CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde’nin ekonomik sorunları ve çözüm önerileri hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Şafak’ın Niğde için önerileri şöyle ;

05.10.2012 tarihinde Cuma günü, Niğde'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın düzenlediği,  patates üreticilerinin sorunlarını kapsayan toplantıya katıldım.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, bürokratlarının da katıldığı toplantı da, Niğde çiftçisinin tüm sorunları bakanlık yetkililerine aktarıldı.

Toplantıda yaptığım konuşmada, Niğde'nin 5 çeşit ürünü bulunduğunu,  bunların para etmediği zaman Niğde ekonomisinin duracağını anlattım.

Basın aracılığıyla, kamuoyuna bir kez daha düşüncelerimi aktarıyor ve paylaşıyorum.

Niğde ekonomisi tarıma bağlıdır. Türkiye üretiminde 5 çeşit üründe önemli paya sahiptir.

 Niğde ilimiz, Türkiye’nin toplam patates üretiminde %20’sini (yaklaşık 900 bin tonu), elma üretiminde  %15‘ini, lahana üretiminde %12’sini, pancar üretiminde %13’ünü, ekiliş bakımından buğday ürününde birinci sırayı almaktadır.

Ayrıca hayvancılıkta önemli bir üretim payına sahiptir. Örneğin 900 bin ton patatesin kilosunu 10 kuruştan sattığınız zaman 90 milyon (Trilyon), 50 kuruştan sattığınız zaman 5x900=450 milyon, yani eski parayla 450 trilyonluk ekonomik değer  Niğde çiftçisine ve dolayısı ile  esnafımıza  yansır. Bu durum pancar, elma, lahana ve buğdayda da  farklı oranlarla benzer çıktılar verir ve aynıdır. 

Bu yıl  Niğde ekonomisindeki sıraladığım 5 önemli ürün para etmemektedir. Burada tarım ürünleri yani bu 5 ürün (meyve-sebze hariç) bu yıl  para etmez ise  şu sonuç çıkar; Yaklaşık tarımdan 1 milyar 200 milyon gibi bir katma değer yaratan Niğde ekonomisinde bu yıl bu geliri  %50 düşecektir  ve Niğde iline yaklaşık  600 milyon  TL  daha az para girecektir.

 Bana kimse TUİK’ ten örnek vermesin! O sahte hesaplamaları ben Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Turizm Bakanlığı bütçesi görüşülürken anlattım ve Bakan da bunu kabul ederek TUİK’ le yeni çalışma başlatacağını kamuoyuna açıkladı.

Niğde halkı, çiftçisi, esnafı  ve iş dünyası şunu kavramak zorunda; bugün itibarı ile ekonomi tarıma dayalı olup, sanayi gelirleri  Niğde’yi besleyecek durumda değildir. Madencilik sektörünün gelirleri ortada halka yansımıyor. Turizm gelirleri çok düşük. 

Bu kapsamda; başta tarım ürünlerini ihracatı ve iç pazarda gıda endüstrisinde kullanılması yönünde çalışmaları hükümet başlatmak zorunda ve tedbirlerini almak zorundadır.

En kısa sürede Sanayi, Turizm ve Madencilik sektörlerinin geliştirilmesi konusunda stratejik araştırmaları yapıp, Niğde ekonomisine yön vermek zorundadır.

1. Niğde’de ciddi bir bölgesel ekonomik koordinasyon kurulu kurulmalı (sadece Kop projesinin kuyruğuna takılmamalı)

2. Niğde Üniversitesi’ne ciddi kaynaklar ayrılarak Teknopark kurulmalı; mühendislik dalında gelişimi sağlanmalı.

3. Enerji konusunda güneş enerjisi kullanımı  derhal devreye sokulmalı, başta tarım ve sanayi alanına katkı sağlanarak maliyetler düşürülmeli ve buna Üniversite öncülük etmeli.

4. Tarım ürünlerinin  gıda endüstrisinde kullanılması, ihracat kapılarının açılması, önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Ya da ürün dokusunun çeşitlendirilmesi gerekir.

5. Turizm alanında Aladağlar ve Bolkar dağlarına, kayak ve dağ göl projesi hayata geçirilmeli.

6. Belediye’nin ciddi, tartışmasız ve tarafsız bir nazım imar planı yaparak, kentleşmenin ve inşaat sektörünün önündeki engelleri kaldırmalı.

7. Üniversite öğrencilerinin Yurt barınma sorunu çözülmeli.

8. Beşeri sermayenin Niğde’de kalması için Niğde’ye KOSGEB kurulmalı

9. Havaalanı derhal Niğde’ye, kent merkezine yakın bir yere  planlanmalıdır.

10. Teşvik kapsamına alınan ilin sanayi için avantajları iş dünyasına iyi anlatılmalıdır. 

Bu düşünceler hayata geçirilmeden Niğde’nin kalkınması mümkün değildir. Bunun için yetki iktidardadır, bunları yapması, çözmesi gereken  iktidardır. Bu sorun ve önerileri Ana Muhalefet Partisi olarak çok sıkı şekilde takip ediyoruz. Mecliste sorunların bir kısmını gündeme taşıdık ve sorunların çözümü için gündemde tuttuk. Niğde’nin ve ülkemizin ilerleyebilmesi için sorunların takipçisi olacak, her sorunu meclis gündemine taşıyacağız. 



Editör: TE Bilişim