CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak Niğde’de öğrencilerin ciddi şekilde yurt sorunu çektiğine dikkat çekerek, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın cevaplandırması üzerine yazılı soru önergesi verdi.

 

Her gün onlarca yurt talebiyle karşılaştığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, elinden geldiği kadar bu taleplerin giderilmesi için çalıştığını ifade ederek, sorunun kronikleştiğine dikkat çekti.

 

CHP’li Şafak; “Kronikleşen sorun Niğde’nin sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim yaşantısına büyük bir sekte vurmaktadır. Devlet bu öğrencilerimizin ihtiyacını ivedikli olarak gidermesi gerekiyor. Bu konuda TBMM’de gündem oluşturarak yurt sorunu çeken öğrenci kardeşlerimizin sorunlarına çözüm bulmak zorundayız” dedi.

 

CHP’li Şafak verdiği soru önergesiyle Niğde için performanslı çalışmasına devam ediyor.

 

Soru Önergesi ise şu şekilde;

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Anayasa ve Meclis iç tüzüğü gereğince Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat KILIÇ tarafından aşağıdaki sorularımın yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim. Saygılarımla. 14.10.2011

 

 

 

                                                                                                                      Doğan ŞAFAK

                                                                                                             CHP Niğde Milletvekili

 

 

2010-2011 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla beraber üniversite öğrencilerinin en temel ihtiyacı olan beslenme ve barınma ile ilgili sorunlar ortaya çıkmıştır. Ülke genelinde ve Niğde ilimizde her öğretim yılında öğrenciler ve aileleri tarafından yaşanan bu önemli sorunun yeterince dikkate alınmadığı gözlenmektedir. Yükseköğretim yurt kapasitesinde bir artış olmamıştır. Bu eğitim döneminde de çok fazla sayıda öğrenci kayıt hakkı kazanmış, sadece barınma problemi nedeni ile kayıt yaptıramamış ve memleketine geri dönmek zorunda kalmıştır. Mevcut yurtlarda bodrum katlarda dahi öğrenci kaldığı, bir yatakta iki öğrencinin yattığı ve hatta odalarda karyola aralarına, yerlere yatak atıldığı iddia edilmektedir. Ekonomik durumları iyi olmayan ve ev kira ücretlerinin yüksek olması nedeniyle bazı öğrencilerimizin istemeden de olsa tarikat yurtlarında kalmak zorunda olduğu ya da özel yurtlara yönlendirildiği açıkça bilinmektedir. Niğde Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 15982’dür. Bu sayıya rağmen Niğde’de 3854 yatak kapasiteli Kredi Yurtlar Kurumu yurdu bulunmaktadır. Bakanlığınızın resmi web sitesinde 81 il, 117 ilçede bulunan, toplam 290 yurtta, 260.147 yatak kapasitesi ile hizmet vermekte olduğunuz yer almaktadır.

 

 Bununla beraber,

 

1-      Kredi Yurtlar Kurumu (YURT-KUR) bünyesinde kaç öğrenci barınmaktadır?

2-      YURT-KUR’ a müracaat ettiği halde yerleşemeyen kaç öğrenci vardır?

3-      Eğitim hayatına yurt sorunu nedeniyle devam edemeyen ve derslerinden geri kalan öğrencilerimiz için bir çalışmanız var mıdır? Varsa açıklayınız.

4-      YURT-KUR’ un bünyesindeki yurtlarda, uygun olmayan sağlık koşulları içinde öğrencilerin kaldıkları doğru mudur?

5-      Ekonomik nedenlerle ev kiralayamayan, devlet yurtları da çıkmayan öğrencilerin, tarikat yurtlarında kalmamaları hususunda bakanlık olarak yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Varsa açıklayınız.

6-      YUR-KUR’ un yurtlarında barınan misafir öğrenci sayısı kaçtır? Yedek sayısı gelene kadar misafir edilen öğrenci, bir başka öğrencinin yerinde barınmıyor mu? Yedek sırası gelen öğrenci yurda yerleştiğinde, yatak kapasitesi yeterli olmadığından bu defa açıkta kalan misafir öğrenciyi nerede barındırıyorsunuz?

7-      YURT-KUR bünyesinde, Niğde-Bor yolundaki araziye temeli atılan yurt inşaatının çalışmaları hangi aşamadadır? Ne zaman hizmete girecektir?

 

Soruların en kısa sürede bakanlık tarafından cevaplandırılacağını ifade eden CHP’li Şafak, Niğde Üniversitesi öğrencilerinin gelecek dönem bu sıkıntıları çekmeyeceğini ifade etti.

 

Editör: TE Bilişim