CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer  Fethi  Gürer  gençlerin sorunlarının incelenmesi için Meclis araştırması istedi.
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer:“Üniversitede öğrenci gençlerin  önemli bir kesiminin  yaşadıkları yerde ve okullarda  sanat ve kültür etkinliklerinde yer almadıkları, genel anlamda sosyal faaliyetlere yönelmedikleri gözlenmektedir. Gençler  “mahalle” ve çevre baskısı olmak üzere çeşitli nedenler ifade etmektedirler. Gençlerin sosyal yaşamdan giderek uzaklaşmalarının, bulundukları şehir ve üniversitelerde sanat, kültür  ve sosyal etkinliklerde daha sınırlı yer almalarının nedenleri, gençlerin yaşama bakışta, durumlarında meydana gelen değişimlerin incelenmesi, araştırılması neden ve sonuçlarının değerlendirilebilmesi  gereklidir”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “ Gençlerin yaşama hazırlanmasında  yenilikçi, üretken ve erdemli bireyler olmalarının sadece derslere  girip çıkmaları ile  olamayacağı bir gerçektir.”dedi ve şöyle konuştu:“Spor faaliyetleri,öğrenci kulüpleri, tartışma platformları, gönüllü yardım  faaliyetleri gibi etkinliklerin gençlerin kendilerini daha iyi tanımalarında önemli olacağı mutlaktır.Ancak bu çalışmalara  tüm üniversitelerde aynı düzeyde bir katılım ve ilgi sağlanamadığı gibi farklı üniversitelerde  bu anlamda  sınırlı sayılabilecek çalışmalar vardır.

Sosyal ve kültürel etkinlikler, gençlerin yeni beceri  kazanmalarına ve derslerde  edindikleri  bilgilerin  yaşamda  uygulamalarına yardımcı olur. Sosyal  etkinliklere katılan  öğrenciler arasında  disiplin, sorumluluk duygusu, kendine güven ve arkadaşlık duyguları daha yaygınlaşmaktadır. Sosyal etkinliklerde yer alan öğrencilerin takım çalışması, analitik düşünme ve sorun çözme gibi becerilerinin daha hızlı geliştiği de incelemelerle saptanmıştır.

“Sesini kes”, “sınıfını geç”, ”cebini düşün” anlayışına yönelik öğrencilerin yetişmesinin mevcut hükümetin yaklaşımı olduğunu söylemek çok yanlış olmaz. Hükümetin bu bağlamda gençlerin sosyal ve kültürel etkinliklere katılmalarını teşvik edici olması gerekir. Bu anlamda dahi yapılanların tek başına araştırılması gerekecek bir konu olduğu gerçektir.

 Üniversitelerin bilim, kültür ve üretim merkezleri olması, öğrencilerin sosyal anlamda her olanağa da sahip olması ile olasıdır. Bu nedenle tüm üniversitelerin bu yönlüde ele alınarak değerlendirilmesi gençlerin sahip oldukları olanakların görülmesi adına da önemlidir. Çağımızda  kültürel, toplumsal, ekonomik değişimin öncüsü sayılan üniversitelerde  toplumun geleceğini şekillendirecek öğrencilerin eğitimleri yanında yaşadıkları ortam ve sosyal olanaklarla donanımlı olmaları önemlidir. Bulunduğu kente okuduğu okula yabancılaşan ve yalnız dersleriyle-ki ezberci bir yaklaşıma yönelerek-  başarıyı arayan  öğrencinin okul sonrası sorun yaşaması da kaçınılmazdır.

Üniversiteler ve  öğrenci sorunlarının araştırılması için oluşacak komisyon ile üniversitelerde genel durumun irdelenmesi, kültürel ve toplumsal durumun ele alınması, üniversitelerin bütçelerinde kültürel etkinlikler ve uygulamaları ile ayrılan payın değerlendirilmesi için meclis araştırması açılmasını talep ediyorum” dedi.
 

 
 
 
Editör: TE Bilişim