CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde Karatlı, Dikilitaş, Dündarlı, Hacıbeyli, Aşlama ve İçmeli kasabalarında vatandaşı Anayasa referandumu ile ilgili bilgilendirdi.

Anayasa değişiklik paketinde yer alan 18 maddenin bir rejim değişikliği getirdiğini belirtti. Cumhurbaşkanın tek adam olarak ülkeyi yöneteceğini kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi; “Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcılarını atayacak, atanan kişilerin kaç kişi olacağı belli değil. Bakan var ama Bakan olduktan sonra milletvekilliği sona eriyor. Bakan görevden alınınca milletvekili olamayacak bütün vekillik hakları sona erecek.  Kaç bakan olacak, bakanın görevden alınması hangi hallerde olacak belli değil.  Cumhurbaşkanı yardımcısı, Cumhurbaşkanı vekili olduğuna göre Bakana da talimat verebilecek. Cumhurbaşkanı yurt dışına çıkınca yerine kim bakıyor, bugün için TBMM Başkanı yeni düzenlemede milletin seçtiği meclisin başkanına Cumhurbaşkanı vekâlet bırakmıyor, hani milli irade? Milli irade diyenler var ya onlar milli iradeyi temsil eden meclisin başkanına yetkilerini yurt dışında iken bırakma gereği duymuyorlar, kime bırakıyorlar atanmışa. Cumhurbaşkanı seçimle geliyor ama Cumhurbaşkanı yardımcısı atama ile, cumhurbaşkanı yurt dışına gittiğinde halkın oyu ile seçilen bir kişi değil de bir atanan kişi vekalet ediyor. Cumhurbaşkanı yurt dışında iken yerine bakan yardımcısı aynı yetkilere sahip, olumsuz bir örnek yaşanmayacağının garantisi verilebilir mi” dedi.

550 NEDEN 600 OLDU
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’nin mevcut halinden çok daha daraltılmış yetkilerle varlığının devam ettiğine dikkat çekerek Başbakan, Bakanlar Kurulu, Güvenoyu, Gensoru, Sözlü Soru önergesi gibi mevcut uygulamalar sona eriyor. Bütçe yapma yetkisi var ama süresi içinde yapılmadığında Cumhurbaşkanı oran artışı ile bütçe yapma yetkisine de sahip, Belirleyici güç tek adam olunca bürokratların milletvekiline yaklaşımı değişecek. Bakanlarla en azından kanun görüşmelerinde bütçe görüşmelerinde mecliste sağlayacağı iletişimde yok oluyor. Bakan cumhurbaşkanın iki dudağı arasından çıkacak karara göre koltuğunda kalabilecek. 550 milletvekilini 600’e çıkarıyorlar, böylece 178 milyon lira, eski parayla 178 trilyon lira vekil maaşı ödenecek ama meclis işlevi bugünden çok daha aza indirgenmiş olacak, madem her şeye tek adam karar verecek o zaman 600 milletvekili ne yapacak niye var. Parti genel Başkanı Cumhurbaşkanı olacak, Anayasa Mahkemesini belirleyecek, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun yarısını atayacak, Yargı yürütme hepsinin belirleyicisi olacak ve karar verici olduğu içinde ortak akıl yerine tek kişi ile ülke yönetilecek.  Parti devletinin yolunu açan sorunları artıran düzenlemeler ile ülkede yaşanacak sorunlar artacak. “dedi.

SORUNLARI ÇÖZEN DEĞİL ARTIRAN DÜZENLEMELER
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı konuşmalarda tek kişide toplanan yetkinin yarattığı sorunlara değindi. Şöyle dedi; “Türkiye’nin tüm yetkileri bir kişide, Niğde de Partili Cumhurbaşkanın parti kimliği ile temsil edecek kişi o partinin il başkanı Cumhurbaşkanı kimliği ile temsil edecek kişi Vali, işte tamda çift başlılığın oluştuğu halde bu ilde cumhurbaşkanın vekili valimi il başkanımı, uygulamada il başkanı dediği olacağı bilinen bir gerçek. Bu parti devletine kapı açar. Cumhurbaşkanı kaç kişiyi Cumhurbaşkanı yardımcısı atayacak bilen yok. Derse ki her il başkanı yardımcım valiler ne yapacak, Neresinden baksanız kargaşa sorun. Sürecin hayırlı bir sonuçla bitmesi ülkemizin kesinlikle hayrınadır. Bu kadar yetkili bir kişi sonu nereye gideceği belli olmayan uygulamalara nedende olabilir. Parlamenter sistemi güçlendirmek, seçim kanunu, partiler kanunu, sendikalar kanunu ahlak ve şeffaflık kanunu gibi düzenlemelerle mevcut sistemde halkın seçeceği vekillerle geleceğe yürümek doğru olandır” dedi.

 
Editör: TE Bilişim