TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi ve AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin TBMM çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gültekin, Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Milletvekili Gültekin yaptığı açıklamada; ’’Yeni tip koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında ara verdiğimiz Genel Kurul çalışmalarımıza 2 Haziran tarihinde başlamış bulunmaktayız. Genel Kurul da ilk olarak, ülkemizin ve vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği için çalışan Çarşı ve Mahalle bekçilerimizin, uzun süredir beklediği yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarının güncel mevzuat çerçevesinde düzenlenmesi ve hukuki statülerinin tespit edilmesini içeren kanun teklifini kabul ederek kanunlaştırdık. Bu kanunun görüşüldüğü Genel Kurul çalışmaları süresince, bazı siyasi partilerin her türlü engelleme ve geciktirmelerine rağmen bekçilerimizin beklediği kanun artık yasalaştırılmıştır.

Çarşı ve mahalle bekçiliği sistemi AK Parti hükûmetimiz döneminde yeniden işlevsel hâle getirilmiş bulunmaktadır. Ancak mevcut kanun görev, yetki ve sorumluluk bakımından günümüzün ihtiyaçlarını karşılamaktan yetersiz kalmıştır. Bu kapsamda çarşı ve mahalle bekçilerinin uygulamada karşılaştıkları tereddütlerin giderilmesi, sınıflandırmanın yapılması, çalışma saatlerinin diğer devlet memurlarıyla uyumlu hâle getirilmesi, devlet memuru statüsü kazandıklarından işe alınmalarına ilişkin şartların 657 sayılı kanun ile uyumlu hâle getirilmesi hedeflenerek bu kanun hazırlanmıştır. Genel olarak baktığımızda, kanun teklifimiz ile çarşı ve mahalle bekçilerinin adli, önleyici, koruyucu görev ve yetkileri ile görevli oldukları mülki sınırlar içerisinde halkımızın huzuru ve güvenliğini sağlamaya yönelik görev ve yetki çerçevesini net şekilde belirlemiş bulunmaktayız. Bu kapsamda, çarşı ve mahalle bekçilerinin, genel kolluk kuvvetlerimiz olan emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde yardımcı olmak üzere istihdam edilen silahlı bir kolluk olarak düzenlenmesi ve sınav, atama, çalışma şartlarının, hukuki statüleri bu kanunla tespit edilmiştir.

Son 1,5 yıllık süre zarfında; Çarşı ve mahalle bekçilerimizle, 127 bin 911 şahıs hakkında adli işlem yapılmış, 3 bin 643 hırsızlık olayına müdahale edilmiş ve hırsızlık olaylarında yüzde 25 düşüş sağlanmıştır. Bin 32 kayıp çocuk bulunmuş, 3 bin 154 kayıp şahıs bulunmuş, 56 bin 168 aranan şahıs hakkında işlem yapılmış, 237 kilogram esrar, eroin, kokain benzeri uyuşturucu ve 28 bin 679 adet uyuşturucu hap ele geçirilmiştir. Ayrıca uzun namlulu silah, 2 bin adet tabanca, av tüfeği, el yapımı patlayıcı vesaire muhtelif yasaya aykırı silah parçaları da bekçilerimiz sayesinde ele geçirilmiştir.

Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği için emniyet teşkilatımızın her zaman yanındayız ve görevli memurlarımızın da uygun ortam ve şartlar da en verimli şekilde çalışabilmeleri için bizlerde üzerimize düşeni her zaman yerine getireceğiz. Bekçiler kanunumuzun, ülkemize ve vatandaşımıza, bekçilerimize ve emniyet teşkilatımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Editör: TE Bilişim