CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yalnız Niğde ilinde her yıl binlerce mobilet ve motosiklet eksik evrak nedeni ile trafikten men edilip hurdaya gidiyor” dedi.

Gürer, Niğde merkez ve Bor’da bağlı bulunan binlerce mobilet ve motosikleti yerinde gördü. Yalnız Niğde ilinde, 2020 yılında 2250 adet mobilet hurdaya döndü.

Gürer, “ÖTV, KDV, MTV (bandrol), sigorta ve TÜV (muayene) ücretleri ödeyerek alım yapma olanağı bulamayan dar gelirliler ulaşım amaçlı olarak mobilet ve motosiklet sahibi oluyor. Bu kişiler bazen kurallara uyamıyor. Bu durumda ise elde avuçta olan ile aldığı mobilet ve motosikletler polis ve jandarma tarafından yapılan trafik kontrolünde eksik evrak nedeniyle el konulup yediemin depolarına bırakılıyor. Ortaya çıkan ceza ve diğer ödemeler, aldığı mobilet veya motosikletin fiyatını geçince alım gücü olmayan vatandaş mobilet ve motosikletinden vazgeçiyor. Bekleme sürecinde çürüme ve yıpranma sonucu ürün hurdaya dönüyor ve hurda olarak satılıyor” diye konuştu.

Nevşehirli Başkan Niğdeli Başkanlardan Daha Hızlı Çıktı! Nevşehirli Başkan Niğdeli Başkanlardan Daha Hızlı Çıktı!

YEDİEMİN DEPOLARI, MOBİLET MEZARLIĞI GİBİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde merkez ve ilçelerde çok yaygın mobilet ve motosiklet kullanılır. Her yıl trafik kazaları ile ölümlü kazalar da yaşanır. Dar gelirliler için mobilet ve motosiklet; bağ, bahçe, tarla ve iş yerine gidiş gelişte yaygın olarak kullanılan bir ulaşım aracıdır. Niğde ve Bor’da yediemin depoları adeta motosiklet ve mobilet çöplüğüne dönmüş durumdadır. Niğde merkezde, yalnız bir yediemin deposunda bağlı bulunan motosiklet ve mobilet sayısı 900’ü aşmış durumdadır” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mobilet ve motosikletlerin eksik evrak nedeniyle trafikten men edilmesini, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olma atasözü ile özetlenecek bir durum olarak nitelendirdi. Gürer, “Ekonomik buhran geliri düşen vatandaşın alım gücünü zorluyor. İktidar otomobilde ÖTV, KDV, TÜV ve MTV’yi artırdığı gibi dar gelirlilerin binek aracı olarak kullandığı mobilet ve motosiklete de değerini katlayan yük bindirmiş oluyor. Bunun neticesinde vatandaş gerekli prosedürleri yerine getirmesi durumunda araç sahibi olamayacağını anlıyor ve bütçesi doğrultusunda kuralları ihlal ederek mobilet veya motosiklet edinme yoluna gidiyor” diye konuştu

EKSİK EVRAK SORUNU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yüzlerce mobilet ve motosiklet, plakası ya da ruhsatı olmadığı için trafikten men ediliyor.

Motosikletlerden alınan ÖTV ve KDV tutarları silindir hacmine göre değişiklik gösteriyor. Silindir hacmi 250 cm³'ü geçmeyen motosikletlerden %8 ÖTV ve %18 KDV, silindir hacmi 250 cm³'ü geçen motosikletlerden ise %37 ÖTV ve %18 KDV alınıyor. ÖTV ve KDV’den kaçan vatandaş aldığı mobilet veya motosiklet için trafik tescilini eksik evrak nedeniyle yaptıramıyor. Bölgede farklı aralıklarla yapılan denetimler neticesinde bölge halkının bağ, bahçe, tarla ve işyerine gidiş gelişte çok yaygın kullandığı mobilet veya motosikletleri eksik evrak nedeniyle bağlanıyor.

ÖTV ve KDV’si ödenmeden, bayiden o şekilde alınıp sonra polis ve jandarma çevirmelerinde de evrak eksikliğinden dolayı el konan motosiklet veya mobiletlerin tüm geri alım işlemlerinin tamamlanması durumunda aracın değerinin iki katı vergi ve ceza ödemesi gerekiyor. Bu sebeple vatandaş bir umutla aldığı mobilet veya motosikletinin hurdaya gidişini engelleyemiyor. Trafiğe çıkabilmek için tüm koşulları sağlaması durumunda motosiklet veya mobilet alacak ekonomik gücü yok. ÖTV, KDV, Plaka, TÜV muayenesi, sigorta ve bandrol ücreti derken astarı yüzünden pahalıya geliyor. Motosiklet - mobilet sahibi olup eksik evraklarını tamamlayamayanlar yakalanıncaya kadar araçlarını kullanıyor yakalanınca da mobilet ve motosikletinden oluyor” diye konuştu.

MİLLİ SERVET AMA...

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüksek vergiler ile diğer uyulması gereken işlemler yapıldığında mobilet ve motosiklet fiyatları kat kat artıyor. Genelde çiftçi, işçi, esnaf ve dar gelirli kesim için bu fiyatlar ciddi yük yaratıyor. Vatandaş bir umutla alıp yakalanıncaya kadar sürerim diyor ancak bu aynı zamanda ülke ekonomisi için de ciddi bir sorun. Salt evrak eksikliği oluşan ÖTV ve KDV kaybı yanında hurdaya gitmesi ile ayrıca ekonomik bir kayıp da oluşuyor. Motosiklet ve mobilette, kullanılışına uygun ÖTV, KDV, MTV (bandrol), sigorta, TÜV (muayene) ve ek yükler makul seviyeye çekilmelidir. Fiyat talebinin evrak eksikliğine neden olmayacak noktada olması sağlanmalıdır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim