Milletvekili  seçildikten hemen sonra Niğde’nin tek tek bütün sorunlarını soru önergesi şeklinde gündeme getiren Ömer Fethi Gürer,  yerel konular  ulusal konularda da soru önergesi veriyor.

Geçtiğimiz gün  Rusya krizi sonucunda Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a sordu. Gürer verdiği yazılı ı soru önergesinde, Rusya'dan gelen doğalgazın miktarı, hangi alanlarda ne kadar kullanıldığı ve elimizdeki gaz miktarının ne kadar süre Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabileceği gibi konulara değinmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şimdi de,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman  Soylu’dan ülkemizdeki çocuk işçilerin durumunu sordu.

Tekstil İşçileri Sendikasının 1978 yılında Adana Çukobirlik Şube Başkanlığını yapmış olan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çocuk işçilerin kayıt altında olanlar ve kayıt dışı çalışanlarının durumunu, iş koşullarını ve bu alanda yapılan çalışmaları soru önergesinde yer verdi. Eğitim ile çalışma yaşamı arasındaki ilişkilendirme ile ülkemizde çocuk işçi sayısının artığını ve çocuk işçi çalışma saatlerinin kırk saati de aştığını ifade eden Gürer son beş yılda kaza sonucu ölen çocuk işçi sayısının da açıklanmasını istedi. Çocuk işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çalışma yapılmasını ve çocuk işçi sorunlarının çok yönlü ele alınmasını isteyen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesinde şu soruları yöneltti:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 3.12.2015

 

                                                                           Ömer Fethi GÜRER

                                                                            Niğde Milletvekili

 

         Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 1- ‘On sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.’ denilmektedir.  2012 yılında yasalaşan 4+4+4 yasası ile zorunlu ilköğretim dönemi 6-13 yaş aralığına çekilmiştir. Ortaokulun bitiş yaşı çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına neden olmakta ve fiilen çalışma yaşı 13’e düşmektedir. Çünkü yoksulluk erken yaşta çalışmayı zorlamaktadır. Araştırma ve verilere göre 6-17 yaş grubundaki çalışan çocukların önceliği aile bütçesine katkıda bulunmaktır.

         1- Çocuk işçilerin kayıt altında olanlarının sayısı kaçtır? Kayıt dışı çalıştırılan çocuk işçilerin tespitine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Özellikle tarımda çalıştırılan çocuk işçilere yönelik yaşam, iş koşulları ve ücretlerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?

            2-Son beş yılda iş kazaları sonucu ölen çocuk işçi sayısı kaçtır? Çocuk işçi ölümlerine neden olan durumlarla ilgili ne gibi çalışmalar ya da cezai önlemler alınmış ve uygulanmıştır?

            3-Çocuk işçilerin çalışma sürelerinin haftalık 40 saati aştığı bilinmektedir. Bu durumu sonlandırmak amacı ile ilgili bir yaptırım uygulanmış mıdır?

         4-Kaçak çocuk işçi çalıştıran kişi ve kurumların varlığı saptanmış mıdır? Uygulanan caydırıcı bir önlem mevcut mudur?

             5- Çocuk işçilerin çalışma koşulları ile ilgili yapılmış denetim sayısı ve denetim sonucu yapılan uygulama nedir?

           6- Ağır işlerde ve çocukların bedenen gelişmesini ya da sağlıklarını etkileyecek işlerde çalışmalarının önlenmesine yönelik denetim ve kontroller yapılmakta mıdır? 

Editör: TE Bilişim