CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Fertek  için sürdürdüğü çalışmalar ile Fertek’in hak ettiği değere  ulaşmasına çalışıyor. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde ilinde çok önemli merkezler bulunduğunu, Fertek yerleşmesinin de bunlardan olduğunu belirtip  “Tarihi hamam,  cami olarak kullanılan kilise, tarihi su kaynağı, sokak dokusu, tarihi evleri ile Fertek çok önemli bir merkez. Ne yazık ki gereken değere ermedi. Milletvekili olarak Fertek’in sorunlarını Mecliste dile getiriyorum ve getirmeye devam edeceğim” dedi.

Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in  Niğde ili Merkez ilçe Fertek  Köyü Kentsel Sit Alanı çalışması ile ilgili sorusuna, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın  verdiği yanıtların da takipçisi olacağını ifade etti. Bakan Nabi Avcı Meclis kürsüsünden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlarken Fertek konusunda şöyle konuştu:“Niğde Fertek Köyündeki sit potansiyeli ve kültür varlıklarının tespit ve tesciline ilişkin çalışmalara başlanmış olup Niğde Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve İl Özel İdaresiyle koordinasyon içerisinde yerinde inceleme öncesi gerekli bilgi ve belgelerin toplanması ve değerlendirilmesi yönünde işlemler devam etmektedir.Peki,  Fertek Köyü kentsel sit alanı kapsamına alındı mı? Fertek Köyündeki irdeleme çalışmaları tamamlandığında konu Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunulacak, kentsel sit önerisinin kurulacağının uygun görülmesi hâlinde kentsel sit alanı yapılacaktır” dedi.

Kültür varlıklarının korunmasına ilişkin Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan bu konuda da şöyle konuştu:“ Ülkemizde bulunan korunması gerekli kültür varlıkları, bunların korunma alanları ile sit alanlarına yönelik her türlü faaliyet, temel ve özel bir kanun olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Bakanlığımızca yürütülmektedir. Anılan kanun kapsamında kaldığı tespit edilen alanlar ile tarihî binalar, camiler ve benzeri taşınmazlar koruma bölge kurulunca tescil edilmekte, tescilli yapıların korunma alanları belirlenmekte, eğer korunma alanı belirlenmemişse Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 5 Kasım 1999 tarihli ve 664 sayılı İlke Kararı uyarınca tescilli parsele komşu olan veya aralarından yol geçse dahi bu parsele cephe veren parseller korunma alanı olarak kabul edilmektedir. Bu doğrultuda 2863 sayılı Kanun ilgili mevzuatı ve İlke Kararı uyarınca korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının tescil edilmesi, bu yapılar için korunma alanı belirlenmesi ve her türlü fiziki ve inşai müdahale Bakanlığımız iznine tabi olup Niğde ili kent merkezinin siluetine ilişkin Bakanlığımızca ayrı bir çalışma yürütülmemektedir.”
 

 
Editör: TE Bilişim