CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, bugün TBMM’de gündem dışı söz alarak kürsüden Niğde’nin sorunlarını 5 dakika 12 saniye sığdırmak zorunda kaldı.

Haber: Selim GÖKEL

Niğde’nin sorunlarını içeren TBMM konuşmasında, Milletvekili Doğan Şafak Niğde’nin bir çok sorununa değindi.

 

HAVAALANI VE YÜKSEK HIZLI TREN

Doğan Şafak konuşmasında; Niğde’nin sorunları 13 yıldır çözüm beklemektedir. 1996 yılında Emen Ovasında yapılına başlanmış olan havaalanı 18 yıldır bir türlü bitirilememiştir. Şuanda havaalanının inşaat tabelası ve  tel örgüleri sökülmüş, arazi hayvanların otlak yeri haline gelmiştir. Konu ile ilgili 2012 yılında verdiğimiz soru önergesine eski Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın yanıtı, “Niğde’ye havaalanı yatırımı ve yapımının planlarının bulunmadığı” yönündedir. Yüksek Hızlı Projesi Niğde’yi kapsamamaktadır.

ADLİYEYE ÇİVİ ÇAKILMAMIŞTIR

 Adliyeye bir çivi çakılmamıştır. Tuvaleti tadilat yapılıp hakim odası yapılmıştır. Niğde Ankara otoban yolu çalışmaları bu hükümet döneminde kağnı gibi ilerlemektedir. Niğde Üniversitesi’nde 22 bin 400 öğrenci bulunmasına rağmen ilimizde sadece 5 bin 500 yatak kapasiteli yurt bulunmaktadır. Öğrencilerin büyük bölümü barınma sorunu ile karşı karşıyadır.

NİĞDE GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ TEKRAR AÇILMASI GEREKMEKTEDİR

1999 yılında ilimizde bulunan Gümrük Müdürlüğü kapatılmıştır. Bu Müdürlüğün kapatılması ihracatçıları hem maddi hem manevi yönden büyük zarara uğratmıştır.  Madencilik sektöründe ve tarım alanında gelişmeye açık olan ilimizde Gümrük Müdürlüğünün tekrar açılması gerekmektedir.

Niğde Bor Şeker Fabrikasına yeterince yatırım yapılmamaktadır. Fabrikayı satmak için fırsat kollanmaktadır. Burada çalışan geçici işçilerin kadro sorunu yıllardır sürüncemededir. Mahkemece haklı bulunan ve geçici çalışan karayolları işçilerin sorunu bir an önce çözülmelidir.

Bor Askeri fabrikasında hiçbir yeni yatırım ve personel alımı yoktur.

 

SEL VE DON FELAKETİNDE ZARAR GÖRENLERE YARDIM YAPILMAMIŞTIR

Geçtiğimiz yıl Çiftlik, Bozköy ve Divarlı kasabalarında sel felaketi yaşanmıştır. Alt yapı köprüler ve kasabaların içinde yollar tamamen tahrip olmuştur. Bozköy halkı canlı hayvanlarını kaybetmiş, ekili tarım alanlarını sel basmış ve çiftçimiz zarar görmüştür. Bozköy ve Divarlı kasabasında tespitler yapılmasına rağmen, Bakanlık tarafından hiçbir yardım yapılmamış ve ödenek ayrılmamıştır. Türkiye’de 5 çeşit tarım ürününde toplam üretimin yüzde 13’ü üzerinde üretime katkıda bulunan ilimizde pancar üreticileri kota uygulamalarından. Lahana, elma, patates ve buğday  üreticileri ürünlerinin para etmemesinde. Pahalı gübre ve mazot, enerji maliyetleri yüzünden ekonomik yönden sıkıntı yaşamaktadır. Çiftçilere yapılacak olan mazot, gübre desteği başvuru süresinin uzatılması gerekmektedir. Çiftçimizin elektrik borçlarının özel şirket  tarafından yapılandırılmamasından dolayı eskiden kalma devlete olan borçlarını ödeyememektedir. Dündarlı, Hacıbeyli, Bahçeli ve Sazlıca kasabalarında elma ve diğer meyvelerde yaşanan don olayında üreticilerin bir bölümüne para ödenmiş ama aynı koşullardaki üreticilerin bir bölümüne ise ödeme yapılmamıştır.

BESİCİLER İFLASIN EŞİĞİNE GELMİŞTİR

Bir başka önemli gelir kaynağı olan hayvancılıkta pahalı yem fiyatları kredi ile verilen hayvanların teslim alınmasından sonra ithalatlar fiyatları yarıya düşürdüğü için besiciler iflasın eşiğine gelmiştir. Tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da şirketleşme küçük çiftçileri ezmektedir ve yok etmektedir.

Niğde ili IPARD kapsamına alınmamıştır.

BU HÜKÜMET DÖNEMİNDE KENTİMİZİN OKSİJENİ BİTMİŞTİR

Niğde ve Bor arasında yer alan uluslararası öneme sahip sulak alan ilan edilen Akkaya Barajındaki kirlilik sebebi ile insan sağlığını önemli derecede tehdit etmektedir. Başta Niğde merkez olmak üzere Üniversite öğrencileri, Bor İlçesi halkı her gün Akkaya Barajının kirliliği nedeni ile zehir solumaktadır. Bu hükümet döneminde kentimizin oksijeni bitmiştir. İlimizdeki bir çok köye kadastro girmesine ve bu köylere yanlış işlem yapılması sonucu, vatandaşlarımız mülkiyetinin yaklaşık yüzde 50’si hazine adına tescil edilmiştir. Her yıl Arkalarından faturalar yollanmaktadır.

NİĞDE’NİN TURİZM POTANSİYELİ GÖRMEZDEN GELİNMEKTEDİR

Proje bazlı önergeler vermemize rağmen, Çamardı Aladağlar Baraj göl projesine ve Ulukışla Bolkar Dağları kayak projesine hükümet gereken ilgili göstermemekte ve yatırım yapmamaktadır. Israrla Niğde ilinin turizm potansiyeli görmezlikten gelinmektedir”dedi.


 

Editör: TE Bilişim