CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na getirilen 478 Sıra Sayılı Kanun Tasarısı’nın 73’üncü maddesinin, P Fıkrasının 2 nolu Alt bendinde konuşma yaptı.

 

3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 27. Maddesi Değişiyor!

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak konuşmasında; “648 sayılı KHK’nin 22’inci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanununun 27’inci maddesi “Köylerde yapılacak, yapılar ve uyulacak esaslar” başlığı ile birlikte değiştirilerek şöyle düzenlenmiştir: KHK’nin bu maddesi kırsal alanın imar, planlanma ve düzenleme değişikliklerini içermekte ve tarım arazilerini bekleyen tehlikeyi haber vermektedir. Buna göre köylerde, mezralarda yapılacak konutlar, tarım-hayvancılık amaçlı yapılar ve ticari amaçlı yapılarda “yapı ruhsatı aranmaz” koşulu getirilmektedir. Olası afetler açısından köylerde yaşayan halkın gözden çıkarılması anlamına gelen bu değişiklikle denetimsiz ve güvensiz, niteliksiz yapılaşma artacaktır. Yine köy yerleşik alanları “imar planı” kapsamı dışına çıkarılarak 1950’lerdeki uygulamalara geri dönülmüştür” dedi.

İmar Planı Şartı Ortadan kalkacak…

Şafak, “İktidarın denetimsizlik konusundaki sınırsız arzusunun tırmandığı noktada köy yerleşik alan sınırları içinde; ilk ve orta öğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için de imar planı şartı ortadan kaldırılmaktadır” dedi.

CHP’li Vekil, “ ‘Etüt ve projelerin sorumluluğu müellifi olan mimar ve mühendislere aittir’ denilmekte ancak bu mimar ve mühendisler ile etüt ve projelerin ilgili meslek odalarından onaylı olup olmamaları hususuna değinilmemektedir. Zira ilgili KHK’ler bu konuyu da tekelleştirerek Bakanlığa Anayasa ve yasalara aykırı olağanüstü yetkiler tanımaktadır” dedi.

Plansız Yapılaşmanın Önü Açılıyor!

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Torba Yasanın içinde getirilen 478 Sıra Sayılı Kanunun en önemli maddesi olan 73’üncü madde ile ilgili konuşmasında çok önemli bilgilere yer verdi.

Şafak, “27’nci madde değişikliği kapsamında yapılmış olan ve sonuçları açısından en vahim düzenlemelerden bir diğeri ile de köy yerleşik alanı sınırları içinde ilk ve orta öğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi halkın toplu olarak bulunduğu, plan kararlarıyla düzenlenmesi kamu yararı açısından zorunlu olan yapılar için imar planı yapılması şartı ortadan kaldırılmış, kırsal alanda plansız yapılaşmanın önü tümüyle açılmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunu‘nun 27’nci maddesinde yapılan değişikliğe bir bütün olarak bakıldığında; iktidarın planlamanın yanı sıra, ruhsatlı, denetimli ve güvenli yapılaşma kurallarından vazgeçtiği, köylerde yaşayan halkın kaderlerine terk edilmesini tercih ettiği algısı oluşmaktadır” dedi.

 

 

Tarım Alanlarında, Meralarda, Yaylalarda Talan ve Yapılaşmanın Önü Açılıyor!

İmar Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, Tarım Alanlarında, Meralarda, Yaylalarda yapılaşmanın önünün açılacağına, bu durumun talana neden olacağına vurgu yapan Şafak sözlerine şöyle devam etti; “648 sayılı KHK ile İmar Kanunu’nda yapılan değişikliklerle genel olarak ülkemizde planlamaya ve yapılaşmaya ilişkin kurallarda, kamu yararına, bütüncül planlama ve güvenli yapılaşma ilkelerine aykırı düzenlemeler gerçekleştirilmiş, plansız ve ruhsatsız yapılaşmaların ülke çapında yaygınlaşmasına neden olacak somut adımlar atılmıştır. İmar Kanunu’nda yapılan diğer bazı değişikliklerle de, tarım alanlarında, meralarda, yaylalarda talan ve yapılaşmanın önü açılmıştır”.

Denetim Dışı Yapılar Artaracak!

Doğan Şafak konuşmasında, “Kararname ile Yapı Denetim Kanunu’nda yapılan değişiklikle de ülkemizde denetim dışı bırakılan yapıların sayısı, türü ve dağılımında önemli değişimler yaşandığından” söz etti.

Belediyelerin % 70’i Yapı Denetim Sistemi Dışında…

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Tasarının bu haliyle yapılan düzenleme, teknik eleman açısından son derece yetersiz olan yerleşmelerde, yapı güvenliği açısından sonuçlarının, önümüzdeki yıllarda acı biçimde ortaya çıkacağına ve çok önemli bir gerileme yaşanacağına vurgu yaparken”, “depreme duyarlı, imar ve bayındırlık faaliyetleri adına, bugüne dek atılmış tüm adımların aksine yol alacak bu değişikliğin büyük ölçekte kayıplar yaratacağının” altını çizmiştir.

Şafak, “Yapılan düzenleme ile ülkemizdeki tüm köylerin yanı sıra, belediyelerin yaklaşık olarak % 70’ini oluşturan, nüfusu 5000 kişinin altındaki belediyelerin sınırları içinde ve mücavir alanlarındaki yapılaşmalarda yapı denetim sistemi dışına çıkarılmıştır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim