CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım’a, Kadrosu KİT’lerde olup, başbakanlık veya bakanlıklarda çalışan kişilerin olup olmadığını sordu. Önergeye yanıt veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sorunun ‘Ticari sır’ kapsamında olduğunu belirterek, yanıt vermedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, kadrosu Kamu İktisadi Teşekküllerinde (KİT) olup da Başbakanlık veya bakanlıklarda çalışan kişilerin olup olmadığını, varsa bu kişilerin hangi kurumlarda ne iş yaptığını açılanmasını istedi. 

Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıt verdi. Şimşek, yazılı yanıtında Kamu İktisadi Teşebbüslerinin kuruluş amacı, görev ve yetkileriyle ilgili yönetmeliklerden bahsetti. 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuyla ilgili olarak ise “Talep edilen bilgiler 5102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında ilgili kuruluş tarafından ticari sır olarak da değerlendirilebileceğinden talep edilen söz konusu bilgilerin doğrudan ilgili kuruluşlardan temin edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı. 

SAYIŞTAY RAPORUNDA VAR AMA BAKANA GÖRE DEVLET SIRRI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, Başbakanlık veya bakanlıklarda çalışan KİT personelinin sayısısın ticari sır olarak değerlendirilmesine bir anlam veremediklerini söyledi. Sorunun, ticari bir yanının da bulunmadığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Personel sayısının sır kapsamına alınmasının altında yatan gerekçeler nelerdir? Bu konu nasıl devlet sırrı olabilir? KİT çalışanını asli işinde değil bakanlıkta çalıştırıyorsunuz, maaşını KİT ödüyor. Gider KİT’e yazıyor. Bakanlık gereken alımı yapmıyor. KİT çalışanını kıllanıyor. Bu ticari sır değil olsa olsa KİT’lerin nasıl zarar ettirildiğinin göstergesi olur. Saklanan boş kadroya devletten KİT üzerinden eleman devşiriliyor. Bakan’ın sır dediği Sayıştay denetim raporlarında görülmektedir. KİT’lerin yurt dışında kurdukları şirketler var oralarda kimin yakını ya da kim çalışıyor diye sormadım, kadrosu KİT’te olup Bakanlıkta çalışanları sordum, ona dahi ticari sır   diye kılıf uyduruyorlar” konuştu. 
 
 
Editör: TE Bilişim