CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Akkaya Barajı’ndaki kirliliğin hat safhaya ulaştığını belirterek, “Baraj artık ‘ben kirliyim’ diye bağırıyor. 2019 yılında Niğde Belediyesi yeni arıtma yapacak deniyor. Sorun büyüyor, 2019’a kadar bu kirlilik daha da artar, soruna acil çözüm üretilmeli.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde ile Bor arasında Ömer Halisdemir Üniversitesi yanında yer alan Akkaya Barajında çevre kirliliği ile oluşan kokunun yayılması ve sulama amaçlı kullanılan suda oluşan köpükler nedeniyle Niğde ve Bor’da ciddi bir çevre sorunu yaşandığını söyledi. Gürer Akkaya Barajı’nda incelemelerde bulundu. Bor ilçe merkezindeki su kanallarını da oluşan köpükleri yerinde gören Gürer, kanallardaki köpürme olayının halen devam ettiğini belirterek, “Sulama amaçlı kullanılan Akkaya Barajı’nda meydana gelen kirlenme nedeniyle tarım alanlarına giden su köpürmeye başladı. Yaklaşık iki aydır zaman zaman iki metreye ulaşan köpükler çekildiğinde ise o yerlere bıraktığı atık ile siyah bir tabaka oluşuyor. Suyun her gün denetimi yapılmalı. İçinde canlı yaşamayan suyun Niğde merkezinden gelen atıkların etkisi ile rengi bozulmuş durumda, koku baraj yakınında durmaya engel köpükler kanalları aşıyor. Yetkililer 2019 yılında Niğde belediyesi yeni arıtma yapacak diyor, ertelenecek bir durum değil" dedi.

BARAJ 2 YIL DAHA ZEHİR SAÇACAK

Yaklaşık 3 hafta önce Akkaya Barajı’nda bir basın açıklaması yaptığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Niğde’ye gelerek, baraja modern bir arıtma tesisi yapılacağını söyledi. Ancak tesis yapımının 2 yıldan fazla süreceğini ifade etti. Şayet yeni arıtma tesisi söz verildiği gibi 2019’da bitecekse, en az 2 yıl bu baraj zehir saçmaya devam edecek” diye konuştu.

BARAJ, ‘BEN KİRLİYİM’ DİYE BAĞIRIYOR…

Akkaya Barajı’ndan akan suyun Bor’da yetişen sebze ve meyvelere zarar verdiğini yineleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, burada yetişen meyve ve sebzeleri sadece Bor halkı değil Niğdeli vatandaşların da tükettiğini ifade etti. Niğde genelinde satılan sebze ve meyvelerden 100 bin vatandaşın etkilendiğini ve bu insanların sağlıklarının tehdit altında olduğunu kaydeden Gürer, “Yetkililerin acil olarak bu bölgede önlem alması gerekiyor. Bara artık ‘ben kirliyim, ben kirliyim’ diye bağırıyor. Yetkililerin bir an önce bu duruma müdahale etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu
 

Editör: TE Bilişim