Haber-Yorum: Selim GÖKEL

Partilerin Genel Merkez sitelerini düzenli takip ederim.  CHP Genel Merkezi resmi internet sitesinde 25 Kasım 2015 tarihli bir haber mevcut.

Haber aynen şöyle ;

"Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesinde Niğde'nin OECD tarafından belirlenen kırsal iller kapsamına alınmamasını sordu. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Niğde İli'nin IPARD Programına alınmamasıyla ilgili verdiği soru önergesi şöyle:"
 ... diye aşağıda alıntıladığımız soru önergesinin detayı veriliyor.  
(link burada tıklayın)

Niğde'nin en önemli sorunlarından olan ve Tarım Fuarında iktidar milletvekilleri ile birlikte gündemi oluşturan IPARD konusunda Ömer Fethi Gürer'in  soru öngergesi vermesi isabet olmuş. Ancak bu konuda soru işaretleri var. 

* Haberde sözü edilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu seçim  hükümetinin Bakanı idi ve o sırada Ömer Fethi Gürer daha milletvekili değildi. Şimdi ise, Faruk Çelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı oldu. 

*TBMM resmi sayfasında  Ömer Fethi Gürer'in buluduğu bölümde sadece ant içme töreninden bahsediliyor. Yazılı ve Sözlü soru önergesi veya imza attığı bir önerge bulunmuyor.
(burada tıklayın)


*Sayın Milletvekili Ömer Fethi Gürer, IPARD konusunda soru önergesi verdiği hakkında bir açıklama veya  haber bülteni ne bizimle nede  diğer basınla paylaşmadı.

Yani bu işte bir yanlışlık var. Bunu sayın vekilin düzelteceğini umud ediyoruz. Ama, Ömer Beyin  IPARD konusunu TBMM gündemine taşıyacağından da şüphemiz yok. 

İşte Ömer Fethi Gürer'in IPARD ile ilgili TBMM'y verdiği iddia edilen Soru önergesi ile ilgili CHP Genel Merkez resmi internet sitesinde yayınlanan haberin tamamı. 

***

Gürer, Niğde’nin IPARD Programına alınmamasını Meclis gündemine taşıdı

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesinde Niğde’nin OECD tarafından belirlenen kırsal iller kapsamına alınmamasını sordu.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Niğde İli’nin IPARD Programına alınmamasıyla ilgili verdiği soru önergesi şöyle:

“IPARD Programı’na dayalı olarak, yatırımları öncelikli illere yoğunlaştırılmak ve kamu harcamalarının azami etkin kullanımını sağlamak amacıyla, OECD tarafından belirlenen kırsal iller kapsamında Niğde İlimiz yer almamaktadır.

Ülkemizde tarım sektörünün, AB standartları uyumuna teşviki kapsamında Niğde’nin yer almaması, İlimizin çevre illere kıyasla tarımsal üretim ve gelişimi açısından mağduriyetine neden olmaktadır. 

Bu bilgiler ışığında;

1-İllerin GSYH’den aldığı pay (kişi başı milli gelir), net göç hızı, desteklenecek sektörler itibariyle tarımsal potansiyelleri içeren ana kriterlere yönelik analiz çalışmaları sonucunda Niğde İlimizin IPARD dışı bırakılması nedeniyle yaşadığı mağduriyeti gidermek amacıyla bir uygulama yapılmış ya da yapılmakta mıdır?

2-Konya, Bursa, Mersin, Samsun, Diyarbakır İllerinin de yer aldığı 46 il IPARD programı kapsamındadır. Hangi verilere dayanılarak Niğde İlinin söz konusu illere kıyasla daha kalkınmış, zengin ve üretimde teşvike ihtiyacı olmadığı sonucuna varılmıştır?

3-IPARD kapsamında Niğde İli için esas alınan kriterler, kapsamdaki diğer iller için de geçerli olmuş ve uygulanmış mıdır?

4-Niğde için geçerli olan kriterler saptanırken uygulanan yöntemler, diğer 46 il için de uygulanmış mıdır?

5-IPARD Programı kapsamında Niğde ile ilgili araştırma ve inceleme çalışmalarında yer alan bürokratlar kimlerdir? Uzmanlık alanları nedir? Diğer illerde olduğu gibi Niğde İli için de, üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve teknik uzmanlarla yapılan alan araştırmalarında kimler yer almıştır? Niğde Üniversitesi’nden akademisyenler bu çalışmada yer almış mıdır?

6-IPARD II Programı’nın tüm illeri kapsaması adına yapılan çalışmalar ne aşamadadır?”


Haberin  linki için Tıklayın

İLGİLİ HABERLER AŞAĞIDA
Editör: TE Bilişim