CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Verdiği Kanun değişikliği AKP oyları ile reddedildi.

İLGİLİ VİDEO SAYFANIN ALTINDA

Ömer Fethi GÜRER TBMM’de yaptığı konuşmada kanun teklifi gerekçesini şöyle açıkladı; “Alışveriş merkezleri, büyük mağaza, mağazalar zinciri, yetkili işletme, perakende ticaretle uğraşan diğer işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmelerinin satış alanlarında satışa sunabilecekleri ithal mamul malların satış değeri toplamının işletmenin satışa sunduğu tüm mamul malların toplam satış değeri üzerinden yüzde 20'yi aşmamasıyla ilgilidir. Amaçlanan, yerli üretimi artırıp AR-GE çalışmalarının desteklenmesiyle yenilikçi ürünlerin de önünü açmak ve işsizliği de önleyecek yeni iş alanlarının oluşumunu sağlayıcı düzenlemelerin sağlanmasını gerçekleştirmektir” dedi.
 
BAKKALLAR REKABETİ KAYBETTİ.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hiper ve grosmarketlerin kuruluş ve faaliyetleriyle ilgili düzenlemeler yeterince sağlanmadığı için, bu kurumların mahallelerde alt birimler açarak bakkallarla rekabete girmeleri noktasına gelinmiştir. Bu süreçte, yerli olmayan ürünler, yerli üreticilerin önemli ölçüde kapanması ya da iş değişikliğine neden olmaktadır. İşsizlik ve sorunlu esnaf sayısı artmıştır. Dışa bağımlı hâle gelen ülkemizde bu alanda düzenlemelere ihtiyaç vardır. Beş yılda, Temmuz 2016 tarihine kadar ülkemizde kapanan bakkal sayısı yalnız 85 bindir. Son üç yılda Niğde'de kapanan iş yeri sayısı da 4.663'tür”dedi
 
ÜLKENİN BÜTÜN ÜRETİM MALLARINI DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİYORLAR.
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasında; “Sömürgecilik, dünya düzeninde işgallerden çok ülkenin bütün üretim mallarında dışa bağımlı hâle getirilmesiyle yapılmaktadır. Ülkemizde sanayileşmenin bilimsel ve teknolojik gelişmeden güç alarak ülke kaynaklarının verimli kullanılabilmesi için desteklenmesi yeterli ölçüde sağlanamamaktadır” dedi. Sözlerine şöyle devam etti; “Bu amaçla, mali sistemde etkin bir şekilde yararlanılmasını sağlayacak vergi politikası da dâhil gerekli düzenlemelere gidilmelidir. Üretim gücümüze katkı sağlayacak reel sektörde yeni kapasiteler ve istihdam olanağı yaratan doğrudan yatırımlar hedeflenmelidir. Dışa bağımlılığı ve dış açığı en aza indiren, dış ticaret hacmini ve ihracatı artıran, istihdam yaratan, reel sektörü ve üretimi özendiren politikalar ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde geriye düşmüştür. Üretimden ithalata olan bağımlılığın azaltılması için ana-yan sanayi bağlantıları güçlendirilmelidir. Yan sanayinin teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmesi için KOBİ'lerin ölçek ve sermaye yapıları açısından desteklenmesi sağlanmalıdır. Özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkelerden kaynaklanan haksız rekabete karşı firmalar etkili bir şekilde korunmalıdır. Dar gelirlilerin, emekçilerin, esnafın vergi yükü azaltılmalıdır. Küreselleşmeyle birlikte ulusal ve küresel ölçekte yeterli bir düzenleyici çerçevenin geliştirilmemiş olması, spekülatif sermaye hareketlerinin hızlı artması ve ülke ekonomisinin istikrarsızlığa sürüklenmesine yol açmaktadır. Ülkemiz hem dünyaya açık hem de ulusal üretim ekonomisinin önünü açan politikalarla küreselleşmenin olumsuzluklarından korunmalıdır” dedi.
 
ÜLKEMİZDE ESNAFIN SORUNLARI HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de yaptığı Konuşmada esnaf sorunlarına değindi. Şöyle konuştu; “Ülkemizde esnafımızın sorunları her geçen gün daha da artmaktadır. Esnaf gerçekçi kredilerle desteklenmeli, esnafa sadece mali değil stratejik destek de sağlanmalıdır. Esnafın rekabet gücünü artıracak iş modellerinin geliştirilmesine katkı artırılmalıdır. Esnafın kurduğu kümelenme şirketlerine vergi avantajıyla daha çok destek sağlanmalıdır“ dedi.
 
SURİYELİLERE SAĞLANAN AYRICALIK ESNAFA DA SAĞLANSIN
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Suriyelilere sağlanan hakların esnaflara da sağlanması gerektiğini belirterek sözlerini sürdürdü; “Özel bir statüyle ülkemizde yaşayan Suriyelilerin vergiden ve yasal yükümlülüklerden muaf şekilde iş yaparak haksız rekabet etmesini yaratacak uygulamalardan kaçınılmalıdır. Esnaf bakanlığı kurulmalı, esnaf ve sanatkârların sorunlarının siyasette geniş olarak yer bulması sağlanmalıdır. Ruhsatlandırma işlemleri esnaf odaları tarafından yapılmalıdır. Sosyal güvenlikte norm ve standart birliği sağlanarak esnaf aleyhine olan farklar ortadan kaldırılmalıdır. Tüm bu öneriler ışığında, ithal ürünlerin tüketiminin azaltılıp yerli üretim ürünlerinin raflarda daha çok yer bulması, yerli üreticinin ve yerli ürünlerin desteklenmesi, korunması amacıyla bu kanun teklifini verdim. Yüce Meclisimizin olumlu oylarıyla yerli üreticinin korunmasını sağlayacak böyle bir önerinin desteklenmesini diliyorum” dedi. Yapılan oylamada AKP milletvekillerinin oyları ile kanun teklifi ret edildi.
 

 
Editör: TE Bilişim