CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde’nin sorunlarının peşini bırakmıyor. TBMM si Bütçe Komisyonundan sonra TBMM sinde Bütçe görüşmelerinde de Niğde sorunlarını ilgili bakanlara sormaya devam ediyor. Gece yarılarına kadar devam eden toplantılara katılan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorularına Bazı bakanların açıklamalarına karşın genelde süre sınırlılığı nedeni ile bakanlar yazılı yanıt vereceklerini belirtiyorlar. Böylece Niğde için yapılacak yada yapılmayacak konularda resmi olarak ortaya çıkıyor.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde Üniversitesince   YÖK’ten çıkarılan TIP Fakültesi kararının Sağlık Bakanlığında aylardır onaylanmaması üzerine konuyu bütçe görüşmelerinde bakana sordu.TIP Fakültesinin açılabilmesi için Sağlık Bakanlığının onay vermesi gerekiyor. Bu onay alınmadıkça da Tıp Fakültesi açılamıyor ve yalnız kağıt üzerinde alınmış bir karar olarak kalıyor.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanına sorusunu bakan yazılı yanıtlayacak Gürer TBMM tutanaklarına da geçen sorusu şöyle –“Niğde halkının büyük beklentisi tıp fakültesidir. Karar YÖK'ten çıkmıştır, Sağlık Bakanlığından aylardır onay beklemektedir. Niğde Üniversitesi bütçesinde Niğde tıp fakültesi için bir ödenek ayrılmış mıdır? Dört yıl içinde tıp fakültesi açılması olası mıdır?”

İkinci sorum: Engellilerin tekerlekli sandalyelerle tüm eğitim kurumlarına girebilmesi için bir çalışma var mıdır? Bu konuda bütçeden bir ödenek ayrılmış mıdır? Bakan Bu engellilere ilişkin okullarımızda zaten bu yasa çıktıktan sonra TSE 9111 ve TSE 12576 standartları uygulanıyor. Buna göre okul girişlerine rampa yapılması, zemin kaplamalarının kaymayan ve tekerlekli sandalye hareketini güçleştirmeyen malzemeyle kaplanması, birden fazla katlı eğitim yapılarında standartlara uygun engelli asansörü yapılması, dersliklerin eşitsiz ve kot farkı olmaksızın tasarlanması yani engelliler için gerekli olan düzenlemeleri yapacak şekilde tip projelerimizi güncelledik, tip projelerimizi ona göre yapıyoruz. Diğer eski okullarımızda da bunların mümkün olanlarını uyguluyoruz.” dedi. Tıp fakültesi için ise soruya yazılı yanıt vereceğini söyledi.

BİRKO’YA DESTEK VERİN

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde de Bakan’a BİRKO durumunu anlatıp destek verilmesini, işçi çıkarmaların durdurulmasını istedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şu soruyu sordu.-“ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanına: BİRKO, kırk yıldır, Niğde ve çevresine istihdam sağlayan ve ekonomiye değer katan bir kuruluştur. BİRKO'nun 4 tesisten biri olan Karde iplik tesisinin piyasa koşulları ve ekonomik gidişat nedeniyle kapatılmasıyla 300'e yakın işçi işsiz kalmıştır, işçiler mağdurdur. BİRKO ve benzeri kuruluşlara kamu bankalarınca kredi sağlanması, borçlarının uzun vadeye yayılması ve çıkarılan işçilerin işe yeniden alınması konusunda bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

Bakan “Sayın Gürer’in BİRKO’yla ilgili konuyu sordu, bizim Bakanlık alanımızda olmadığı için şu anda net bir cevap verme imkânım yok, ama arkadaşlarımız ilgilensin ve gereken cevabı Sayın Gürer’e ulaştıralım. Dedi.

 

TAPU İÇİN YENİ BİNA

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Sarı’ya da Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şu soruları yöneltti.
    Çevre ve Şehircilik Bakanımıza: Niğde ve Bor ilçesi tapu müdürlükleri yetersizdir. Personel açığı da vardır. Yeni binaların yapılması, personel açığının giderilmesi düşünülmekte midir?”dedi

Bakan Fatma Sarı” Niğde ve Bor'da personel ihtiyacı gündeme geldi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün personel ihtiyacını gidermeye yönelik çalışmalarımız kapsamında Maliye Bakanlığımızdan personel talep ettik. Türkiye geneli için 1.162 adet 4A kadrosundan, 1.500 adet de 4B kadrosundan personel talebimiz gerçekleşmiştir. Bunun da cevabını bekliyoruz.”dedi Tapu için bina konusunda ise bir açıklamada bulunmadı.

 Yapım İşleri Kontrol Yönetmeliği'nin günümüz şartlarına uygun hâle getirilmesi düşünülmekte midir? Sorusuna da yazılı yanıt vermesi bekleniyor.

TARİHİ CAMİLER ÇOK KATLI YAPILAR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Sarı’ya yönelttiği bir soruda kentlerin dokusu ve tarihi yapılar ile ilgili idi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yönelttiği soru ise bakanın yazılı yanıtlaması bekleniyor. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorusu şöyle idi.-“ Tarihî yapılar ve camiler dahi yok sayılarak çok katlı yapılar Anadolu kentlerine de yayılmaktadır. Kentin rüzgârını kesen, altyapı sorunlarını artıran bu tür yapıların kentlerde yapılmasını önleyici bir düzenleme düşünülmekte midir? Niğde Akkaya Barajı'nda çevre felaketine yönelik çözüm öneriniz ve yaklaşımınız nedir?” dedi

PATATES  ELMA VE HAYVANCILIK ORGANİZE

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer patates ve elma üreticisi sorunları ile Kızılca Çukurkuyu Hayvancılık tesisi yapılması konusuna da Tarım Bakanına sordu.  Gürer şöyle dedi.-“  Tarım Bakanına: Patates ve elma Niğde'de depoda kaldı, 200 bin tonu aşkın patates çimlenmeye başladı, yurt dışı satış olanağı görünmüyor. Büyükşehir belediyeleri vasıtasıyla acil patates ve elmanın pazarlanması düşünülmekte midir ya da farklı bir çözümünüz var mıdır?” dedi.

Bakan, Patates stoklarının iki aylık fazlalık olduğunu ifade etti.  Tarım Bakanı Faruk Çelik-“. Patatesle ilgili olarak şunu ifade edeyim: 2014 yılında 4,1 milyon ton patates üretimi var iken, 2015 yılında 4,7 milyon ton; yüzde 14’lük bir artış söz konusu. Aylık tüketimimiz 300 bin ton. Dolayısıyla, stokta şu anda 710 bin ton patatesten bahsediliyor, ifade edilen 710 bin ton yani iki aylık bir patates stoğu var...”dedi Bakan konuyu takip ettiklerini belirtti..

Tarım Bakanı Niğde Kızılca, Çukurkuyu bölgesinde hayvancılık organize sanayi bölgesi kurulması düşünülmekte midir?

Sorusuna ise bize böyle bir başvuru yok diye yanıtladı

ASKERİ FABRİKA

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a da Askeri Levazım Ana depo fabrikası ile ilgili soru yöneltti. Bakanın yazılı olarak bilgi vermesi beklenen soru şöyle-Millî Savunma Bakanına: Bor'da halk deyimiyle 1964'te kurulan askerî fabrika kapasitesinin artırılıp geliştirilmesi düşünülmekte midir? Bölge ekonomisi ve iş alanı olarak bu tesis çok önemlidir ve mutlaka bu konuda. Çalışma yapılmalıdır”dedi...

 

Editör: TE Bilişim