Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Uzunköprü-Halkalı seferini yaparken Tekirdağ’ın Muratlı ilçesi ile Çorlu ilçesi arasındaki Sarılar mahallesinde trenin raylardan çıkarak devrilmesi sonucu meydana gelen ve 24 kişinin hayatını kaybetmesi ve 318 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazandan ilgili kurumların ders çıkarmaması durumunda, benzer kazaların hem demiryollarında hem de karayollarında tekrarlanabileceğinden endişe ettiklerini belirtti. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çorlu’da 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının en önemli nedenlerinin başında, kontrollerin yeterince yapılmaması ve kurumda bu kontrolleri yapabilecek liyakatli ve kadrolu çalışan sayısının azaltılmasının geldiğini söyledi. 

Mevcut sistemle hem demiryollarında hem karayollarında başka kazaların da olabileceği uyarısında bulunan Gürer, “Bu kurumlarda taşeron ve mevsimlik çalışanların mutlaka kadroya alınması gerekir. Yol kontrolleri ve iş kalitesi, denetimi kadrolu ve uzman ekiplerce yapılmalıdır” dedi. 

İNSANDAN TASARRUF OLMAZ 
Demiryolları ve karayollarında yol yapımı için trilyonlarca lira harcanırken, yolların güvenliği, denetimi ve kontrolleri için tasarruf yapılmasının bu tür acı kazalara davetiye çıkardığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Bu kurumlarda son yıllarda kadrolu çalışan sayısında önemli oranda azalmaya gidildi. Sadece demiryollarında 60 binden fazla çalışan varken günümüzde bu sayı 23 binlere kadar düştü. Çalışanların çoğunluğu ise iş güvencesi olmayan, taşeron işçiler ve mevsimlik işçilerden oluşuyor. Can güvenliğinin birinci dereceden önemli olduğu demiryollarında ve karayollarında insandan tasarruf yapılması, ne yazık ki böylesini acı olaylarının yaşanmasına neden oluyor. Çalışan sayısının azaltılması, düşük ücret politikası, var olan birimlerin yok edilmesi sorunları da beraberinde getiriyor” diye konuştu. 

TAŞERONLAR KADROYA ALINMALI 
Devlet Demiryollarının, yol kontrolleri, iş kalitesi ve denetimleri mutlaka önemsemesi gerektiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kurumlardaki taşeron ve mevsimlik çalışanların kadroya alınması; yatırım, denetim ve kontrollerin bu kuruluşlarca yapılmasının, muhtemel yeni kazaları büyük oranda önleyebileceğini kaydetti. 

SAYIŞTAY RAPORLARINI DİKKATE ALIN 
Demiryolları ve karayollarıyla ilgili Sayıştay tarafından hazırlanan raporların incelenmesi halinde bile mevcut sorunların belirlenip, önlem alınarak, üzücü olayların önlenmesinin sağlanabileceğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Milletçe, geçtiğimiz pazartesi günü Çorlu’da meydana gelen tren kazasının üzüntüsünü yaşıyoruz. İlgili kurumlar, uyarıları dikkate alıp, gerekli önlemleri almış olsaydı, belki de milletçe böylesine büyük bir acıyı yaşamamış olacaktık. Umuyoruz ki, en azından bundan sonra uyarıların dikkate alınması, yol yapım ve denetimlerin ilgili kurumlar ve bu kurumlarda görev yapan uzman ekiplerce yapılması, karayollarında ve demiryollarında çalışan taşeron ve mevsimlik işçilerin kadroya alınması için gerekli girişimler yapılır ve ülkemiz, ihmal ve ilgisizlik sonucu oluşabilecek bu tür felaketleri yaşamaz. DDY’nın kuruluşundan itibaren var olan, başta sürekli yol kontrolü sağlayan personel olmak üzere ortadan kaldırılan her birimin işlev ve önemi yeniden değerlendirilmeli ve kazalar sonrası üzüntü belirtme yerine kazaları sıfırlayacak düzenleme ve işleyişe yönelinmelidir” şeklinde konuştu. 
 
 
Editör: TE Bilişim