Niğde Milletvekili, KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi GÜRER Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, Bakanlığının Niğde ile ilgili şu ana kadar yapılmış büyük sulama projelerini ve hali hazırda bu konuda yapılan çalışmaları sordu.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Bakana yönelttiği sorularla, 2002 yılından günümüze Niğde İlinde etüdü ve ihalesi yapılmış olan büyük sulama projeleri konusundaki Bakanlık tasarrufları ve DSİ’nin Niğde’de şimdiye dek yapmış olduğu büyük sulama projeleriyle başlama ve bitiş tarihleri hakkında bilgi istedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soruları ve BakanEroğlu’nun verdiği yanıtlar şöyle:-“ DSİ Genel Müdürlüğümüz Niğde İline 2003-2015 yıllan arasında günümüz fiyatlarıyla toplam 191.808.640 TL yatırım yapılmış olup, planlama/proje aşamasındaki 10 adet projeyle toplam 23 300 dekar arazinin sulanması öngörülmektedir.”Niğde İlinde Büyüksu İşleri "Niğde Gebere 2. Kısım Projesi" kapsamında Yeşilburç Barajı 2013 yılında işletmeye açılmıştır. Aynı proje kapsamında "Niğde Bahçeleri Sulaması" inşaatı devam etmekte olup, bu yıl içinde tamamlanması hedeflenmektedir. Ayrıca Niğde İlinin içme suyunu sağlayan Hıdırlık (Kırüstü) deposuna, 65 l/sn kapasiteli olarak inşa edilen arsenik arıtma tesisi 2011 yılında tamamlanmıştır. 1974 yılında işletmeye açılan ve su kayıplarının fazla olduğu toprak arklardan oluşan Bor Akkaya Sulaması kanallarında 62.126 metre kanal betonla kaplanmıştır. Dedi.

  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer –“ Niğde için Gebere Barajı Niğde ilk barajı olup tek parti döneminde İsmet İnönü Cumhurbaşkanı iken Niğde yaptırılan önemli bir yatırımdır. Bu süreç sonrası benzer büyük yatırım Niğde için beklenendir. Bu proje Ecemiş Suyunun Akdeniz’e akma yerine Niğde ovalarına akmasıdır. Bu bağlamda bir proje olmaması ayrıca düşündürücüdür. Ancak Bakan sözlü ifadesi ile bu bağlamda olumlu bakışı projeye dönüşmediği bu açıklama ile görülmektedir. Dileğimiz DSİ konuyu ele alarak gereğinin yapılmasıdır ”dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim