Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, deri işleme tesislerinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş tarafından yazılı olarak yanıtlanması istediği soru önergesinde Niğde dericilik tarihine değindi.

Niğde için ayakkabı fabrikasının kurulması gereğine de değinen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi: “Niğde Bor dericiliğinin, M.S. 15. yy.'a kadar uzanan bir tarihi vardır. Şehir içinden geçen Hümam Çayı boyunca 1924 yılına kadar geleneksel yöntemlerle faaliyetlerini sürdürmüş olan Bor dericiliği, 1948 yılında Acıgöl mevkiine taşınmıştır. 1993 yılında Deri Organize Sanayi Bölgesi kurulmak üzere Müteşebbis Teşekkül oluşturularak çalışmalara başlanmış ve aynı yıl Bor-Ankara karayolunun 9. km.’sinde 292 hektarlık alanda Deri Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. İlk aşamada Deri Organize Sanayi Bölgesi olarak planlanan bölge sonradan, 2002 yılında Karma ve Deri olarak ikiye ayrılmıştır. Niğde'de yılda 600 bin ton ham deri işlenmektedir. Niğde , ülkemizde bu alanda ilk beş içinde yer almaktadır. Üretilen deriler, birinci sınıf olup ithal edilmemektedir”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Ekonomi Bakanı’ndan yanıtlamasını istediği sorularda şöyle: “Rusya, Ukrayna, Çin, Mısır gibi ülkelere ürün satan Niğde'li deri üreticilerinin bu ülkelere satış yapamaz duruma gelmeleri, kapasitelerini düşürmelerine neden olmaktadır. Yeni pazar yaratılması için Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?

Özellîkle kuyu suyundan yararlanmak zorunda olan OSB'nin su faturaları, elektrikle su çıkarıldığı için yüksek tutarlara erişmektedir. Bu bağlamda su faturaları İle ilgili bir iyileştirme düşünülmekte midir? Kuyu suyu yerine doğal kaynak sularının, örneğin Ecemiş suyunun bölgeye borularla ulaştırılıp depolanarak kullanılması ile ilgili bir çalışma var mıdır?

Niğde İli'nin ülkemizde önemli bir deri üretim merkezi olması nedeni ile bölgede ayakkabı fabrikası önemli rahatlama yaratacaktır. Ancak müteşebbis, bölgeye yıllardır böylesi bir yatırımı taşıyamamıştır. Devlet ortaklı bir yatırım olarak ayakkabı üretim fabrikası, hem iş alanı yaratılması hem de işlenen derinin kullanılabileceği bir tesis olacağından kalıcı bir çözüm olarak düşünülmekte midir?”

Editör: TE Bilişim