Niğde  Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde elma üreticilerinin sorunları, üretimden pazarlamaya kadar yaşanan sürecin irdelenip, incelenmesi, sorunların çözüm yollarının ortaya konabilmesi amacıyla” Meclis araştırması istedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  elma ürünü ile ilgili Meclis araştırması talebinde gerekçe olarak şöyle dedi:“Türkiye’de elma üretimi Niğde, Isparta, Karaman, Amasya, Bursa İlleri başta olmak üzere yaygın bir alandadır. Dünyada önemli elma üreticilerinden biri de ülkemizdir. 2002 yılında hektar başına alınan verim 20 ton/hektar iken, 2015 yılında hektar başına 18 ton/hektar ürün alınır duruma gerilemiştir.  Ağaç sayısı artan ülkemizde düşen verim dikkat çekicidir. Elma ürününde rekolte artışlarında pazarlama ve satış sorunu da yaşanmaya devam edilmektedir. 2015 yılında en çok elma ağacı bulunan il olan  Niğde’de 450 bin ton elma üretimi gerçekleşmiştir. Ancak önemli miktarı üreticinin elinde kalmış, modern depoların yetersizliği nedeniyle maliyetine dahi değer bulamadığı için ya meyve suyu tesislerine verilmiş ya da çürümüştür.  Niğde’de 2011 yılında 20.733 hektar alanda elma ağacı varken 2015 yılında 22.852 hektar elma alanına ulaşmıştır. Üretim de 2011’de 331.533 ton iken 2015’te 450 bin tona ulaşmıştır. Buna karşın pazarlama sorunu nedeni ile üretici maliyetine bile ürün satışı yapamamıştır.

Elmada üretimden stoklama ve pazarlamaya kadar oluşan sorunlar geçmişten günümüze kadar devam etmiştir. Geleceğe taşınmaması adına yapılabilecek çalışmalar Meclis araştırması ile her yönüyle ele alınmalıdır. Tarımla ilgili üretici ve tüketici lehine düzenli bir planlamanın olmaması sorunların da ilk nedenidir. Kaliteli ürün ve yurt dışı satışını amaçlayan tarım işletmeleri sayısı sınırlıdır. Gübre, mazot, ilaç, elektrik girdileri yüksektir. Bu nedenle üretim aşamasında üretici zorluklar yaşamaktadır. Sulama suyu diğer illerde olduğu gibi Niğde’de de sorundur. İç pazar ağırlıklı satılan ürünün, son tüketiciye erişiminde de aracılık sistemi ile artan bir fiyat vardır. Üretici, maliyetine ürünü satamazken, tüketicinin pahalı ürün alması da düşündürücüdür.

Ülkemizde elma üretiminde dikiminden pazarlamaya kadar karşılaşılan problemler ve çözüm yolları ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapılması, planlı bir üretim-pazarlama sürecinin oluşmasını sağlayacak çalışmalarda bulunulması ihtiyaçtır.

Elma gibi yurt dışı pazarına sahip ve çok amaçlı işlenebilen, insan sağlığı için yararları bilinen bir üründe dahi sorun yaşanması anlaşılır değildir.

Çiftçi kuruluşları, mühendis odaları, çiftçi ve üreticilerin öneri ve düşünceleri de alınarak kapsamlı bir yol haritası oluşumunda Meclis araştırmasının önemli olacağını düşünüyorum”.

Editör: TE Bilişim