Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  erken çocuk eğitiminde bölgesel farklılıkların yanında kent kırsal ayrımı ile oluşan sorunların Meclis araştırması ile incelenmesini istedi.
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“İnsanın doğuştan getirdiği yetenekleri geliştiren en önemli araç eğitimdir.Okullaşma açısından ülkenin çeşitli bölgeleri ve kırsal-kentsel farklar vardır.Bunun yanında okul öncesi eğitimde  iller arası kent-kır arası farklılıklar had safhadadır.Türkiye’de erken çocukluk eğitiminin durumunun  irdelenmesi, bu bağlamda oluşan sorunlar ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi  gereklidir.”dedi.
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti:“Çocukların büyüme ve gelişimindeki erken çocukluk dönemindeki eğitim ve bakımın  önemi bilinmektedir. Okul öncesi  süreç   çocukların özsaygılarını geliştirecek ve okula hazır olmalarını sağlayacaktır. Aile, çocuğun sevgi, bakım ve özen gördüğü ilk çevredir. Ancak çocuğun fiziksel, duygusal ve düşünsel gelişimi açısından büyük önem taşıyan ikinci uyarıcı çevre okul öncesi eğitim kurumlarıdır.
 
Ülkemizde erken çocukluk eğitimi ile ilgili  süreç  eğitim politikalarına da yansımış, 2008 yılında  MEB  5 yaş için % 100  okullaşma hedefi açıklamıştı. 2012-2013  öğretim yılı itibari ile  ilköğretime başlama yaşının aşağı çekilmesi sonucu  4+4+4  düzenlemesi sonrası değişime uğradığı ve  oluşan algı ile erken yaşta okula başlanılması  sonucu  okul öncesi eğitime yönelişte gerileme olduğu görülmektedir.
 
 5 yaş grubunda okul öncesi eğitim  oranında % 40 oranındaki azalma  2014-2015  eğitim öğretim döneminde  % 53.8 kadar yükselmiştir. Bu durumda okul öncesi eğitim almayan çocuk sayısında bir artışın varlığını göstermektedir.
 
Bölgeler ve sosyo-ekonomik düzeyler arasındaki farklılıkların varlığı,erişimde yaşanan sorunlar ve eğitimin ücretli olması gibi nedenlerle okul öncesi eğitime yönelişin istenen düzeyde olmamasının bir farklı nedenidir.Ancak daha önce sağlanan gelişmelerinde geriye dönüşü bu bağlamda önemli bir sorun yaratmıştır.
 
Birleşmiş Milletler  Küresel Kalkınma  hedefleri çerçevesinde ,erken çocukluk döneminde  nitelikli eğitim  gelecek kuşakların  yetiştirilmesinde  önemsenmektedir. Her çocuğa eşit fırsat sunacak  erken çocukluk eğitiminin niteliğinin artması ve yaygınlaşması için yapılması gerekenlerin araştırılması bu bağlamda gereken düzenlemelerinde sağlanması ile olasıdır.
Erken çocukluk eğitimi alan  çocukların ilkokula başlamaya hazır kılınması, okul yaşamlarında daha başarılı olmalarının da yolunu açmaktadır.2012 yılında yapılan bir araştırmada  15 yaş grubunda yer alan öğrencilerin  % 70’nin okul öncesi eğitim  almadıkları, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme  programı çerçevesinde bu bağlamda  65 ülke içinde Türkiye’nin  en düşük orana sahip olması sorunun önemle ele alınması gereğinin de bir göstergesidir.
 
            Nitelikli okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamasında değerlendirilmesi ve bu bağlamda düzenlemeye gidilmesi düşünülmelidir. Okul öncesi eğitime erişim fırsatları öncelikle en az fırsata sahip çocuklar olmak üzere tüm çocuklara yaygınlaştırılmalıdır. Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında tam gün eğitim sağlanmalıdır.Okul öncesi eğitimin  varlıklı illere göre geri olan bölgelerde durumu, kent-kır ayrımında ortaya çıkan durumlar, erken çocukluk döneminin eğitimin yanında çocukların bakımı da dahil çok yönlü ele alınması, bakım ve eğitim hizmetleri dahil kapsamlı bir çalışmanın yapılması ve gereken yasal düzenlemelerle konunun çok boyutlu irdelenmesi önemlidir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları, Yerel Yönetimler ve uzmanlarında içinde olacağı araştırma ile konunun tek elden yönetilmesi, çocuklara okul öncesi sunulacak hizmetlerin bakım ve eğitim hizmetleri yoksulluktan sağlığa, istihdamdan doğrudan destek çalışmalarına çok kapsamlı ele alınması, dezavantajlı  gruplara öncelik verilecek biçimde bir çalışmanın planlanması ve ele alınması geleceğimiz adına önemli bir çalışma olacaktır.
 
Türkiye’de  4 yaşından itibaren  ücretsiz nitelikli okul öncesi eğitime hedeflenmelidir. Bu bağlamda durumun saptanmasını sağlayacak bir meclis araştırma çalışmasının yapılması ülke genelinde bölgesel durumların da dikkate alınması önemli bir sonuç üretecektir.

Erken çocukluk eğitiminin artırılması, ailenin sürece katılması, erken çocukluk eğitiminde kalite standartlarının ele alınması, öğretmenlerin mesleki standartları ve hizmet öncesi eğitimin niteliğinin araştırılması ve erken çocukluk döneminin çok boyutlu ele alınması için meclis araştırması yapılmalıdır”.
 

 
 
Editör: TE Bilişim