Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hacıbeyli ve Dündarlı Kasabasında  üreticilerle görüştü. CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı ve yöneticiler ile  Hacıbeyli ve Dündarlıda ziyaretlerde bulunan Gürer  kahvehanelerde  konuşma yaptı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.” Niğdede patates, elma, kiraz, fasulye ve lahana başlıca ürünlerimiz.  2014 yılında don ve  farklı nedenlerle  ürünlerin rekoltesi düşük oldu. O zaman fiyatlar arttı. 2015’te ürün rekoltesi yükseldiğinde ise  üretici olarak ortada bırakıldınız. Ürün elinizde kaldı. Sattığını sananlar da dolandırıldı. Ya da parasını tahsil etmekte sorun yaşadı. CHP olarak seçim öncesi de söyledik, sorunun kalıcı çözümü üretici ile tüketici arasındaki aracıları kaldırmak. Üretici hakkını alırken, vatandaşın da daha pahalı ürün almasını engellemek. Bu yolla tüketimin artışını sağlamak, tarım ürünleri için bölgede entegre tesislerin kurulmasını teşvik etmek,  üreticinin  üretim maliyetini düşürücü önlemler almak, ürettikten sonra sorun yaşayan üreticiyi devlet eliyle desteklemek. CHP olarak iktidar olsa idik bunları yapacaktık. Ancak bugün üreticilerin sorunlarını hükümete yansıtıp çözüm istemek görevimiz. Onu yapıyoruz. Hükümet üreticiyi destekleyen bir  tarım politikası da uygulamıyor. Niğde’de 900  bin ton patates üretimi 2015 yılında  gerçekleşti.  450 bin ton elma üretimi oldu. Ve ürün değer bulmadı. Depoda kalan ise  çürüme tehlikesi altında  dedi.

ELMA  DEPODA KALDI

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğdede  atadan devam eden elma yetiştiriciliğinin son yıllarda modern tesislerin yapılması ile iki tür üretime dönüştüğünü ve halen Niğde’de 228 bin dekar bahçede elma yetiştiriciliği yapıldığına dikkat çekerek şöyle dedi: “Elma  hasat edildikten sonra meyve suyu fabrikalarına ya da satışa verilenlerin dışında,  deposu olan üretici ürünü depolarına kaldırdı. Elma  önemli ölçüde depoda. Soğuk hava depo sayısı çok sınırlı. Genelde  kara ambar denen atadan kalma depolama ile ürün saklanıyor.   Elmanın  kilosu 50 kuruş ile 70 kuruşa kadar düştü. Bu arada ürününü satanlar da dolandırılmaktan korkuyor. İhracat yapılan ülkeler ile ilişkilerin bozulması dış satım olanağını zora soktu. Komşu ülkelerle yaşanan sorunların üreticileri zora sokması hükümetin uyguladığı yanlış politikaların halka yansımasıdır. Patates ve elma depoda hükümetin vereceği desteği ve kararı beklemektedirdedi.

 

 

Editör: TE Bilişim