Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu’nu ziyaret etti. Başsavcı Ahmet Tekne, Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ramazan Fidanoğlu ile cezaevini gezen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e Niğde CHP İl Başkanı Erhan Adem, Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı, İl ve İlçe Yöneticileri, Belediye Meclis Üyesi Av. Caner Gürbüz, Bozköy Belediye Başkanı Yalçın Tekeli de eşlik etti.

Başsavcı Ahmet Tekne, cezaevinin durumu hakkında bilgi verdi ve “Mahkûmların burada meslek sahibi olmaları için çalışma yapılmaktadır. Farklı mesleklerde ve tarımda öğretici bir eğitim ile çalışmalar devam etmektir. Asıl olan cezaları sona erdiğinde topluma entegre olmaları ve bir meslek sahibi olarak geleceklerini idame ettirecek bir konuma ermelerini sağlamaktır.”dedi. Ülkemizin örnek Açık Tarım Cezaevlerinden birinin Niğde’de bulunduğunu ifade etti.

Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ramazan Fidanoğlu  1962 yılında  Niğde ‘de  7 bin  229 metrekare  arazi üzerinde  kurulan  cezaevinde farklı dönemlerde yapılan çalışmalarla, mahkumların meslek edinmelerini sağlamak amacı ile projeler geliştirildiğini söyledi. Fidanoğlu, 2000 dekarlık arazi üzerinde  sulu ve kuru tarım yapıldığını, 3 bin dekar  alanın ağaçlandırıldığını, 117 dekarda bodur elma ağacı  dikildiğini, 250 dekar ceviz ağacı bahçesi,  6 dekar kiraz dikim alanları bulunduğunu ifade etti.


130 dekara yayılan idari bina ve atölyelerde ise meslek eğitimi verildiğini söyledi. Müdür Ramazan Fidanoğlu “Besi ahırlarımız ve modern bir kesimhanemiz var. Süt inekçiliği de yapıyoruz. 1800 büyükbaş hayvanımız için veteriner, hayvan sağlığı ekibi de görev yapıyor. 500 küçükbaş damızlık hayvanımız var. Bin başlık küçükbaş besi ahırımız bulunuyor. Modern bir de mandıramız mevcut. Süzme yoğurt ve kefir üretimi yapılmakta. Fırının yanı sıra mobilya, döşeme, demir, terzi atölyelerinde yapılan üretimlerle farklı kamu kuruluşlarının taleplerinin karşılıyoruz” dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mobilya atölyesi, döşeme atölyesi, demir atölyesi, araç tamir atölyesi, terzi atölyesini tek tek gezdi. İnfaz memurları ve mahkûmları ziyaret etti. Cezaevinin bir fabrika konumuna taşınmış durumda olduğunu gördüğünü ve örnek bir cezaevi modeli oluştuğunu ifade etti. Diğer cezaevlerinin benzer duruma taşınmasının önemine değindi. Cezaevinde üretilen elektrikli taşıma amaçlı motosikleti de inceleyen Gürer, emeği geçenlere teşekkür etti. 

Açık Tarım Cezaevinin 1962  yılında  düşünüldüğünü, o günden bugüne yaşadığı gelişme ile örnek bir konuma erdiğini ifade eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Cezaevinin bir meslek öğrenme merkezi durumuna taşındığını burada bir kez daha gördük. Yasal düzenlemelerle  burada bu mesleği öğrenen, cezası sona erdiğinde mutlaka özel bir düzenleme ile kredi verilerek, iş yeri açılarak  normal yaşamında da öğrendiğini sürdüreceği bir düzenleme düşünülmeli ve uygulamaya konmalıdır. İş, meslek öğrenenin  ve  geliri olanın yeni bir yaşama başlamasının yolu burada edindiği mesleğin  devamı ile olasıdır”diye konuştu. Gördüklerinin takdire değer uygulamalar olduğunu ifade etti. 

Editör: TE Bilişim