Niğde’de Tük –Çin Endüstriyel Parkı Dev Projesi açıklamasının bakanlıkta statü ve mevzuatta yeri yokmuş...

Çin Yatırımı Gerçeği Ortaya Çıktı

Niğde İli Bor İlçesinde  2012  yılında   Çin’li iş adamlarının  yapacağı açıklanan ve ilk yıl beş,  2015 yılına kadar 200 fabrikanın kurulacağı belirtilen,  Anadolu Ajansı ve yerel basın  tarafından da  ülkemize duyurularak  Ulusal Basında geniş haber olan yatırımlarla ilgili  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri IŞIK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını  istediği sorulara Bakan  yanıt verdi.

Bakan açıklamasında  Türk- Çin Endüstriyel Parkı olarak tanımlanan yatırımla  ilgili “Bakanlığımızda  “Endüstriyel  Park Projesi” olarak herhangi bir statü ve mevzuat  bulunmamaktadır” dedi. Ayrıca Bakanlığın  OSB  yönetiminden aldığı bilgi ışığında  sanayi parseli kalmadığı için yatırım olmadığı gibi şaşırtıcı bir açıklamaya da yer verildi. Konuyla ilgili açıklama  OSB  Başkanı  tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. 2015’te biteceği açıklanan 200 tesis için bu kere görüşmeler olduğu yönünde değişti. Çin’e vesile ile ziyaretler yapıldığı ancak bölgeye gelecek Çin yatırımları gelmediği gibi yatırım yapacağını belirtenlerden de  altı yatırımcıdan ikisinin yatırım yapmasına karşın birinin daha fabrikasını kapattığı belirtildi. Halka bu konuda 2012 yılında verilen bilgilerin gerçek olmadığı  bu yanıtla  bir kez daha açığa çıkmış oldu.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  yazılı soru önergesinde şöyle demişti:

                “2012 yılında, Çin’li iş adamları Niğde’nin Bor ilçesinde 2015 yılına kadar otomotiv, elektrik- elektronik, pil teknolojisi gibi ürünlerin üretilebileceği yaklaşık 200 fabrika kuracağını açıklamıştı.

                Niğde’ye gelen ve Türk-Çin Endüstriyel Parkı adını verdikleri projeyi tanıtan Çinli işadamları, Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek fabrikaların kurulacağı alanda incelemede bulundu. AA haberine göre, Çinli iş adamları ilk etapta Bor’da 3 yıl içerisinde yaklaşık 200 fabrika kuracak ve 15 bine yakın kişi istihdam edilecekti. Fabrikalarda, rüzgar enerji santrallerinin üretimi, elektrik- elektronik, otomotiv, elektrikli otomobil, pil teknolojisi, deri, çanta gibi bir çok alanda üretim yapılarak Avrupa’ya ihraç edilecekti. Fabrikaların 2015 yılında bitirileceğini taahhüt ettikleri de belirtilmişti. Türk-Çin İş Adamları Derneği Başkanı SongZi Bin de Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir köprü olduğunu belirterek, Çin mallarını bu köprüden Avrupa ülkelerine geçirmeyi planladıklarını, bu nedenle Türkiye’de yatırım yapmak istediklerini söylemişti. Türk-Çin Endüstriyel Parkı tasarımcısı HuangGuili de 4 bin dekarlık alanda karışık sanayi kenti kuracaklarını ve içerisinde otel, fuar alanı, alışveriş merkezleri, fabrikalar ve işçiler için konutlar yer alacağını söyledi. Guili, Bor’un, Çin’in en meşhur ticaret merkezi olacağını vurguladı. 17.12.2015 tarihinde bu kez,  Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın Çin Heyeti ile görüştüğü açıklandı. Çin’in dünyanın pek çok ülkesinde faaliyetlerini sürdüren 8 büyük firmasının temsilcilerinin yanı sıra, Ticaret Müsteşarı ve Protokol Müsteşarı ile birlikte Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ı makamında ziyaret eden Büyükelçi YuHangYang,  “ Asıl amacımız, Çinli firmaların Niğde’de yatırım yapmaları halinde ne gibi avantajlarının olduğunu görmek, firmaların burada yatırım yapmaları için destek istemektir.” dedi.  Bu bilgiler ışığında;

1-2012 yılında Niğde'nin 'dev projesi' olarak duyurulan ve 2015’te bitirileceği açıklanan Türk-Çin Endüstriyel Parkı Projesi ne aşamadadır?

2- Niğde İl’inde Çinlilerin ya da farklı bir ülkenin, sanayi ile ilgili yatırım yapmak istediklerine dair Bakanlığınıza başvuruları var mıdır?

3- 2012 yılında Niğde gelip sözler veren Çin heyetlerinin yetki ve sorumlulukları, belirtilen yatırımları bölgeye taşımaya yeterli midir?

4- 2012 yılında bu proje bahanesi ile Niğde’den Çin’e giden heyetler olmuş mudur? Konuyla ilgili uzmanlıkları nedir? Ne gibi görüşmelerde bulunmuşlardır? 2015 yılında Niğde Belediyesi Çin Heyeti ile görüştüğüne göre, 2016 ‘da yine Niğde’den Çin’e heyetlerin gitmesi planlanmakta mıdır?

5-2012 yılında, 2015’te biteceği açıklanıp hiçbir yatırım yapılmadan kalan proje olayından  sonra bu kez de Niğde Belediye Başkanı tarafından “2015 yılında yeniden Çinliler Niğde’ye yatırım için geldi” açıklaması ne kadar gerçeği yansıtmaktadır?

6- Bakanlığınızın bilgisi olmadan organize sanayi müdürlükleri ya da belediye başkanlarının yabancı ülkelerin ülkemizde yatırım yapmalarını sağlayacak ilişkilerde bulunmaları olası mıdır?

 

 

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FİKRİ IŞIK SORULARI YANITLADI

T.C.

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

  

 

Sayı : 86782684 - 610/ J8 Konu : Soru Önergeleri

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

İlgi     : 07/01/2016 tarihli ve 43452547-120.00-11991 sayılı yazı.

 

Bakanlığıma intikal eden ilgi yazı eki, Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi GÜRER tarafından revcih edilen 7/1171 esas numaralı yazılı soru önergesinin cevabı ekte gönderilmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

  

EK: Cevabi yazı (3 sayfa) 

NİĞDE MİLLETVEKİLİ SAYIN ÖMER FETHİ GÜRER'İN 7/1171 ESAS NOLU YAZILI SORU ÖNERGESİNE İLİŞKİN CEVAPLAR
2012 yılında, Çinli işadamları Niğde'nin Bor ilçesinde 2015 yılına kadar otomotiv, elektrik-elektronik, pil teknolojisi gibi ürünlerin üretilebileceği yaklaşık 200 fabrika kuracağım açıklamıştı.
Niğde'ye gelen ve Türk-Çin Endüstriyel Parkı adını verdikleri projeyi tanıtan Çinli işadamları, Bor Organize Sanayi Bölgesi'ne giderek fabrikaların kurulacağı alanda incelemede bulundu. AA haberine göre, Çinli işadamları ilk etapta Bor'da 3 yıl içerisinde yaklaşık 200 fabrika kuracak ve 15 bine yakın kişi istihdam edilecekti. Fabrikalarda, rüzgâr enerji santrallerinin üretimi, elektrik- elektronik, otomotiv, elektrikli otomobil, pil teknolojisi, deri, çanta gibi birçok alanda üretim yapılarak Avrupa'ya ihraç edilecekti Fabrikaların 2015 yılında bitirileceğini taahhüt ettikleri de belirtilmişti. Türk-Çin işadamları derneği Başkanı Song Zi Bin de Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında bir köprü olduğunu belirterek, Çin mallarım bu köprüden Avrupa ülkelerine geçirmeyi planladıklarım, bu nedenle Türkiye'de yatırım yapmak istediklerim söylemişti. Türk-Çin Endüstriyel Parkı tasarımcısı Huang Guili de 4 bin dekarlık alanda karışık sanayi kenti kuracaklarım ve içerisinde otel, fuar alam, alışveriş merkezleri, fabrikalar ve işçiler için konutlar yer alacağım söyledi. Guili, Bor'un, Çin'in en meşhur ticaret merkezi olacağını vurguladı. 17.12.2015 tarihinde bu kez, Niğde Belediye Başkam Faruk Akdoğan'ın Çin heyeti ile görüştüğü açıklandı. Çin'in dünyamn pekçok ülkesinde faaliyetlerini sürdüren 8 büyük firmasının temsilcilerinin yanı sıra, Ticaret Müsteşarı ve Protokol Müsteşarı ile birlikte Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı makamında ziyaret eden Büyükelçi Yu Hang Yang, "Asıl amacımız, Çinli firmaların Niğde'de yatırım yapmaları halinde ne gibi avantajlarının olduğunu görmek, firmaların burada yatırım yapmaları için destek istemektedir" dedi.

Bu bilgiler ışığında;

Soru 1- 2012 yılında Niğde'nin "dev projesi" olarak duyurulan ve 2015'te bitirileceği açıklanan Türk-Çin Endüstriyel Parkı Projesi ne aşamadadır?

Cevap 1- 635 sayılı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında; Bakanlığımızca, Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) altyapı yatırımları ile bölge müdürlüğü hizmet binası, Sanayi Sitelerinin (SS) altyapı inşaatının tamamı, üstyapı inşaatımn ise %70 ine kadar olan kısmı kredi ile desteklenmektedir. Endüstri Bölgelerinin (EB) ise altyapıları yapılmaktadır.

4737 sayılı EB Kanunu ile endüstri bölgesi işlemleri, 4562 sayılı OSB Kanunu ile OSB işlemleri yürütülmektedir. Bakanlığımızda "Endüstriyel Park Projesi" olarak herhangi bir statü ve mevzuat bulunmamaktadır.

OSB'lerin kuruluşu, yapımı ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar, OSB Uygulama Yönetmeliği'nde düzenlenmiş olup, yönetim kurulu müteşebbis heyetin kararlan çerçevesinde OSB'nin sevk ve idaresini yürütmekle görevlidir.

Bu kapsamda OSB Yönetiminden alınan 15/01/2016 tarihli yazıda; "Türk Çin Endüstriyel Parkı görüşmelerinin 2012 yılında başladığı, Çin Halk Cumhuriyeti'nden çok sayıda büyük sanayicinin bölgeye gelerek görüş alışverişinde bulunduğu, yatırım yapan altı adet Çin sermayeli şirketin iki adedinin üretime başladığı ancak bir şirketin fabrikasını kapattığı, yatırım yapmak isteyen başka Çinli sanayicilerin olduğu, fakat mevcut alanda sanayi parseli kalmadığı, 400 hektar ilave alan talepleri doğrultusunda Çin Türk İş Adamları Derneği ile bağlantılarının devam ettiği", bilgisi alınmıştır.


Soru 2- Niğde İl'inde Çinlilerin ya da farklı bir ülkenin, sanayi ile ilgili yatırım yapmak istediklerine dair Bakanlığınıza başvuruları var mıdır?

Soru 3- 2012 yılında Niğde'ye gelip sözler veren Çin heyetlerinin yetki ve sorumlulukları belirtilen yatırımları bölgeye taşımaya yeterli midir?

Soru 4- 2012 yılında bu proje bahanesi ile Niğde'den Çin'e giden heyetler olmuş mudur? Konuyla ilgili uzmanlıkları nedir? Ne gibi görüşmelerde bulunmuşlardır? 2015 yılında Niğde Belediyesi Çin heyeti ile görüştüğüne göre, 2016'da yine Niğde'den Çin'e heyetlerin gitmesi planlanmakta mıdır?
Cevap 2-3-4- Bu konuda Bakanlığımıza herhangi bir başvuru yapılmamıştır. Ancak OSB Yönetiminden elde edilen bilgiye göre; "2012 yılında, Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanlığında heyet oluşturularak, Çin'de çeşitli devlet kuruluşları ve sanayicilerle istişare ve toplantılar yapıldığı, bölgeye gelecek Çin'li sanayicilere destek verileceğinin söylendiği, Çin 'deki büyük sanayiciler uygulanan kotalardan dolayı, Avrupa ve Amerika 'ya ihracat yapmak için ürünleri Türkiye 'de üretip satabileceklerini beyan ettikleri", anlaşılmıştır.

Soru 5- 2012 yılında, 2015'te biteceği açıklanıp hiçbir yatırım yapılmadan kalan proje olayından sonra bu kez de Niğde Belediye Başkanı tarafından "2015 yılında yeniden Çinliler Niğde'ye yatırım için geldV* açıklaması ne kadar gerçeği yansıtmaktadır?

Cevap 5- OSB Yönetiminden alınan daha yeni tarihli bir yazıda (15/01/2016); "2012 yılında başlayan ve 2015 yılında bitirileceği söylenen projenin gerçekleşmemesinin OSB'de yeteri kadar sanayi parselinin olmaması ve iki ülke arasında uygulanan ticaret ve gümrük mevzuatlarının araştırılmasının uzun sürmesinden kaynaklandığı; ilave 400 hektar OSB alanının, 2015 yılında yer seçiminin yapıldığı ve 2016 yılı yatırım programına alınması için Bakanlığımıza müracaat yapıldığı", bilgisi verilmiştir.

Soru 6- Bakanlığınızın bilgisi olmadan organize sanayi müdürlükleri ya da belediye başkanlarının yabancı ülkelerin ülkemizde yatırım yapmalarım sağlayacak ilişkilerde bulunmaları olası mıdır?

Cevap 6- "Arsa tahsis işlemleri" ile 4562 sayılı OSB Kanunu'nun 15'inci ve 18'inci maddeleri ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan OSB Uygulama Yönetmeliğinin 103'üncü maddesine göre OSB'de faaliyet göstermek isteyen yatırımcıların "parsel tahsis talepleri"; OSB müteşebbis heyet veya genel kurulun belirlediği prensipler çerçevesinde yönetim kurulu tarafından değerlendirilmektedir. Bakanlığımıza bildirim yapılması ise ancak tahsisler yapıldıktan sonra ve mevzuat gereği gerçekleşmektedir.

Editör: TE Bilişim