Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili  ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  Niğde’de  sulu tarımın yaygınlaşması ve kıraç alanlardan verim artışı sağlanması için sulama suyu sorununun çözümlenmesi yönünde çalışmalarına devam ediyor.
 
 Çok sayıda köy ile ilgili sorunu bakana ileten ve çözüm isteyen Gürer TBMM’de yaptığı konuşmada  şöyle dedi:“Niğde ilinde sulama suyu önemli sorundur. Kıraç alanların yıllardır sulama suyu beklentisi devam etmektedir. Ziyaret ettiğim Niğde Merkez Himmetli köyünün; Bor Karanlıkdere köyünün, Bor Halaç köyünün; Çiftlik Asmasız Köyünün; Ulukışla Madenköy köyünün, İmrahor Köyünün, Gedelli Köyünün, Tepeköy Köyünün, Şeyhömerli Köyünün, Kolsuz Köyünün, Hasangazi Köyünün, Karacaören Köyünün, Horoz Köyünün gölet beklentileri devam etmektedir. Niğde Çavdarlı Köyü, Dikilitaş köyü, Orhaniye, Kiçağaç Köylerinde de Misli Ovası'nda da sulama suyu sorundur. Emirler Köyü kapalı sisteme geçilmesi, Ulukışla Porsuk Göletine Acıpınar'ın bağlanması, Darboğaz gölet su kaçağının önlenmesi yıllardır çözümlenmesi beklenen sorunlardır. Sayın Bakana yönelttiğim sorulara verdiği yanıtlarda programa alındığı belirtilmekte ancak bugüne kadar bunlarla ilgili yapılan çalışmalar yoktur. Bir an önce bu çalışmanın yapılması beklentidir. Ayrıca Misli Ovası'nda elektrikle kuyulardan su çıkarılmakta, çiftçiler bu anlamda mağdur olmaktadır. Bölgeye sulama suyunun Ecemiş'ten getirilerek sulama suyunun da bu yolla çözülmesi beklentidir”dedi.

ŞEKERPINAR VE ECEMİŞ SUYU İÇİN VAATLER KADAR İŞLER HIZLI İLERLEMİYOR

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Orman ve Su İşleri Bakanına  yöneltiği yazılı sorulara verilen yanıtları da tatmin edici bulmadı.
 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Mecliste yaptığı konuşmada bu konuya da değindi.

Gürer şöyle dedi:“ Orman ve Su İşleri Bakanlığına iki tane net soru sordum: "Niğde Şekerpınar'ın içme suyu olarak Niğde, Bor ve Ulukışla'ya getirilmesi için bir çalışma var mıdır?

VİDEO AŞAĞIDA


 Ecemiş suyunun sulama suyu olarak Niğde iline getirilmesi için bir proje çalışması var mıdır?" dedim.
Bunlara verilen yanıtta; Konya Kapalı Havzası Master Plan İşi" kapsamında hazırlanan Ecemiş Kaynaklarından Su Temini Ön Raporu ile Aksaray ve Niğde illeri, Konya Emirgazi ilçesinin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyaçları incelenmiştir. 

    Söz konusu çalışmayla Niğde kent merkezi, Kemerhisar, Altunhisar ve Bor ilçeleri, Konya İli Emirgazi ilçesi, Aksaray kent merkezi ve Taşpınar ilçesine toplam 63.96 hm3/yıl verilecek su temin edilecek olup, birim su maliyetini 1,76 metreküp/lira olarak belirtilmiştir. Ecemiş Kaynakları'ndan Su Temini Ön Raporu'nda sulama suyu teminine yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. 

   Şekerpınar’dan Niğde İline içme suyu temini için çalışmalarına devam edilen “Konya Kapalı Havzası Master Planı kapsamında incelenmekte olup, söz konusu master  plan raporunun tamamlanmasını müteakip konu değerlendirilecektir”denilmektedir.
 
 Bu durumda   Niğde’de yerel basınımızın manşetlerinde yer almış olan iki önemli su kaynağı Ecemiş Suyu ve Şekerpınar suyu için kısa vadede bir çalışmanın olmayacağı görülmektedir. Sulama suyu ve içme suyu Niğde için önemli sorundur ve bir an önce bu konuların ciddi olarak ele alınması çözüm üretilmesi şarttır”dedi.

 
Editör: TE Bilişim