Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bütçe Plan Komisyonunda Adalet Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde söz alarak konuştu. Gürer  “kişilere karşı yargının farklı farklı kararları tartışılmaktadır.” Dedi. “Can Dündar ve Erdem Gül’e uygulananlar da vicdanı sızlatmaktadır.” Diye konuştu.

 Yargının tarafsız olması gerektiğini belirtti. “Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’ye yapılan saldırı ve hakaretlere yargı uygulaması sınırlı kalırken Cumhurbaşkanına karşı yazılan iki satırlık yazıların dahi önemle ele alınması yargı üzerinde toplumsal bakışın, en azından bir kesim yargı mensuplarının yanlı ve talimatla karar aldığı izlenimi yaratmıştır” dedi.

 Avukatların mesleki sorunlarını da gündeme taşıyan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer İnfaz Memurlarının sorunlarına da değindi.

Niğde Adliye sarayı ve Niğde cezaevi ile ilgili sorularda yöneltti.

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu-“– Sayın Başkan, Sayın Bakan, değerli katılımcılar; bütçenin hayırlı olmasını diliyorum.

 Herkes ve her kesimi kapsayan biçimde öngörülen hukuk kurallarına uygunluğu denetleyen bağımsız yargıya ve hukukun üstünlüğüne demokrasiyle yönetilen her ülke muhtaçtır.

Hukuk yalnız kanun kitaplarında yazılı kaldığında sorunların yaşanılması kaçınılmaz olur. Bundan arınmanın yolu kanunların adil ve yansız uygulanmasıdır.

Ülkemizde ne yazık ki yargıya güven düne göre azalmıştır.

 Özellikle, topluma sunuluş biçiminde abartısıyla Ergenekon, Balyoz, casusluk ve Sayın Arınç’a suikastla ilgili davalara “paralel” adıyla yürütülen davalar da eklenmiş olması ve özgürlük arayışında elinde silah olmayan, düşüncesini açıklayan kişilere karşı yargının farklı farklı kararları tartışılmaktadır. Can Dündar ve Erdem Gül’e uygulananlar da vicdanı sızlatmaktadır.

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’ye yapılan saldırı ve hakaretlere yargı uygulaması sınırlı kalırken Cumhurbaşkanına karşı yazılan iki satırlık yazıların dahi önemle ele alınması yargı üzerinde toplumsal bakışın, en azından bir kesim yargı mensuplarının yanlı ve talimatla karar aldığı izlenimi yaratmıştır.

Hukuk adına bu süreç düşündürücü ve kaygı vericidir. Yargının bağımsız ve tarafsız olması ülkede adaletin dağıtılmasında olmazsa olmaz koşulu olarak görülmelidir. “dedi

AVUKATLARIN SORUNLARINI DA ANLATTI

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Avukatların sorunlarını da dile getirdi. Gürer şöyle konuştu-“Sayın Bakan, yargılamayı oluşturan üç unsurdan bağımsız savunmayı temsil eden avukatların görevlerini yerine getirmelerine ihtiyaç duydukları yaşam ve mesleki şartlar her geçen gün ağırlaşmaktadır.

 Ülkemizde farklı alanlarda görüldüğü üzere açılan hukuk fakülteleri de bilgi kalitesi tartışılan ve ihtiyaç fazlası hukukçular yetiştirdiği meslek kuruluşlarının ifadesidir. Kontrolsüz artan avukat sayısının haksız rekabetlere neden olduğu meslek kuruluşlarınca dile getirilmektedir. Uygulamada ve mevzuatta sorunların yanında, ülkemizde avukatların yetki ve görev alanlarının da daraltıldığı belirtilmektedir.

Veraset belgesi çıkarma yetkisinin noterlere tanınması yanında avukatlarca yapılan bazı uygulamaların da notere devredileceği yönünde çalışmaların avukatlık mesleği gelir kaybının artmasına neden olarak gösterilmektedir. Biraz evvel sizin de ifade ettiğiniz gibi, noterliğe yöneliş de bu nedenle olsa gerek.

Uzlaşma müessesinin kurulması sırasında avukatlara verilen vaatlerin de gerçekleşmediği, eğitim görmüş ve görevlendirme bekleyen avukatların varlığına rağmen kamu personeli kişilerin uzlaştırmacı olarak çalıştırıldıkları ifade edilmektedir.

Danışmanlık şirketi adı altında açılan firmaların avukatlığa uygulanan yasaklara tabi olmaması, vatandaşlara hukuki eğitim almadıkları hâlde hukuki danışmanlık hizmeti vermeleri de tartışılan konulardır.

Avukatlık ücretlerine uygulanan yüzde 18 KDV de yüksek bulunularak bunun da düşürülmesi talep edilendir. Bağımsız yargının savunmasının temsilcisi olan avukatların mesleki sorunlarının çözülmesi verimli çalışmanın önünü açacaktır.

HÂKİM VE SAVCILAR

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Hâkim ve Savcılar ile ilgili de şunları söyledi- Yargı mensubu olan hâkim ve savcıların bağımsız ve tarafsızlığının önemli dayanağı olan özlük hakları ve mesleki güvencelerinin oluşturduğu da bilinmektedir.

Hâkim ve savcı atamalarında liyakat ilkesinin dikkate alınmadığı meslek kuruluşlarınca belirtilmektedir. Yargı birliğine, yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığa ters bir anlayışla adaletten ve toplum düzeninden bahsedilemeyeceği açıktır.

Yargı siyasi iktidarın kontrolünden ve yönlendirilmesinden çıkmalı, hukukun üstünlüğü ve yurttaşların yargıya inancının sürmesi sağlanmalıdır. Dedi.

İNFAZ MEMURLARININ DURUMU

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer İnfaz Koruma Memurlarının sorunları ile ilgilide TBMM tutanak dergisinde de yer alan şu açıklamaları yaptı

-“ Sayın Bakan, Adalet Bakanlığı infaz koruma memurlarının yıpranma payı ve özlük hakları iyileştirilmesi, eğitim durumu ve aynı kategoride bulunan memurlar arasında farkların giderilmesi yanında, döner sermayeden eşit yararlandırılmaları da infaz memurlarının beklentileridir. Diye konuştu.

BAKANLIK UYGULAMALARINDA BAŞARI ORANINI DA SORDU

NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer Adalet Bakanlığı uygulamaları ile de bakana sorular yöneltti.- Gürer şöyle dedi-“Cezaevlerinde tutuklu sayısının artması toplumsal sorunlarla direkt ilgilidir.

5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu gereğince Adalet Komisyonunun bulunduğu yerlerde hükümlülere yardımcı olmak üzere koruma kurulları oluşturulmuş. Koruma kurullarının görevi, ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin topluma uyumlarına yardımcı olmak, yeniden suç işlemelerini önlemek için çalışma yapmaktır. Pratikte bunun başarı oranı nedir?

 Bu bağlamda salıverilen hükümlülerden beş yılda tekrar suç işleyen kaç kişidir?

Hükümlülerden cezaevlerinde meslek edinme ve meslek eğitimi alanların cezaevi sonrası mesleğini sürdüren kişilerle ilgili bir araştırma var mıdır?

 Fiziksel koşullar kaç cezaevinin kurs ve eğitimine uygundur?

 Hükümlülerin birtakım kamusal hizmetlerde istihdam edilerek topluma kazandırılmaları yönünde yapılan çalışmada özellikle özel sektörde bu konuya yaklaşım ve amaçlanan nedir?

NİĞDE ADLİYE SARAYI VE CEZAEVİNİDE GÜNDEME TAŞIDI

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasında Niğde cezaevi ve Niğde Adliyesi ile ilgili de bakana sorular yöneltti. Gürer –“ Niğde Adliye Sarayı temeli atıldığı hâlde çok ağır ilerlemekte. Bu konuda bir sorun mu var, bunu da öğrenmek istiyorum.

Niğde Cezaevi konum ve durumuyla ülke gündemine çok gelmiş cezaevlerindendir. Benzer konumdaki cezaevleri ya kapandı ya müze yapıldı.

 Niğde Cezaevinin de kapatılarak yeni bir cezaevinin, modern bir cezaevinin bölgeye yapılması düşünülmekte midir?

Niğde de icra dairesi 1’ken 2 olmuştur. 3’üncü icra dairesinin açılması söz konu su mudur? Dedi.

 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Adliye Binası ile ilgili bir açıklama yaptı.-“ Niğde adalet sarayı inşaatına 3/7/2015 tarihinde başlanmıştır, bitiş tarihi de 2/6/2017’dir. Geçen sene bütçe nedeniyle ödenek biraz az gitti ama bu sene inşallah oradaki ödenek sorunu da olmayacaktır. Dedi. Bekir Bozdağ ile toplantı sonunda görüşen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde cezaevi ile ilgili görüşünü yeniledi. Bakan Bozdağ konuyu inceleteceğini belirtti.

 

Editör: TE Bilişim