Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çinlilerin son yıllarda Niğde İline yatırım için gelip verdikleri sözlerin yerine getirilmediğine vurgu yaparak yeniden Çin yatırımı gelecek sözlerine açıklık getirilmesini istedi.

 

  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri IŞIK tarafından verilecek yanıt ile kamuoyuna yansıyan vaatlerinde ne durumda olduğu açıklık kazanmış olacak. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çin yatırımı ile ilgili Niğde için gelişen süreci şöyle özetledi: 2012 yılında, Çin’li iş adamları Niğde’nin Bor ilçesinde 2015 yılına kadar otomotiv, elektrik- elektronik, pil teknolojisi gibi ürünlerin üretilebileceği yaklaşık 200 fabrika kuracağını açıklamıştı. Niğde’ye gelen ve Türk-Çin Endüstriyel Parkı adını verdikleri projeyi tanıtan Çinli işadamları, Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek fabrikaların kurulacağı alanda incelemede bulundu. AA haberine göre, Çinli iş adamları ilk etapta Bor’da 3 yıl içerisinde yaklaşık 200 fabrika kuracak ve 15 bine yakın kişi istihdam edilecekti. Fabrikalarda, rüzgâr enerji santrallerinin üretimi, elektrik- elektronik, otomotiv, elektrikli otomobil, pil teknolojisi, deri, çanta gibi birçok alanda üretim yapılarak Avrupa’ya ihraç edilecekti. Fabrikaların 2015 yılında bitirileceğini taahhüt ettikleri de belirtilmişti. Türk-Çin İş Adamları Derneği Başkanı Song Zi Bin de Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir köprü olduğunu belirterek, Çin mallarını bu köprüden Avrupa ülkelerine geçirmeyi planladıklarını, bu nedenle Türkiye’de yatırım yapmak istediklerini söylemişti. Türk-Çin Endüstriyel Parkı tasarımcısı Huang Guili de 4 bin dekarlık alanda karışık sanayi kenti kuracaklarını ve içerisinde otel, fuar alanı, alışveriş merkezleri, fabrikalar ve işçiler için konutlar yer alacağını söyledi. Guili, Bor’un, Çin’in en meşhur ticaret merkezi olacağını vurguladı. 17.12.2015 tarihinde bu kez,  Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın Çin Heyeti ile görüştüğü açıklandı. Çin’in dünyanın pek çok ülkesinde faaliyetlerini sürdüren 8 büyük firmasının temsilcilerinin yanı sıra, Ticaret Müsteşarı ve Protokol Müsteşarı ile birlikte Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ı makamında ziyaret eden Büyükelçi Yu Hang Yang,  “ Asıl amacımız, Çinli firmaların Niğde’de yatırım yapmaları halinde ne gibi avantajlarının olduğunu görmek, firmaların burada yatırım yapmaları için destek istemektir.” dedi.

 

 Bu bilgiler ışığında; “2012 yılında Niğde'nin 'dev projesi' olarak duyurulan ve 2015’te bitirileceği açıklanan Türk-Çin Endüstriyel Parkı Projesi ne aşamadadır?

Niğde İl’inde Çinlilerin ya da farklı bir ülkenin, sanayi ile ilgili yatırım yapmak istediklerine dair Bakanlığınıza başvuruları var mıdır?

2012 yılında Niğde gelip sözler veren Çin heyetlerinin yetki ve sorumlulukları, belirtilen yatırımları bölgeye taşımaya yeterli midir?

2012 yılında bu proje bahanesi ile Niğde’den Çin’e giden heyetler olmuş mudur?

Konuyla ilgili uzmanlıkları nedir?

 Ne gibi görüşmelerde bulunmuşlardır?

 2015 yılında Niğde Belediyesi Çin Heyeti ile görüştüğüne göre, 2016 ‘da yine Niğde’den Çin’e heyetlerin gitmesi planlanmakta mıdır?

2012 yılında, 2015’te biteceği açıklanıp hiçbir yatırım yapılmadan kalan proje olayından sonra bu kez de Niğde Belediye Başkanı tarafından “2015 yılında yeniden Çinliler Niğde’ye yatırım için geldi” açıklaması ne kadar gerçeği yansıtmaktadır?

Bakanlığınızın bilgisi olmadan organize sanayi müdürlükleri ya da belediye başkanlarının yabancı ülkelerin ülkemizde yatırım yapmalarını sağlayacak ilişkilerde bulunmaları olası mıdır?”  sorularını Bakanın yanıtlamasını istedi.

Bakanın vereceği yanıt Niğde’de merakla bekleniyor.

Editör: TE Bilişim