2016 yılında proje ihalesi yapılmış olup 2017’de de projeler tamamlandığı takdirde de bu yıl inşaat ihalesi yapılacaktır.”dedi.

HAVUZLU SU YETERSİZ

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde’ye 35 Km Bor’a 16 km  uzaklıktaki Havuzlu yerleşmesinin sulama ve içme suyu  sorunu vardır.kıraç araziler  sulanamadığından  verim elde edilememktedir. Sulama suyu ilgili bir çalışma varmıdır? Sorusunu ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU – Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergesine cevabım: Niğde ili Bor ilçesi Havuzlu köyünün gölet talebi su potansiyelinin yetersiz olmasından dolayı uygun bulunmamıştır Sayın Vekilim, su potansiyeli yok; ben kendim de baktım.”dedi.

DARBOĞAZ SORUNU ÇÖZÜLDÜMÜ?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Ulukışla  Darboğaz Göleti su geliş yollarında  oluşan heyelan ve gölette su tutulmamasına neden olan sorun ile ilgili ne yapılmıştır sorusuna Bakan Veysel Eroğlu TBMM kürsüsünden yanıt verdi. Bakan Eroğlu-“

Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergesine cevabım: Niğde Ulukışla Darboğaz Göleti ve Sulama Tesisi’nde vana odası zeminde oluşan toprak kaymasının vana odasını tehlikeye sokmaması için üst kısımdaki toprak yükü makineli çalışmayla azaltılmış, çalışma sonrasında 3 adet palya oluşturularak arazi düzenlenmiş ve tehlike bertaraf edilmiştir.

KARANLIKDERE, KOLSUZ, HİMMETLİ, HASANGAZİ İNCELENİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer   Niğde ilinde 90.353 hektar sulamaya  açılacak alan bulunmaktadır. Karanlıkdere Köyü, Kolsuz Köyü, Himmetli Köyü, Karacaören Köyü, Hasangazi Köyü, Halaç Köyü gibi gölet yapılması olası köyler dahil sulama suyu bekleyen köyler için sulama suyu sorunun kaç yılda tamamlanması olasıdır? Sorusuna Bakan Veysel Eroğlu TBMM kürsüden verdiği yanıtta-“Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer’in  sözlü soru önergesine cevabım: Karanlıkdere, Kolsuz, Himmetli, Hasangazi köyleri gölet talepleri incelenmiş olup ayrıntılı etüt çalışması yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, su ölçümü çalışmalarına devam edilmektedir. Su ölçümü neticesine göre göletlerin yapılabilirliğine karar verilecektir.

Halaç göleti ve sulaması yapım ihalesi bu yıl yapılacaktır. “dedi.

 CHP Milletvekili   Ömer Fethi Gürer  Bor Karanlıkdere Köyü, Niğde Merkez  Himmetli Köyü, Ulukışla İmrahor Köyü, Bor Halaç Köyü göletleri ne zaman yapılacak, Hasangazi Köyü, Kolsuz Köyü, Ulukışla  Tepeköy’ü, Ulukışla Şeyh Ömerli Köyü, Kracaören Köyü, Asmasız Köyü, Dikilitaş Köyü,Sulama suyu sorunları için ne düşünülmektedir. Sorusuna da Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Karanlık dere, Himmetli, Hasangazi, Kolsuz, Tepeköy ve Şeyhömerli köylerinin gölet talepleri incelenmiş olup ayrıntılı etüt çalışması yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bu kapsamda su ölçüm çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların neticesine göre göletlerin yapılabilirliğine karar verilecektir.

İmrahor, Asmasız, Halaç gölet ve sulamalarının planlama raporu ve proje yapım çalışmaları tamamlanmış olup inşaat ihalesi bu yıl yapılacaktır. Halaç Göleti ve Sulaması yapım ihalesi bu yıl yapılacaktır. İmrahor Göleti ve Sulaması proje çalışmaları tamamlanmış olup inşaat ihalesi yapılacaktır. Gedelli Göleti ve Sulaması planlama raporu ve proje yapım ihale çalışmaları devam etmektedir. “dedi.

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde ilinde sulama suyunun önemli bir sorun olmaya devam ettiğini, yeraltı sularının elektirik vasıtası ile çıktığı yerlerde maliyet artığını bazı bölgelerde yer altı sularına izin verilmemesi nedeni ile topraklarda sulu tarım yapılamadığını belirtti ve Niğde ilinde yapılacağı söylenen göletlerin bir an önce gündeme alınmasını ve kısa sürede yapılmasını istedi.​

 

Editör: TE Bilişim