CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 2018 yılında hak ihlalleriyle ilgili olarak, Anayasa Mahkemesine 38 bin 186 bireysel başvuru yapıldığını açıkladı. 

HAK İHKALİ DAVALARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde 2018 yılında hak ihlalleri ile ilgili açılan dava sayısı kaçtır? Başvuruların yapılışına göre ilk beş il hangisidir? Açılan sonuçlanan dava sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

BİR YILDA 38 BİN 186 BİREYSEL BAŞVURU 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Gül, Anayasa Mahkemesine 2018 yılında hak ihlâlleri ile ilgili olarak yapılan bireysel başvuru sayısının 38 bin186 olduğunu bildirdi. 

Bakan Gül, bunlardan Mahkeme tarafından karar verilerek sonuçlanan bireysel başvuru sayısının ise 35 bin 376 olduğunu açıkladı.

EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN İLLER 

Adalet Bakanı Gül, Mahkemeye en çok başvuru yapılan illerin Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep olduğunu ifade etti. 

GÜRER: “CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDE BAŞVURU SAYISI ARTTI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin Anayasa tarafından güvence altına alındığını belirtti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında hakkının kamu gücü tarafından ihlal edildiğini iddia eden bireylerin, ‘hak ihlali’ başvurusunda bulunabileceğini belirten Gürer, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve bu sistemin getirdiği ‘tek adam’ rejiminin, ülkemizde hak ihlaliyle ilgili başvuru sayısını artırdığını belirtti. 

AYDA 3 BİN BAŞVURU 

83 milyon nüfuslu ülkemizde bir yıl içinde 38 binden fazla hak ihlali başvurusu yapılmış olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çeken Gürer, “Bu rakamlara göre her ay ortalama 3  binden fazla bireysel başvuru yapılmış. Bir diğer ifadeyle her gün 100’den fazla kişi Anayasa Mahkemesine hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuruda bulunuyor” diyerek, ülkemizde hak ihlali başvurularının artışına dikkat çekti. 

Editör: TE Bilişim