Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a sordu.


 Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi  Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde; Rusya’dan gelen doğalgazın miktarını, İstanbul ve çevresinde dağıtılan gaz miktarını, Rusya’dan gelen doğalgaz ile çalışan enerji santrallerini ve kaç megawatt enerji ürettiklerini, Türkiye’nin toplam doğalgaz ihtiyacı ve bu ihtiyacın ne kadarının Rusya’dan karşılandığını, depolanan doğalgazın Türkiye’nin kaç günlük ihtiyacını karşılayacağını, doğalgazın hangi alanlarda ne kadar kullanıldığını ve elimizdeki gaz miktarının ne kadar süre Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabileceğini sormuştu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yazılı sorulara verdiği yanıtlarda anlaşmaların gizliliğine değindi. Ve şöyle dedi: “ Doğal Gaz Alım Satım Anlaşmaları 20-25 yıllık uzun dönemli, uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup, bu antlaşmaların hükümleri ticari gizlilik içermektedir. Gizli tutulan konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil eder. Bu durum gerektiğinde anlaşmanın feshi veya bu nedenle doğan zararın giderimi gibi yaptırımlara yol açabilir. Anlaşmalarda yer alan fiyat maddesi de aynı gizlilik hükümlerine sahiptir. Anlaşmalardaki gizlilik maddesine aykırı durumların, alıcının veya satıcının üçüncü şahıslarla, taraf olduğu diğer anlaşmalar açısından ticari sıkıntılar yaratması söz konusudur.

Ayrıca 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun 4. Maddesinde; ”… Ticari gizliliği olan bilgiler kurum hariç üçüncü taraflara açıklanamaz.” Ve 7. maddesinde; ” Doğal gaz piyasasında faaliyet gösteren taraflar ticari yönden hassas bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür.” hükümleri yer almaktadır.

Bununla birlikte taşıtan tedarikçiler tarafından farklı arz kaynaklarından ithalat ve yurt içi üretim yolu ile tedarik edilen doğal gaz, ulusal iletim vasıtası ile taşınmakta ve tüketicilere dağıtım ve bağlantı hatları ile ulaştırılmaktadır. Diğer bir değişle ulusal iletim sistemi bir havuz gibidir. Tüm kaynaklardan gelen gazlar bu sistemde toplanır ve tüketim noktalarına taşınır. Bu nedenle tüketici bazında kullanılan doğal gaz tek bir kaynağa ait değildir.

2014 yılında Rusya’dan ithal edilen doğal gaz miktarının oransal olarak değeri toplam içerisinde  % 54,76 olarak gerçekleşmiştir.

Enerji piyasası düzenleme kurumu 2014 doğal gaz sektör rapor verilerine göre 2014 yılı içerisinde İstanbul ilinde 8.386,27 milyon Sm³ doğalgaz tüketimi gerçekleşmiştir.

2007 yılında devreye alınmış olan ve T.P.A.O ait olan Kuzey Marmara ve Değirmenköy yer altı doğal gaz depolama tesislerinin toplam çalışma gazı miktarı 2.661. milyon Stdm³ dür. Depolama tesislerinde yaz aylarında doğal gaz depolanmakta ve depolanan doğal gaz, kış aylarında oluşan pik tüketimi karşılamak ve iletim sistemine ilave doğal gaz girişinin sağlanması amacı ile kullanılmaktadır” dedi.


Editör: TE Bilişim