Ömer Fethi Gürer; Terör, Üretici Sorunları, çiğ süt, meralar, turizm, esnaf kredisi, işçi, öğretmen sorunları, havaalanı, tıp fakültesi, yüksek hızlı tren, akkaya barajı, ecemiş suyu, hayvancılık organize sanayi, afet paralarına değin, Niğde’nin her sorunu TBMM’de kürsüden dile getirdi.

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM 44 Birleşimimde söz alarak Niğde ilinin sorunlarını anlattı. Niğde’de yaptığı ziyaretlerde gündeme gelen sorunlarını tek tek anlattı. Üreticilerin mağdur olduğunu patates ve elmanın depoda kaldığını ve kısa sürede değer bulmaz ise üreticinin perişan olacağını söyledi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer CHP grubu adına kanun tasarısı ile ilgili aldığı sözde Niğde ilinde beklenen yatırımlardan esnafların işçilerin sorunlarına değin her konuyu dile getirdi.

 TERÖR

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer terörün en önemli sorun olduğunu ifade etti. Ve şöyle konuştu-“Niğde ilimizin köy, kasabalarını, demokratik kitle örgütlerini ve kurum kuruluşlarını ziyaret ettim. Doğal olarak toplumumuzun ilk sırada terörle ilgili müthiş bir rahatsızlığı var. Bir an önce terörün bitmesini halkımız arzu ediyor. Bu bağlamda şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlık diliyorum. Dedi.

 PATATES ELMA ÜRETİCİSİ MAĞDUR 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer patates ve elma üreticilerinin mağdur olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti.-“ Niğde ilinde köy ve kasabalarda dile getirilen ilk sorun terör, sonrasında ise ekonomik sorunlar. Çünkü bölgemiz tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Şu anda patates ürünü depoda olduğu için satılmadığından dolayı çiftçi büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu konuda ben Sayın Tarım Bakanımıza da önermiştim, Niğde'deki patates, Nevşehir'deki patatesi alıp büyükşehir belediyeleri eliyle dağıtım ve satışı yapılabilir. Keza, aynı durumda elma da artık çürüme noktasında. Üretici bu nedenle önümüzdeki yıl ağaçlarının bakımını ya da patatesin ekimini yapamama noktasında. Hükûmetin bu konuyu acilen ele almasını bekliyoruz. Dedi.

 ÇİĞ SÜT  ÜRETİCİSİ ZORDA

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasında farklı konulara değindi. Gürer-“ Bu yıl çiğ sütte büyük bir sıkıntı var. Süt üreticileri 2014'ten beri değişmeyen süt fiyatları yanında maliyetteki artıştan rahatsızlar. Bu arada yemde indirilen KDV fiyatı kadar yeme gelen zamdan dert yanıyorlar. Ayrıca, hayvanların bu yıl sütteki sorun nedeniyle kesime verilebileceğini belirtiyorlar. Bunun, yine, ülkemizde geçmişte, 2007'lerde yaşadığımız gibi hayvancılıkla ilgili tekrar bir sıkıntı yaratması da söz konusu. Bu durumun da bir an önce dikkate alınmasını temenni ediyorum. Dedi.

 MERALAR YOK EDİLMESİN

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde Meraların yok edildiğini de ifade ederek şöyle konuştu-“ Niğde'de meralarda son dönemlerde maden arama adına zarar verilmeye başlandı. Gümüşler'deki meralarda uygulanan yöntemde maden aramak için kullanılan kimyasallar bazı hayvanların da ölümüne neden oldu. Meraların yok olması bölgede hayvancılığı da yok eder. “dedi.

 TURİZM

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer turizm konusunda Niğde için önemine dikkat çekerek konuşmasını sürdürdü. Gürer-“ Niğde olarak, tarım ve hayvancılığın dışında tek şansımız turizm ama bilindiği gibi turizmde de büyük sorunlar yaşanıyor. Yanımızda Nevşehir ilimizde artık bu yıl nasıl iş yerini açacağını düşünen, otelini açacağını düşünen, nereden gelir temin edeceğini düşünen önemli bir kesim var. Tabii, Nevşehir'deki yapılmış yatırımların bu şekilde yaşadıkları mağduriyet, bizim bölgemizde turizm talebimizin, turizmin yanında kültür ve farklı folklor gibi buluşmaları da sağlayacak bir yönelişe geçmesini diliyoruz”. Dedi

 ESNAF KREDİDEN YARARLANAMIYOR 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de esnafların 30 bin liralık kredi verilmesinden fayda görmediğini de belirtti. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti.-“  Değerli milletvekilleri, geçtiğimiz günlerde Meclisimizden çıkan ve esnaflara 30 bin lira kredi verilen uygulamanın da alanda büyük sıkıntı yarattığını gördüm. Çünkü üç tane kefil, bir ipotek gösteren ve borcu olmayan kişiye 30 bin lira kredi veriliyor. Oysa orada yapılması gerekli olan, Halk Bankasına borcunu düzenli ödeyen esnafa da bu kredinin verilmesiydi. Ben esnaf kefalet kooperatifleri toplantılarında yaptığım konuşmalarda esnaflarımıza sordum borcu olmayan esnafımız var mı diye. Ne Niğde'de de ne de Bor'da borcu olmayan esnafımız yok. Yeni başlayan esnaflarımız bundan yararlanabiliyor ama Meclisimizin, esnaflarımızın mağduriyetini gidermek için, Halk Bankasına borcunu düzenli ödeyen esnafların bundan yararlanmasını sağlamasının önemli bir fayda sağlayacağını düşünüyorum. Diye konuştu

 MODERN KÖLELİK 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer komisyonda görüşülen  ve Taşeronluktan esnek çalışmaya geçiş adı ile TBMM gelecek kanun tasarı ile ilgili de konuştu. Yeni düzenleme için modern kölelik “dedi. Gürer İşçilerin yansıra öğretmenlerin baskı yaşadığını, muhtarların sorunlarına çözüm beklediğini ifade etti. Sözlerini şöyle sürdürdü.-“ İşçiler tedirgin; esnek çalışmayla ilgili gelecek kanunun modern bir kölelik olduğunu belirtiyorlar. Öğretmenler, üzerlerinde yoğun bir baskı uygulanıp verimli olmalarını engelleyecek tayin tehdidi altında olduklarını söylüyorlar. 
    Muhtarlar sosyal güvence ve muhtarlıktan sonra silah taşıma ruhsatı, ayrıca birlik yasalarındaki problemlerinden dolayı sorunlarını ifade ediyorlar. “dedi.

 HAVAALANI-TIP FAKÜLTESİ-YÜKSEK HIZLI TREN-AKKAYA BARAJI -ECEMİŞ SUYU-

 Niğde   Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bütçe görüşmelerinin başlaması ile yatırımların 2016 yılı için belli olacağına da vurgu yaparak bu bağlamda  Niğde ilinde Havaalanı, Tıp Fakültesi, Hızlı tren,Akkaya Barajı, Ecemiş suyu, Otoyol  gibi önemli sorunların  bu dönemde çözüm bulmasını istedi. Niğde Milletvekili Ömer fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti.-“ bütçe görüşmeleri başlıyor. Bu bütçe görüşmelerinde her ile ayrılan yatırımlar çok önemli. Niğde ili yıllardır havaalanı bekler. Havaalanı konusunda, Aksaray'la Niğde'nin arasına bir yere yapılacağı söyleniyor. Oysa geçtiğimiz günlerde biz Rize'ye gittik KİT Komisyonu olarak. Trabzon'da varken Rize'ye de havaalanı yapılıyor mesafeleri o kadar da yakın olduğu hâlde. Onun için, Aksaray'ın temeli atıldığı yerde havaalanı olsun ama Niğde'nin temeli atıldığı yerde de havaalanımız yapılsın istiyoruz. Bu konuyu gündeme taşımak istiyorum.


Tıp fakültesiyle ilgili, Niğde Üniversitesi, YÖK'ten karar çıkardı. Ancak Sağlık Bakanlığında bu karar bekliyor. Niğde'ye tıp fakültesinin açılabilmesi için Sağlık Bakanlığının bir an önce bu konuda kararını vermesi diliyorum.

Hızlı tren konusunda 64'üncü Hükûmet Programı'mızda Niğde ili yer almıyor. Onun yerine Konya-Nevşehir-Aksaray ve Kayseri yeni demir yolundan söz ediliyor. Oysa 1932'de Cumhuriyet Halk Partisi döneminde Niğde'ye tren gelmişti. Bu dönemde o demir yolunun hızlı tren olarak, yüksek hızlı tren olarak düzenlenmesini diliyor ve bekliyoruz. 


Otoyol projesiyle ilgili 64'üncü Hükûmet Programı'nda Niğde'den Ankara'ya uzanacağı belirtiliyor. Onun da bir an önce başlamasını temenni ediyoruz. 


Akkaya Barajı'nda bir kirlilik sorunu var. Bu konudaki yazılı soru önergemize Sayın Bakan yanıt da verdi, "Bunu kirletenin Niğde Belediyesinin arıtma tesisinin çalışmaması." dedi. Niğde'yle Bor arasından geçerken kokudan müthiş bir rahatsızlık duyuyorsunuz. Üniversitenin de olduğu bu bölgede bu sorunun artık bu dönemde çözülmesini bekliyoruz. 


Ecemiş suyu bölge için çok önemli. Ecemiş suyu Çamardı'dan çıkıyor Akdeniz'e akıyor. Niğde'nin ovalarında elektrikle çıkan su kullanılıyor. KOP kapsamında bu projenin ele alınmasını bu dönem için bekliyoruz.

Hayvancılık organize sanayisinin Kızılca ile Çukurkuyu arasında yapılmasını temenni ediyoruz.
 
Çiftlik ve Aksaray'da meydana gelen sel felaketinin ödenmeyen paraları 2014'ten beri Maliye Bakanımızın imzasını bekliyor. Bu süreçte onun da bir an önce imzadan çıkmasını diliyoruz.

Kaçak avcılık bölgede en önemli sorunlardan biri. Belgeli 300 avcımız var, kaçak 1.500 avcımız var. Bunun önlenmemesi bölgedeki av hayvanlarının yok olmasına neden oluyor. Bu konuda bir Meclis araştırması önergesi de verdim. Dedi.

 

EN FAKİR EN SAHİPSİZ İL NİĞDE 

Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çin yatırımlarına da değindiği konuşmasında Niğde bölgenin en yoksul, en fakir, en sahipsiz ili odluğunu belirtip yatırımlardan  gereken payı almasının gerektiğini ifade etti. Gürer sözlerini şöyle tamamladı.-“ Çok sayıdaki yazılı, sözlü soru önergelerimizin bir kısmını Sayın Bakanlarımız yanıtladı. Orada verdikleri yanıtta seçim öncesi seçmene söylenen ile gelen yanıt arasında farklılıklar var. Örneğin, bölgede Çin'le ilgili bir yatırımdan söz ediliyordu, Çin endüstriyel park projesinin gerçekleşeceği ifade ediliyordu. Bugün Sayın Bakan Fikri Işık'tan gelen yanıtta şöyle diyordu: "Bakanlığımızda 'endüstriyel park projesi' olarak herhangi bir statü ve mevzuat bulunmamaktadır." 2012'de açıklanan beş yılda yapılacak Çin yatırımı bölgemize gelmedi. Bugün görüşülen ülkeler arası anlaşmalar sonucunda Niğde'nin bu yatırımının da bölgeye gelmesini diliyorum.

Önümüzdeki süreçte terörün bir an önce bitmesinin yanında, bölgenin en yoksul, en fakir, en sahipsiz ve bugüne kadar yatırımlardan en az nasibini alan ili Niğde'ye Hükûmetin önem vermesini, değer vermesini; üreticiyi, çiftçiyi, esnafı, emekliyi, sorunu olan herkesi bu dönemde sorunlarını aşması için katkı diliyorum.
   
    

 

Editör: TE Bilişim