Tüm Yurtta olduğu gibi ,ilimizde de Seçim Sandığı için geri sayımın ve siyasi çalışmaların gitgide hızlandığı bir dönemdeyiz, Editörümüz Dâhi GEDİK, aldığı davet üzerine gittiği İstanbul’da hem haber çalışmasını yaptı hem de  Niğde Eski Milletvekillerinden hemşerimiz Rıfat Yüzbaşıoğlu ile röportaj yaptı. Yüzbaşıoğlu o döneme ait bir çok hatırasını bizlerle paylaştı.
  
Siyaset deyince sizin aklınıza ne geliyor?
 
Öncelikle siyaset bir üretme işidir, yeni şeyler meydana getirme işidir. Burada amaç Halkın ve toplumun refahı –mutluluğu için yeni üretim kaynakları meydana getirmek ilin ve bireyin sosyo ekonomik çıtasını yükseltmektir,  siyasette her şey insan için Türkiye içindir.
Geçmişe baktığınız da Niğde’ye gelen hizmetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Geçmişe baktığımız da, Merhum Adnan Menderes hükümetinin adalet bakanı Hüseyin Avni Göktürk merhumun Niğde’ye çimento fabrikası hizmetinden sonra ta ki 1991 yılına kadar Niğde’ye ve Niğde halkına bu amaçla hizmet eden siyasetçi olmamıştır. Benim milletvekilliğim ile beraber ve özellikle şahsi ve ekibimin çabaları (Milli eğitim komisyon üyesi olan Çanakkale, Kütahya ve Hatay milletvekillerinin) ve bu milletvekilleri ile yaptığım uzlaşma sonucu başbakan Süleyman Demirel’in yüksek ilgisi ile Niğde Üniversitesi ve bununla birlikte Çanakkale, Kütahya, Hatay üniversitelerinin kuruluşu sağlandı.
Niğde bu illerden çok geride ve kiralık ev dahi bulunmayan bir kasaba şehri idi. Niğde üniversitesi ile birlikte halen hizmet veren Sabancı kız öğrenci yurdu için rahmetli Hacı SABANCI’ ya kendimi Adana da bizzat makamında kabul ettirerek sözünü aldım. Sonra yurt açığının ciddi bir seviyede olması nedeniyle Türkiye de 2 tane de olan milli piyango öğrenci yurdunu da zamanın milli piyango genel müdürü Sayın KÜSEMENOĞLU ile birlikte Niğde’ye kavuşturmuş oldum.
Çok önemli bir gelişmeyi anlatmak istiyorum. Türkiye de Niğde Üniversitesi ile beraber toplam 50 üniversiteye ayrılan 40 milyon 750 bin TL’nin 1993 yılında 40 milyon 250 Bin lirasını Niğde Üniversitesi yüksek planlama kurulu üyelerini ikna ederek ( zamanın bakanı Onur KUMBARACIBAŞI, devlet bakanı Necmettin CEVHERİ, başbakan yardımcısı Murat KARAYALÇIN ve başbakan Tansu ÇİLLER’İN onayı ile Niğde’ye Türkiye’nin bütçesini rektör beyin önüne koydum.
O zamanın kurucu rektörü Oktay YAZGAN beyefendi kendisine çok önemli bir kaynak bulduğumu ifade ederken bana eğer 5-10 milyonluk getirebilir isem kendisi kampusun önüne Rıfat YÜZBAŞIOĞLU heykelini diktireceğini bizzat ifade etti.
Bende rektörün bu ifadesi üzerine ‘’Siz rahat olun benim heykelim 5-10 milyona değil 40 milyona dahi dikilemez’’ demiştim.
Sayın Oktay YAZGAN o günün parası ile paranın tam 40 milyon olduğunu konusunda bir fikir sahibi değildi. Ve kısa zamanda Çiller hükümeti 50 üniversiteye ayrılan toplu konut fonunda 40 milyon 750 bin liranın 40 milyon 250 bin lirasını Niğde ye aktaran yazıyı rektörün masasına getirdim ve bu anında resimli belgesi mevcuttur. Bu para ile Niğde üniversitesi bilgi işlem merkezi ve bu paranın birçoğu da Niğde esnafının geri döndü. O gün ki krizden en az etkilenen şehir Niğde oldu. 
Bizim kurduğumuz Kütahya üniversitesi bu paradan 5 kuruş almazken Türkiyenin bütçesini alan Niğde üniversitesi 1995 in sonunda öğrenci mevcudu 20 bin di, Kütahya’nın ki 7 bindi. Bu gün Niğde’nin 15 bin civarında, Kütahya’nın ki ise 35 bin öğrenciye sahip.
Yapılan bu hizmetlere sahip çıkılmadığını ve karşılığının bu şekilde olmadığını görüyor ve çok üzülüyorum.
 
Niğde üniversitesinin gelişiminde gerek siyasetçilerin gerekse bir takım Niğdeli hayırsever hemşerilerimin payı vardır ama şu açıkladığım detayları ile bugün, o gün toplumunun bu konudaki dikkatlerinin toplamalarını istiyorum. Bende önce ve benden sonraki siyasetçilerinin tesadüfî gelmiş olmamalarını isterdim.
Milletvekilliği bir proje ve ekip işidir. Niğdeli hemşerilerin her açıdan konuyu iyi değerlendirmelerini istiyorum.
Niğde’nin geleceği için önemli bir olay daha var. Niğde Havaalanı ve Roma Havuzu projesi.
 
Havaalanın Nevşehir’e yapılamayacağını dair hazırlanan teknik rapora dayanarak teklif edilen Niğde havaalanına, zamanın başbakanı Tansu ÇİLLER Hanımın (Rıfat YÜZBAŞIOĞLU’na devlet bakanı ve başbakan olarak devlettin bütün imkânlarını verdiğini çok amaçlı liseler hastaneler ve benzeri hizmetler gibi ifade ile ), Niğde havaalanına karşı çıkmıştır.
Buna rağmen Rıfat YUZBAŞIOĞLUN’nun bizzat teklifi ve ısrarı ile bütçe komisyon üyesi rahmetli Yahya USLU’nun meclis bütçesi komisyonuna müşterek imza ile sunulan ve meclis bütçe komisyon üyesi İbrahim ARISOY’ UN ve Konya milletvekili Mehmet Ali YAVUZ desteği ile Niğde Havaalanı ve Roma havuzu projesine para ayrılmıştır. Çillerin 20. Dönem hükümetin de, parası ve yeri belirlenen Niğde havaalanın açılışı bizzat gelerek kendisi ‘’Her ile bir havalalanı’’ sloganı ile temel atmıştır.
Bu projeden için bütçeden gelen para Niğde il özel idareye aktarıldı. Ve bu para bu amaçlar için kullanılmadı. Ve bu paraların nerelere hangi amaçlar için kullanıldığını da merak konusu.’’şeklinde ifade etti.
Yüzbaşıoğlu son olarak  www.borhaber.net aracılığı ile siz hemşerilerine şu mesajı iletmek istedi.  
Sevgili hemşerilerim,
Yapılan bu hizmetler ile ilgili halkımızın ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ve siyaset adamlarımızın daha duyarlı takipçi ve gerektiğinde hesap sormayı bilmeleri gerekmektedir.
‘’Demokrasinin en güzel nimeti hesap vermek ve hesap sormaktır.’’
 
Rıfat Yüzbaşıoğlu’nun yaptığı çalışmalardan oluşan  belgesel  videosu aşağıdadır.
 
 
Editör: TE Bilişim