Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, referandum çalışmalarını sürdürdüğü Niğde’de vatandaşlara 16 Nisan’da neden hayır oyu verilmesi gerektiğini örneklerle anlatıyor.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, millete dayatılmak istenen çarpıklıklarla dolu yeni Anayasa’nın AKP sözcüleri tarafından bile izah edilemediğini ve içeriğinin savunulmak yerine çarpıttırılarak anlatıldığını belirterek, “Ne değişiyor onu anlatmak yerine bu değişiklikle hiç ilgisi olmayan konularla  anayasa değişikliği içeriğini halktan saklayarak  sonuca ulaşmaya çalışıyorlar, işlevi azaltılmak istenen Meclis’te milletvekili sayısının artırılmasını nasıl anlatacaklar ki” dedi.


İŞLEVİ AZALAN MECLİS’TE MİLLETVEKİLİ SAYISI NEDEN ARTIYOR?
12 Eylül Anayasası’nın 17 kez değişikliğe uğradığını, 83 maddede 117 değişiklik yapıldığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 400 olan milletvekili sayısının 1987 yılında 450’ye 1995 yılında ise 550’ye çıkarıldığını hatırlattı. 16 Nisan’da oylanacak yeni Anayasa’da Meclisin işlevinin azaltılmak istendiğine vurgu yapan Gürer, “Referandumdan evet çıkması halinde cumhurbaşkanı kararnameler ile ülkeyi yönetecek. Mecliste milletvekilleri gensoru bile veremeyecek. Kanun yapacak deniyor ama meclise bakan dahi gelemiyor, onun düzenlemesi dahi maddelerde yok, kanunu Cumhurbaşkanı onaylarsa geçerli olacak, bakan sayısı, bakanlıklar kanunla düzenlenirdi o bile kararname ile olacak, dilediğin Bakanlığı kur dilediğinde kaldır, Cumhurbaşkanın yetkisinde vekil bakan oldu vekilliği sona eriyor, Bakanlıktan alındı,  o il artık vekilsiz ve bakansız kalıyor. Meclisin işlevi azaltılırken, milletvekili sayısının artması akılla, mantıkla izah edilebilir mi?” diye sordu.

KENDİLERİ DE BİLMİYOR
18 maddelik Anayasa Değişikliği referandumu ile getirilmek istenen sistemin, AKP sözcüleri tarafından bile izah edilemediğine vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, “şimdi seçilme yaşını 18’e indirmeyi planlıyorlar. Mevcut sistemde milletvekili seçilme yaşı 25 ama Meclisteki tabloya baktığımızda 317 milletvekili olan AKP’nin 30 yaşın altında olan milletvekili sayısı sadece 2’dir. Şimdi soru şu; yeni anayasa kabul edilirse, 18 yaşında kaç milletvekili olacak. Olsa bile bu milletvekilleri kimin yakını olacak? Halkın çocukları değil yönetimi elinde tutanların çocukları vekil olacak sonra üniversite okumadan vekil olup eğitimi de sorun olacak dedi.



DENEME TAHTASINA ÇEVİRDİLER
Milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkarmayı planlayan AKP’nin, 2002 yılında 4 yıla indirdiği milletvekili seçimi süresini, yeniden 5 yıla çıkarmayı hedeflediğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Meclisi deneme tahtasına çevirdiler. Milletvekili seçilme süresi 2007 yılına kadar zaten 5 yılda bir yapılıyordu. Kendileri 4 yıla indirdi. Şimdi yeniden 5 yıla çıkarmak istiyorlar. Neyi ne için yaptıklarını kimseye izah edemiyorlar” şeklinde konuştu.

GENSORU KALKIYOR
Gürer, yeni Anayasa ile Meclis denetiminin ortadan kalkacağını belirterek, “Gensoruyu da kaldırmak istiyorlar. Oysa gensoru bakan üzerinde bir Meclis denetimi idi. Yeni sistemde partili cumhurbaşkanı cumhurun değil, partisinin cumhurbaşkanı olacak. Yürütme yetkisi cumhurbaşkanında olacak. Başbakan ve bakanlar kurulu yeni cumhurbaşkanlığı sisteminde yok oluyor. Bakanın meclis ile bağı kalmıyor. Halkın oylarıyla seçilen milletvekili bakan olursa milletvekilliği düşüyor. Kararname ile ülkeyi yönetecek olan cumhurbaşkanı suç işlese dahi yargılanmasının önü kapatılıyor. Suç durumunda 400 milletvekilinin oyu gerekecek” diye konuştu.

ÜLKE KAOSA SÜRÜKLENİR
Gürer, “Türkiye bu sistemle kaosa sürüklenir. Halkımız bu gerçekleri görerek, 16 Nisan’da, Türkiye’nin geleceğinin oylanacağı gün elini vicdanına koyarak, cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkacak ve hayır oyu verecektir” şeklinde açıklamada bulundu.

 
Editör: TE Bilişim