CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Emeklilikle ilgili hak edişi yaş nedeni ile gerçekleşmeyenlerin sorunlarını bir kez daha TBMM dile getirdi.  Ömer Fethi Gürer EYT ile ilgili Bakana yönelttiği yazılı soru önergesinde Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bir düzenleme yapılmasının söz konusu olmadığını ifade etmişti. Son günlerde bazı basın yayın organlarında emeklilikte yaşa takılanlara müjde olarak verilen ve düzenleme yapılıyormuş gibi izlenim yaratan haberler üzerine CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM kanun tasarıları görüşmelerinde söz alarak Bakan Mehmet Müezzinoğlu’na bu soruyu bir kez daha yöneltti.

Ömer Fethi Gürer; “emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yazılı sorularımıza verdiğiniz yanıtta düzenleme yapılmasının mümkün olmadığını, bu konuda bir iyileştirmeye gidilmeyeceğini belirtiyorsunuz ancak kamuoyuna yine dolaylı olarak bakanlıktan yansıtılmış gibi emeklilikte yaşa takılanlar için iyileştirme yapılacağı imajı doğuracak açıklamalar yapılıyor. Bunları sizin ağzınızdan bir kez de gerçekçi biçimiyle emeklilikte yaşa takılanlara bir düzenleme yapılacak mı yapılmayacak mı,  öğrenmek istiyorum.” dedi.
Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu verdiği yanıtta şöyle dedi. “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklamalarımızı son derece net yapıyoruz çünkü özellikle bizdeki emeklilik yaşı şu an itibarıyla ortalama yüzde 52 OECD ülkelerinin ortalama emeklilik yaşı ise 72 Yaptığımız düzenlemeyle bunu 2036’ya kadar erkeklerde 60 yaşına, kadınlarda da 58 yaşına dönüştürecek bir yolculuk yapılıyor. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz. Ama emeklilikle ilgili çalışma gününü doldurup da şu anda çalışmayanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyorlar ve sağlık hizmeti alamıyorlar. Onlarla ilgili bu kanun tasarımızda, bu 53 liralık gelir testine tabi olmadan GSS primini ödeyerek onlar da bu ara dönemde sağlık hizmeti alabilecekler ama yaşlarını beklemekle ilgili şu anda bir düzenlememiz ve çalışmamız söz konusu değil.” dedi.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Emeklilikte yaşa takılanların mağdur durumda olduklarını bu bağlamda hükümetin katı tutumunu anlaşılır bulmadığını ifade ederek emeklilikte yaşa takılanlara bu hükümetten fayda yok, Yat ve kotra alımı üzerinden ödenen %8 oranındaki ÖTV herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın % 0’a indiren, Daha önce yat ve kotra alımları üzerinden ödenen %18 KDV’yi  %1’e indiren hükümetin Emeklilikte yaşa takılanların içinde bulunduğu durumu görmezden gelmesi kabullenilemez. EYT ile yaşadıkları sorunları çaresizlik içinde kalanların sorunlarına mutlaka çözüm üretmek hükümetin görevidir. Yıllardır sorunlara kulak tıkanması anlaşılır bir durum değildir.” dedi.
 
Editör: TE Bilişim