CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Tarım, Hayvancılık ve Turizmin Gelişimi için Niğde’ye Devlet Desteği Şart” dedi.


Söyleşi: Enes Can ÖZMEN
Kamera: Fatih ÖZATA

TOPRAK TARIM YÖNETİCİSİ RASİM YILMAZ'IN FUAR DEĞERLENDİRMESİ SAYFANIN ALTINDA

Cumhuriyet Halk Partisinden  Niğde Milletvekili seçilen Ömer Fethi Gürer  Niğde’de Perşembe Pazarını,esnafları ziyaret etti. Niğde Tarım Fuarı açılışına katıldı. Esnaf Oda Başkanları ile görüştü. Kahvehanelerde yurttaşlarla sohbet etti. Niğde ilinin tarım, hayvancılık ve turizm ile gelişme yakalamasının olası olduğunu söyledi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde ilinde verilerin düzenli tutulmasının, diğer illerde ise tutulmamasının, Niğde’yi olduğundan daha farklı yansımasına neden olduğunu söyledi.  Konya, Aksaray ve Kayseri’nin dahi yararlandığı, Avrupa  Birliğine uyum sürecin de  tarıma destek sağlayan İPARD’dan yararlandırılmadığına dikkat çekti.

Niğde’de tarım, hayvancılık ve turizm alanında yapılanların yeterli olmadığını, mevcut durumunu irdelendiğinde görülebileceğini belirten Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de üretilen ürünlerin işleneceği entegre tesislerin devletinde desteği ile Niğde’ye kazandırılması gerektiğini ifade etti.

 Patates,  Elma, Lahana,  Kiraz,  Fasulye, Domates gibi ürünlerin  markalaşacak çeşitlilikte üretim tesislerinin Niğde’de olmasının şart olduğuna vurgu yapan Gürer  turizminde Niğde’de “Bacasız Sanayi” tanımına uygun değer bulmasının da önemli olduğunun altını çizdi.

 

IPARD MAHRUM BIRAKILAN NİĞDE TARIM NASIL BÜYÜYECEK?

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  IPARD Avrupa Birliği aday ve potansiyel ülkelerde tarımı desteklemek amacını taşıdığını anımsatarak şöyle dedi-“ IPA’nın beşinci bileşeninden biri olan  Kırsal Kalkınma (IPA Rural Development- IPARD) Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikasıdır. Kırsal kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için  uyum hazırlıklarını ve bu  kapsamda politika geliştirilmesini destekleme kapsamındaki çalışmalar yapılmaktadır ne yazık ki  Niğde bu sürece  dahil edilmemiştir. Bu kapsamda, IPA ve IPARD için Türkiye’ye tahsis edilen fonlardan Niğde  yararlanamamaktadır. Niğde  bölgesinde bu anlamda destek almayan tek il durumundadır.  Bu yardım ihtiyaca ve  ilin durumuna göre verilen yardımdır ki Niğde bu yardımın zorunlu içinde yer alması gereken ildir. Bu konu dahi Niğde’mizin her alanda ne kadar ihmal edildiğinin somut göstergesidir. Tarıma her türlü desteği sağlayan böylesi bir projede Niğde devre dışı kalması kabul edilemez. Niğde ilinin sınırında Konya’dan arazi alıp bu yardımdan  yararlanmak için yatırım yapanların varlığı Niğde tarımının geleceğe adına ne kadar geride kalacağınında somut yansımasıdır. Bu durumun değişmesi adına yapılması gereken her girişim her kesim tarafından yapılmalı ve Niğde  mutlaka çevre iller gibi gereken tarımsal desteği almalıdır”dedi. 

Üretim girdisi ve Sulama konularına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akkaya Barajı sorunu da dile getirdi. Gürer konuşmasının devamında; 
İKTİDARIN ELEŞTİRME DEĞİL, YAPMA MÜKELLEFİYETİ VAR

 

Akkaya barajı sulama için yapılmış bir baraj idi. Bor ve Emen ovasının sulaması için çok önemli idi. Neredeyse içinde canlının yaşamadığı gölete dönüştürdük. Buraları tarıma verimli hale dönüştürülmesi getiriyor. Niğde Üniversitesi, demokratik kitle örgütleri, sanayicisi  işbirliği ile Niğde’nin gelişmesine yönelik ciddi bir çalışma programının ele alınması geriyor. Halkımız bizim anlattıklarımızı dinledi. Buna göre bir değerlendirme yaptı. Bizim görevimiz yapıcı bir muhalefet yapmak. Düşüncelerimizi gündeme taşımak söylemek. İktidarın ise eleştirmek değil, yapmak gibi bir mükellefiyeti var. Bir bakıyorsunuz, bizim söyleyeceklerimizi onlar söyleyerek, sanki muhalefet gibi hareket ediyorlar. Oysa onlar yaptırım alanı. Yani iktidar milletvekili hiçbir konuda, şikayetlenmeye hakkı yok. Yaptırımcı olacak. Bu konuda ne destek istiyorlarsa bizde yanında olacağız. Niğde’nin sorunlarını çözmek için kim harekete geçiyorsa ben yanında olacağım. Niğde gelişirse köydeki göç durur, aş iş çoğalır. Niğde’nin doğası var, çevresi var, kaynakları var, madeni var, ne ararsınız var. Ama Niğde yarışmalarda “N” harfi olarak geçiyor. Yani Niğde’yi ürettiği ile, insanı ile mutlaka ve mutlaka Türkiye ve Dünyaya tanıtma mücadelesi vereceğiz, bu yolda her kesim ile işbirliği içinde olacağız. Sevgi ve samimiyeti Niğde’de yükselteceğiz. Sorun çözmede ben bilirim yerine, hep birlikte biz bilirize erip Niğde’nin kaderini bu kısır döngüden kurtaracağız ” dedi. 



Editör: TE Bilişim