CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “kovid-19 tanısı konulan çok sayıda kişinin hastane yerine evinde izole edildiği yönünde telefonlar aldıklarını belirtti. Profesör, Milletvekili, Belediye Başkanı, gazeteci gibi kurala uyan, dikkatli davranan kişiler bu hastalığa yakalanabildiği halde düğün yapan, toplu eğlenen, kuralları hiçe sayanların varlığında hastalığın 1200’lü rakamlarda kalması soru işaretlerini artırıyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından günlük açıklanan Korona virüs tablosunun da son zamanlarda TÜİK verileri gibi algılanmaya başlandığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “İşsizlik ve enflasyon oranlarını düşük çıkarmak için verilerle oynayan TÜİK gibi, Sağlık Bakanlığı da teşhis konup eve gönderilen hastaları günlük vakalar içinde saymıyor mu? Sayıyor ise hastalık başladığı günlerde nerede ise tek tük vaka duyarken şimdi çevremizde onlarca vaka ve “hastayım” diye arayan vatandaşlar bulunmaktadır. Tüm Türkiye’de vaka sayısının 1200 civarında olması kuşkulu bir duruma işaret etmektedir. İstisnasız 81 ile böldüğümüzde günlük vaka 14’lerde görülmekte ve bu durum da vatandaşın kafasında soru işareti yaratmaktadır. Açıklanan korona virüs tablolarında eve gönderilen hastalar sayılmıyor mu? Hastalar evlerine gönderilip vaka sayıları düşük tutularak oluşturulan “hastalıkta başarı sağlandı” algısı, hastalığın yayılmasına vesile olmuyor mu? Bir kişi onlarca insana hastalık bulaştırıyor diye bilim insanları açıklama yaparken ortaya çıkan vakalar çevresine hastalığı bu kadar sınırlı mı bulaştırıyor? Vaka verileri netleşinceye kadar hasta aramızda gezdiğine göre teşhis öncesi bulaştırma bu kadar düşük mü? Demek ki, sosyal mesafe ortadan kalkmış iken bu kadar az vaka, virüsün etkisinin düşüklüğüne dair bir algı yaratmaz mı? Ekonominin kırılgan ve sorunlu olması, hastalık rakamları düşük gösterilmesinde bir neden mi? Yoksa sürü bağışıklığı yöntemine mi geçildi?” diyerek vatandaşlar arasında artış gösteren endişeye dikkat çekti.

VATANDAŞ ENDİŞELİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı sonrası kovid-19 olduğunu söyleyen kişi sayısında ciddi artış olduğunu belirtti. “Köy ve ilçelerde yurttaşlarımızla konuşuyoruz. Vakalarla ilgili anlatılanları duyuyoruz ve Bakanlık açıklamasına bakıyoruz. Rakamlar nerede ise aynı ortalamada gidiyor. Bu durumda verilerde gerçeği yansıtmayan bir durum mu var sorusu akıllara geliyor” diye konuştu.

EVİNE GİT, KENDİNİ İZOLE ET

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özellikle Kurban Bayramı sonrası codvid-19 tanısı konulan yurttaşlarımız sayısında ciddi bir artış var. Farklı illerde yaptığımız görüşmelerde hastalığın büyük kentlerden Anadolu illerine doğru taşındığını gösteriyor. Hastanelerde yoğunluk var ve belirtisi ortaya çıkıp hastalığını ağır geçirmeyen hastalar eve gönderiliyor. Evde yeterli ve gerekli önlem alınabiliyor mu? Kendisine covid-19 tanısı konulan kişilerin ailelerine hastalık belirtisi olmadığı gerekçesiyle test yapılmadığını iddia edenler var. Sağlık birimleri fedakarca çalışmakta ve doktor, hemşire ve diğer birim görevlileri her ilde üstün bir çaba ve gayret içindeler ancak binlerce kişiyi hastanede evde izlemek, takip etmek kolay değil. Sağlıkçılar alkıştan öte her türlü desteği fazlası ile hak ediyor. Bu dönemde atama bekleyen binlerce eğitimli sağlıkçı var. Bunlar bir an önce işe alınıp ev tedavilerinde olanlar için devreye konmalıdır. Covid-19 tanısı konulanlara ‘evine git, kendini izole et, ağırlaşırsan gel’ denildiği ifade edildiğine göre bunların evde durumları yakın takibe alınmalıdır. Yapılan çalışmalar vardır ancak artan vaka sayıları, takiplerde eksiklikler yaratması şartlar gereği olağandır. Bunu aşmanın yolu sağlık çalışanın sayısını artırmaktır. Hasta kişilerin evlerinde yaşayan aile bireylerine de düzenli test yapılmalıdır. Hasta, eğer ev içinde yeterince izole olmazsa, onunla temas halinde olup hasta değilim diye sokağa çıkanlarla hastalık da diğer insanlara taşınmış olacaktır?” diye konuştu.

EVİNE GÖNDERİLEN HASTA SAYISI HASTANEDE TEDAVİ EDİLENLERDEN FAZLA MI?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşların bizlere ulaştırdığı şikayetler dikkate alındığında tanı konan kişi sayısında, açıklanan rakamların çok üzerinde artış olduğu düşünülüyor. ‘Evine git, kendini izole et, ağırlaşırsan gel’ denilerek gönderilen hasta sayısının, hastanelerde yatan hasta sayısından fazla olduğu belirtiliyor. Birçok ilde valilikler eliyle alınan kararlar, salgının ilk günlerinde alınan önlemleri geçti. Vakalar, her ilde verilere göre günlük 14 civarında ise bu kadar yaptırım da durup dururken alınmıyordur herhalde” diye konuştu. Gürer, şeffaflık sorunların aşılmasının çözüm yolunda en önemli etken olduğu unutulmamalıdır. Şüphe uyandıracak yaklaşımlar yerine gerçekler topluma yansıtılmalıdır.” Dedi.

TÜİK VERİSİ GİBİ KORONA VİRÜS TABLOSU!

Sağlık Bakanlığı’nca günlük olarak açıklanan korona virüs tablosunun; açıklamalar, yasaklar ve çevre duyumları ile örtüşmediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Sağlık Bakanlığı günlük korona virüs tablosunu açıklarken, sadece hastanede yatanları mı açıklıyor? Evine gönderilen hastalar, bu tabloya dahil ediliyor mu? Bu konuda vatandaşlar arasında ciddi bir sorgulama var. Açıklanan veriler, işyerleri sürekli kapanırken, işsiz sayısı artarken, “işsizlik azalıyor” diyen ve enflasyonu düşük göstermek için kullanılmayan, en ucuz ürünleri tüketim torbası içine koyan TÜİK verileri gibi görülmeye başlandı” şeklinde konuştu.

BAYRAMDAN SONRA BÜYÜK ARTIŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Kurban Bayramı öncesindeki vaka sayısının, Kurban Bayramından sonra ikiye katladığı yönünde bilgilerin de geldiğine dikkat çekerek, “Bazı köylerde karantina uygulanıyor ama Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı hasta sayısı hangi kriterlere göre duyuruluyor? Evlerine gönderilen pozitif vaka sayıları bu rakamlara dahil mi? Yoksa ülkemizde sürü bağışıklığı uygulamasına mı geçildi? Bu endişelerin bir an gönce giderilmesi ve halkımızın gerçeklerle yüzleştirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

HAFTALARDA AYNI MASKEYLE DOLAŞANLAR VAR

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vaka sayısının Kurban Bayramı öncesine göre çok daha arttığını da belirterek, “Maske ücretli olduğu için günlerce haftalarca aynı maskeyi kullananlar var. Sürekli aynı maskenin kullanılması, hastalıktan korumadığı gibi virüsün daha çabuk bulaşmasına da neden olduğu bilim insanları tarafından açıklanmakta olup vatandaş maske alımında sıkıntı yaşıyor. Maskesini, denetimde göstermek için yanında taşıyor” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurttaşların belirlenen önlemlere harfiyen uyması, özellikle virüs testi pozitif çıkıp, evlerine gönderilen vatandaşların evde oldukları sürece tek odada kalıp ailesi ve çevresiyle diyalog kurmamasının düzenli takip gerektirdiğinin altını çizdi. Sağlık çalışanları ile bu süreçte her türlü zorluğa rağmen tüm kesimlerin ve emekçilerin de sağlıkçılar gibi fedakarlıklarının unutulmayacağını söyledi. Teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim