Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de İlhanlılar döneminde yapılan Sungurbey Camii’nin geometrik motifleri ve stilize hayvan figürlerininde yer aldığı taş işçiliğinin nadide örneklerinin yok olmak üzere olduğunu ve kurtarılması gerektiğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanı’na bu konuda ne yapıldığını sordu.  Sungurbey Caminin kapsamlı bir onarıma alınıp alınmayacağının da açıklanmasını istedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesinde şöyle dedi:

Niğde İli, Merkez İlçe Sungur Mahallesinde yer alan M.1335 yılında İlhanlılar döneminde Niğde Beyi Seyfettin Sungur tarafından yaptırılan,18 yy’da büyük yangın sonrası, dört kubbesi ve kubbesini taşıyan sütunları ile iki burmalı minaresi, üst yapısı ile tamamen göçmüştür. Cami bir süre sonra onarılmış ise de eski özelliği dikkate alınmadan yapılmıştır. 1936 yılında onarım gören cami çifte minareli iken tek minaresi yapılmış o minarede 1950 yılında yapılarak yeni minare 1957 yılında inşa edilmiştir. Cami 15.07.1978/A-1207 sayılı karar,26.02.1988/90 ve 31.07.1993/1529 sayılı kararlarla Tescil edilmiş Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Dini Kültürel yapı olarak tescillenmiştir.  

1-Bu anıt eser için kapsamlı ve acil bir onarım ve kurtarma çalışması gerekmektedir. Çok yönlü olarak, bir bütün halinde ele alınarak anıt eser için kurtarma çalışması düşünülmekte midir?

2- Çifte Minareli cami, minare temeli görülür halde durmasına rağmen tek minaresi yapılmıştır. Aslına uygun Çifte minareli olarak yapılaması düşünülmekte midir?

3-Doğu portalında, geometrik motifler, stilize hayvan figürleri bulunmaktadır. Kuzey panoda 37 ve güney panoda 42 stilize hayvan figürü mevcuttu. Hızla tahrip olan geometrik motifler ve stilize hayvan figürleri aslına uygun olarak kurtarılması düşünülmekte midir?

4- Anıt eserde rast gele yerlerde örneğin Kuzey taç kapı girişinde olduğu gibi elektrik tesisatı için geometrik şekillerin bulunduğu yerlere çiviler çakılarak zarar verilmektedir. Cami tarihi yapısı üzerinde yer alan tüm kamera, elektrik tesisatı vs. anıt eserin tahrip edilerek yapılmasının engellenmesi için bir önlem düşünülmekte midir?

5-Cami çevresinde aslına uygun çevre düzenlenmesi planlanmakta mıdır?

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de tarihi eserlerin gereken değerde sahiplenilmediğini belirterek bu konuda çalışmalarına devam edeceğini de belirtti.

 

Editör: TE Bilişim